fredag 18 september 2020

Språkfunderingar

» Tankar om språk

Jag fick tidningen Språk i brevlådan i dag. https://spraktidningen.se. En tidning som alltid är lika spännande att läsa. Nya ord, språkfrågor, presentationer av olika språk och så vidare. Jättemycket spännande att läsa för den som har det minsta intresse får vårt (och andras...) språk.

Jag tillhör de som går omkring och retar mig på när folk behandlar vårt språk fel. Jag slutar till exempel aldrig att irritera mig på alla dessa (oftast stockholmare...) som inte kan skilja på orden "Var" och "Vart". - "Vart bor du?" kan man t.ex. få höra en journalist fråga ett intervjuoffer. Ordet "Var" handlar om något stillastående. T.ex. "Var bor du?" Eller "Var ligger affären?" "Vart" handlar om en rörelse, en förflyttning. T.ex. "Vart åker du på semester?" Eller "Vart är du på väg?" Säger man "Vart bor du" så innebär det ju i princip att man kan bo i en husvagn under förflyttning. Kan ni lära er det förbaskade stockholmare?

Ett annat språkfel jag ofta retar mig på är en massa automatiska utrop av t.ex. stationer eller hållplatser där man inte kan se till att platser uttalas på rätt sätt. Ett sådant exempel dyker upp i tidningen Språk där någon frågar hur "Ramlösa" uttalas. Det heter alltså "Rammlösa" och inte "Raamlösa". Det ska vara ett kort A. Men på Pågatågen här i Skåne ropades det under lång tid ut "Raamlösa" innan man fick det tillrättat. Det bedrevs en intensiv kampanj från Ramlösaborna. Man kan gissa att en hel del som bodde i Ramlösa var språkpoliser. Ramlösa kommer förresten av det skånska ordet Ramm som betyder "fuktig äng" och ordet Lösa som betyder glänta eller äng. Detta får vi lära oss i tidningen Språk.

Nyvångsberget
Här i Åstorp blir jag lika irriterad varje gång jag åker med bussen mot Hyllinge, Väla och Helsingborg. I Åstorp finns en busshållplats som heter "Nyvångsgatan". Men det intalade automatiska utropet i bussen betonar detta på "å" istället för betoning på "y". Vilket gör att det låter fullständigt korkat för oss som vet vad Nyvång är. Det är nämligen ett mindre samhälle i Åstorps kommun. Bussen passerar Nyvång också, och där uttalar man Nyvång rätt! Nyvång var en gång i tiden Sveriges största kolgruva. Här jobbade som mest 750 personer varav 500 jobbade under jord i de många gruvgångarna.

I Nordvästskåne fanns en mängd kolgruvor. Och gruvgångarna gick så långt så att det en gång i tiden gick att cykla under jord i gruvgångarna mellan orterna i Nordvästskåne. I dag är alla gruvorna nedlagda och gruvgångarna är sedan länge vattenfyllda. Men jag kan rekommendera ett besök på något av de muséer som finns. I t.ex. Nyvång. Över hela Nordvästskåne syns det enorma berg av slaggprodukter från kolgruvan som skapats. Nyvångshögen är 60 meter hög.

Språket är viktigt! Och jag instämmer i de som "kräver" att den som flyttar till Sverige och bosätter sig här måste lära sig språket för att klara sig här. Och då måste samhället hjälpa till med undervisning i svenska språket i form av SFI. Men allra bäst lär man sig sedan språket genom att använda det. Se till att invandrare får jobb där dom får prata svenska. Man kan inte utestänga människor för att dom inte hunnit lära sig allt. Istället är det ju genom att umgås med svenska arbetskamrater som man lär sig språket.

Läs gärna vad jag skrev den 1 september om alla dessa s.k. Svärjevänner som är så usla på svenska språket. Kanske borde man införa specialskolor för dessa också?

Inga kommentarer: