onsdag 31 augusti 2022

Bad timing

» Kärnkraft är inte så tillförlitlig.

Ebba Buschs utspel om att bygga ny kärnkraft vid Barsebäck gjordes vid en lite mindre lämplig tidpunkt för Ebba. Enligt kärnkraftsvännerna är ju kärnkraft så tillförlitlig och planerbar så den måste byggas ut kraftigt för att trygga eltillförseln.

Fundera lite till
Samma dag står det klart att Ringhals 4 (som stått stilla under sommaren för planerat underhåll) inte kan startas idag som planerat. Säkerhetsproblem gör att Ringhals 4 kommer att stå avstängd ytterligare ett antal månader. Nu är beräknad återstart den 30 november, dvs om ytterligare 3 månader.

Det hela visar bara att kärnkraft är inte alls någon patenterad lösning på tillgången på elström. Kärnkraftverk står stilla långa perioder. Aggregaten måste dels stängas för löpande underhåll. Men ett ännu större problem är att aggregat kan tvingas att tvärstoppa pga olika former av tekniska problem. INGEN elkälla är garanterat tillförlitlig!

Sverige har idag ingen brist på elström. Vi har överskott. Vi har överskott fast ett av aggregaten står stilla. Sverige är Europas största exportör av elström. Men, ökad elanvändning kräver att vi bygger ut elproduktionen. Och det handlar om olika kraftkällor. Vi måste också öka planerbarheten eftersom vindkraft och solpaneler trots allt inte fungerar 24 tim om dygnet, 7 dagar i veckan och 52 veckor om året. Men som Ringhals visar, det gör inte heller kärnkraften! Vad däremot kärnkraften gör är att producera tonvis med avfall som är livsfarligt i tiotusentals år. Att bara gräva ner det så långt ner som möjligt anser inte jag vara en lösning. Hur berättar du för kommande civilisationer att dom ska INTE gräva där? Även om våra skyltar kunnat bevaras så använder dom troligen inte samma sätt att skriva. Bryr vi oss om varningar på runstenar eller i egyptiska pyramider?

Vi måste alltså skapa andra former av planerbar el. Biogas? Batterier? Vätgas? Pumpkraft? Jag vet inte! Men kärnkraft är med sina säkerhetsproblem INTE lösningen. Den är ju uppenbarligen inte heller planerbar och tillförlitlig!

Att göra utspel om att bygga nya kärnkraftsaggregat inom synhåll från Danmarks huvudstad København är rena rama dumheterna. Men inget att förvånas över att det kommer från en populist som Ebba Busch.

Läs artikeln från Magasinet Para§raf längst ner i länkarna!

Läs:
KD vill bygga nytt kärnkraftverk i Barsebäck. - Dagens Nyheter
Ringhals 4 ur drift under hösten. - Expressen
Ringhals 4 ur drift under hösten. - Dagens Nyheter
Markant prispåverkan väntar av Ringhalsstopp. - Ny Teknik
Efter stoppet på Ringhals – elen väntas bli dyrare. - Sveriges Radio
Hur sätts elpriset och varför går det upp? - Naturskyddsföreningen
Orimlig metod för att framställa kokande vatten. - Berit Qvarnström Magasinet Para§raf

Inga kommentarer: