tisdag 1 september 2020

Om språkkunskaper

» Varför skriver Svärjeväner så dållig svennska

Det är Andreas Magnusson som på Magasin Para§raf ställer den frågan. Fast han formulerar frågan lite annorlunda: Varför skriver sverigedemokrater så frucktansvärt ila?

Alfabetet
Att läsa olika debattinlägg från Sverigedumokrater och andra Sverigevänner på Sociala medier gör att man ofta blir mörkrädd. Inte bara för det fruktansvärda hat som sprids, de lögner som vidarebefordras utan också för den fruktansvärt dåliga svenska som många har.

Vad kan det finnas för skäl till detta? En är troligtvis att man är så infernaliskt förbannade att man inte ger sig tid att läsa igenom vad man skriver. Man bara vräker ur sig sitt hat och sin ilska utan att fundera över vad man skriver. Sedan har naturligtvis autokorrigering sin skuld till konstigheter. Och även om man läser igenom sin text en extra gång innan man trycker på "Sänd" så finns det risk att felaktigheter slinker med. Men Sverigedumokrater och andra Sverigevänner utmärker sig med att allt för ofta stava som kråkor och ha en grammatik som ger en svensklärare mardrömmar. Beror det bara på att man är okunniga? Beror det som sagt på ilska? Vad beror det på?

Det finns en annan grupp som jag reagerat på är väldigt dåliga på sitt språk. Amerikaner! När man läser "vanliga amerikaner" vad dom skriver som kommentarer osv på nätet så blir jag förundrad över hur dåliga man ofta är på engelska. Det känns nästan som om bara en minoritet av amerikanerna kan skilja på "where" och "were" för att ta ett exempel. Är det amerikanska skolväsendet så fruktansvärt uruselt? Man kan nästan gissa sig till om det är en amerikan eller en engelsman som skrivit en text innan man kollat upp bara genom att läsa texten. Jag är fullständigt övertygad om att svenskar i snitt har bättre kunskap i engelsk grammatik och stavning än amerikaner. Har vi så mycket bättre skola i Sverige?

Jag retar mig på en hel del felaktigheter i svenskan också. Varför är det så svårt att skilja på orden "vart" och "var"? Det heter "Vart kör du?" och "Var bor du?". Vart handlar om rörelse, en riktning. Medan Var är stillastående. Men främst stockholmare verkar ha mycket svårt för det här. "Vart bor du?" Det innebär att man i princip bor i en husvagn i rörelse!

Jag vill inte påstå att mina texter är helt korrekta. Dels skriver jag för fort och skriver mycket fel. Nu kör jag rättstavningsprogram och korrekturläser i varje fall två gånger. Men fel slinker igenom trots detta. Ibland kan jag upptäcka felen en månad senare när jag arkiverar gamla inlägg. Troligtvis är det så att om man läser en text som man precis har skrivit så läser man väldigt lätt vad man tänkt där skulle stå istället för att läsa vad man verkligen skrev. Alltså slinker fel igenom. Dessutom är jag inte språkvetare och expert på svensk grammatik. Det slinker igenom syftningsfel och andra grodor med jämna mellanrum. Det här med när man ska ha stor bokstav har jag lite svårt för, jag har det nog för ofta. Min dotter har upprepade gånger påpekat att man inte börjar meningar med "Men" och "Och". Men ibland måste man ju det!

Och en mängd Sverigedumokrater och andra Sverigevänner borde nog gå en SFI-kurs!

Läs:
Varför skriver sverigedemokrater så frucktansvärt ila? - Andreas Magnusson på Magasin Para§raf

2 kommentarer:

Staffan / Konst&Politik sa...

Jagt misstänker att dom är berusade när dom skriver - det skulle förklara en del (fast inte allt).

Sven Tycker sa...

Du har nog ganska rätt där.