onsdag 7 september 2022

Svensk demokrati

» Den fungerar bra.

Om några dagar har vi chansen att utnyttja våra rättigheter i en demokrati. Vi kan gå och rösta och välja vilka personer som ska representera och styra oss. Vi tillhör en minoritet på vårt klot som lever i en fungerande demokrati. När olika organisationer osv gör rankningar av världens demokratier så hamnar Sverige (oftast främst tillsammans med våra nordiska grannar) i den absoluta toppen. Men, som sagt, vi tillhör en minoritet på vårt klot. De flesta människor lever fortfarande i ett land där demokratin fungerar dåligt, eller inte fungerar alls. Det är många som får offra sina liv för att uppnå det vi har uppnått.

En demokrati kan aldrig bli total, men det finns en del krav. ALLA ska ha samma rättighet att välja helt fritt. Ingen ska kunna påverka dig eller tvinga dig att rösta på ett visst sätt. Ingen ska kunna veta vad du röstat om du inte vill detta. Alla ska kunna ställa upp i ett val. Sedan finns det inskränkningar. Du måste ha uppnått en viss ålder. Det finns krav på medborgarskap eller på att ha bott här en viss tid för att ha rätt att rösta i olika val. När valet har gjorts finns det spärrar där partier måste uppnå en viss andel röster för att bli representerade. I Riksdagsvalet är detta fyra procent. Men i det stora hela fungerar den svenska demokratin bra.

Vid varje val dyker det upp undringar varför Sverige använder ett så "otidsenligt" sätt att rösta som vi gör med pappersvalsedlar som räknas manuellt t.ex. Man skulle ju enkelt kunna lösa det hela med röstning via Internet med hjälp av Bank-ID osv. Varför gör inte Sverige detta?

Det finns flera skäl till detta. Ett skäl är frågan om valhemlighet och att garantera att ingen annan bestämmer vad du ska rösta. I en vallokal får bara du gå bakom skärmen och stoppa i dina valsedlar. Vid en röstning hemma via Bank-ID finns det inga garantier som helst för att inte hela familjen sitter och ser till så att du röstar på ett visst sätt. I vallokalen får ingen se vilka valsedlar du tar för att stoppa i kuvertet. Sitter du hemma finns samma problem. Det finns inga garantier för vilka som sitter och kollar hur du röstar. Sedan handlar det också om möjligheterna att påverka. Det svenska valet är helt öppet. Vem som helst får hålla koll så att själva röstningen sker som det ska. Rösträkningen som börjar efter stängning är helt öppen. Vem som helst får lov att sitta och kolla så att ingen fifflar med valsedlarna. Valförrättare och rösträknare kommer från olika håll för att garantera att ingen ska kunna fiffla. Det hela läggs i förseglade kuvert som sedan hamnar på Länsstyrelsen som räknar igen. Valsedlarna finns sedan kvar för att möjliggöra ytterligare kontroller i efterhand. Vid ett digitalt system är det svårt att garantera att inget fiffel skett. Inte på samma sätt.

Vi minns alla Donald Trumps protester i USA där han hävdade att det var fusk som gjorde att Joe Biden vann. Trots mängder med protester och utredningar så fastslogs det att det INTE förekommit fusk. Donald Trump hävdar dock fortfarande att det var fusk som gjorde att han förlorade. Stora grupper av hans trogna anhängare tror honom.

Sveigedemokraternas kamp
Jag vet inte om det är något liknande som Sverigedemokraterna förbereder. Faktum är att SD:s partisekreterare Richard Jomshof uppenbarligen förbereder för något sådant. I en intervju i hans partikollega Kent Ekeroths högerextrema rasistsajt Samnytt framför han dessa farhågor. Ni kommer väl ihåg Kent från järnrörsslagsmål och krogslagsmål. Hur som helst dök det omedelbart upp mängder med kommentarer i olika diskussioner på nätet som berättade om fusk. Främst miljöpartister utpekades uppenbarligen av alla dessa tokstollar som jag gissar kommer från den "spökarmé" eller "trollfabrik" som det avslöjats att Sverigedemokraterna genom Tobias Andersson organiserat för att sprida lämpligt skit i sociala medier till förmån för Sverigedemokraterna.

Och när vi nu ändå är inne på den amerikanska tokstollen Donald Trump så ser jag att FBI hittade en hel del hemligstämplat och känsligt material när man gjorde husrannsakan i Donald Trumps lyxresidens. Den mannens tro på vad som är demokrati och vad som är trumpism avslöjar mycket.

Det får mig att fundera på de beskyllningar som kom från Socialdemokraterna om att Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin genom sitt agerande. SD blev naturligtvis upprörda och indignerade. Vem hade förväntat sig något annorlunda? Däremot blev jag något förvånad över hur snabbt man från officiellt moderat, liberalt och kristdemokratiskt håll ställde upp till SD:s försvar. Det börjar nästan kännas som att M+KD+L har förvandlats till en form av stödtrupper som ska ställa upp och skydda Sverigedemokraterna.

Vi andra minns Jimmie Åkessons bekymmer när han ombads välja mellan Biden och Putin. Sverigedemokraternas mycket intima kopplingar till Putin och Kreml var öppna till inte alls så länge sedan. Jag undrar om Jimmie hade haft lika svårt att välja mellan Trump eller Putin?

Det finns olika sätt att få många att rösta, och sedan finns det dom som snarast inte vill att folk ska rösta. I varje fall inte fel människor. Kristdemokraten Sara Skyttedal har tydligen gått ut och krävt att man inte ska översätta valinformation på främmande språk. Har du inte lärt dig tillräckligt god svenska så kan du låta bli att rösta verkar hon resonera. Jag undrar hur det går ihop med det kristna kärleksbudskapet? Men det har väl Ebbas nya KD-parti avskaffat.

Dagens skratt fick jag när jag läste Ivar Arpis krönika i Svenska Dagbladet. Han har satt som rubrik: "Varför ska män behöva dölja att de röstar på SD?" Det handlar om att det tydligen är synd om SD-stödjande killar som inte vågar berätta för sin tjej att dom stödjer SD. Jag tycker Ivar Arpi skulle funderat lite över vad det är som får SD-killarna att skämmas? Själv skulle jag snarast se att Ivar Arpi skulle fundera över varför främst tjejer som stödjer t.ex. Miljöpartiet inte ens vågar gå ut offentligt med att dom stödjer Miljöpartiet av rädsla för att bli terroriserade av slödder på den andra sidan av den politiska skalan. Eller kanske fundera över vem det är som lägger ut på nätet när man eldar upp Socialdemokratiska valaffischer.

Det händer mycket spännande i politikens värld. Alla är vi kanske eniga om att vi måste minska segregationen i landet. Fast hur det ska gå till råder det delade meningar om? I Sundbyberg går Sverigedemokraterna till val med affischer där man kräver att en gångbro mellan Rinkeby och Ursvik ska rivas. Bron gör det möjligt för boende i det "fula" Rinkeby ta sig till det "fina" Ursvik och ta Tvärbanan därifrån. Och Ursviksborna kan ta sig till Rinkeby och ta tunnelbanan. Men det hemska utbytet tycker Sverigedemokraterna är skadligt. Håll Rinkebyborna i Rinkeby så vi slipper se dom!.

Och på tal om segregation, så såg jag att en annan moderatstyrd rikemanskommun i Stockholmsområdet deklarerat att dom tänker inte bygga några billiga hyreslägenheter. Det typen av klientel vill dom inte ha till kommunen. Bara nämnt så där apropå att bekämpa segregationen.

Dagens sverigedemokrat som trampat i det bruna skåpet och får gå är faktiskt två. Dels har vi SD-toppen i Järfälla som tyckte det var jättekul att dela grovt rasistiska skämtbilder med en partikollega på temat att mörda somalier. Det blev för bra, så nu får förstanamnet på kommunlistan hoppa av innan han ens hunnit väljas. Sedan ser jag att SD:s kanslichef på riksdagskansliet nu hoppar som en direkt följd av den tjänsteman på SD:s kansli som bjöd in sina arbetskamrater till morgonfika för att fira årsdagen av Nazitysklands invasion av Polen. Men enligt rykten finns det fortfarande kvar sverigedemokrater på listor osv på en del håll.

Till slut kan jag notera att varken Moderaterna på riksplan eller Moderaterna i Skåne har svarat på mina upprepade frågor under flera månader om hur man ser på rätten att själv bestämma vilka lagar man ska följa. Det handlar alltså om moderattoppen Christian Sonessons beslut i Staffanstorps kommun att vägra följa Bosättningslagen när Migrationsverket tilldelade en familj som kommit till Sverige som kvotflyktingar till Staffanstorp. Christian Sonesson drev i Staffanstorp igenom ett beslut som sade att den lagen struntar vi i att följa. Till slut fick grannkommunen (även den moderatstyrd) Vellinge hämta familjen på flygplatsen där dom stod och väntade. Men, Moderaterna vill varken på riksplan eller i Skåne svara på hur man ställer sig till frågan om vi har rätt att välja vilka lagar vi följer. Om vi tycker den är fel kan vi strunta i den verkar man tycka. Civil olydnat kan man kanske kalla det. Hur som helst så har ovan nämnda Christian Sonesson lierat sig med Jimmie Åkessons f.d. sambo Louise Erixon som är kommunstyrelseordförande i Blekingekommunen Sölvesborg för att argumentera för att flyktingar ska ut. Något liknande måste ligga bakom moderatstyrda Sigtuna kommun som tydligen stämmer Migrationsverket för att dom lämnat asylsökande i kommunen enligt Bosättningslagen. Är man moderat så kanske det är ett stående val. Det är fritt fram att välja vilka lagar man ska följa och vilka man kan strunta i.

Det är också en form av demokrati - kanske!

Sverigemodekraterna - den nya maktkoalitionen

Läs:
SD:s partisekreterare: Fusk kan avgöra valet. - Aftonbladet
SD:s partisekreterare: Valfusk kan avgöra valet. - Tidningen Syre
Kärnvapenhandling fanns hos Trump. - Svenska Dagbladet
Svensk utrikes- och säkerhetspolitik behöver en borgerlig regering. - Dagens Industri debatt
SD-toppen: Känner mig som en ödmjuk tjänare. - Dagens Nyheter
Skyttedal (KD) vill minska valdeltagandet i utanförskapsområden . - Magasin Para§raf
Stoppa bidragen till partiers valinformation på utländska språk. - Aftonbladet
Varför ska män behöva dölja att de röstar på SD? - Ivar Arpi i Svenska Dagbladet
Brinnande valaffischer spreds på sociala medier. - Dagens Samhälle
Att riva broar bygger inga broar. - Elaf Ali i Svenska Dagbladet
SD-topp i Järfälla avgår – delade rasistiska bilder. - Dagens Nyheter
Vi måste få invandrare att börja återvandra. - Sonesson & Erixon Aftonbladet debatt
Migrationsverket stäms – anklagas för att ha dumpat asylsökande utanför kommunhus. - Dagens Samhälle

Inga kommentarer: