onsdag 9 september 2020

Kampen om extremisterna

» Är Ebba seriös?

Är Ebba Busch verkligen seriös? Menar hon allvar? Är det verkligen meningen att vi ska ta Ebba Busch på allvar?

Det senaste utspelet från Batong-Ebba i kampen om att ställa sig till höger om Jimmie Åkesson är att använda biståndspengar som skulle getts till Somalia och Afghanistan till att istället bygga fängelser i dessa länder. För att fylla dessa då med personer från dessa länder som har dömts för brott i Sverige och sedan ska utvisas.

Ebba Busch
Uppenbart är att Ebba Busch inte funderat färdigt utan troligtvis har gjort utspelet som ett rent infall hon fått. Många andra kristdemokrater blev lika förvånade som de flesta andra. Flera riksdagsledamöter tycker att dom kunde väl ha tillfrågats först eller i varje fall ha blivit informerade innan hon gjorde sitt korkade utspel.

Man kan t.ex. tycka att om man nu ska vidta de här åtgärderna så kunde hon ju föreslagit att fängelserna byggs i länder där det finns många som ska utvisas till. Men uppenbart är att Ebba Busch kläckte ur sig Somalia och Afghanistan för att detta är länder som får bistånd från Sverige. Eller hon har tänkt att man ska placera kriminella i dessa länder även från andra länder?

Min erfarenhet när det gäller nationalitet på kriminella som ska utvisas efter att ha avtjänat sina fängelsestraff är att dom kommer inte från Somalia och Afghanistan först och främst. Jag har alltså jobbat dryga 5 år på Migrationsverkets Förvar. Och här hamnar inte bara asylsökande som fått Nej på sin asylansökan utan också t.ex. personer som ska utvisas efter avtjänad dom. Grovt kriminella hamnar inte där men många andra. Och dom kommer alltså inte från Somalia eller Afghanistan utan de stora grupperna kommer från olika länder i Nordafrika, på Balkan, Östeuropa och forna Sovjetunionen.

Jag är dock övertygad om att dessa länder inte skulle acceptera att Sverige bygger fängelser där. När det gäller Somalia och Afghanistan är väl tanken att man ska använda biståndet som utpressning.

Jag undrar om Ebba Busch samtidigt tycker att Thailand ska bygga ett fängelse i Sverige för svenskar som begått brott i Thailand?

Du är inte seriös Ebba Busch!

Läs:
Kristdemokraterna: Bygg fängelser utomlands med biståndspengar. - SVT
KD-förslag: Bygg fängelser i andra länder. - Svenska Dagbladet
Splittring inom KD om biståndspengar till anstalter utomlands. - SVT
Lågvattenmärke att vilja bygga fängelser för biståndspengar. - Göteborgs-Posten

Inga kommentarer: