måndag 28 september 2020

Den där Donald Trump

» Demokratins framtid

Det är många länder på vårt klot som just nu går i fel riktning när det gäller demokratin. Ledare som kommit till makten genom i stort sett demokratiska val men som sedan verkar ha mycket svårt för att fortsätta på den demokratiska vägen. Vi kan se utvecklingen i flera Östeuropeiska länder, som Ungern och Polen för att ta ett par exempel. Utvecklingen i Belarus förskräcker. Putins Ryssland har ju sannerligen inte tagit några viktiga steg i demokratiska riktning - tvärtom.

Och det som kallas "världens största demokrati" har tyvärr en liknande utveckling. Donald Trumps sätt att styra över USA har ofta visat prov på att inte tro på demokratins styrka. Utfall mot en kritiskt granskande media. USA har tagit ett antal steg bort från internationella överenskommelser. Osedvanligt smutsiga angrepp på politiska motståndare. Listan kan göras lång på exempel där Donald Trump inte agerar som en demokratiskt folkvald representant för folket utan snarast fortsätter att agera som en småföretagare som inte behöver ta hänsyn till bolagsstämmor osv utan kan fatta sina egna beslut som det faller honom in.

Donald Trump
Några av de senaste exemplen på detta är olika antydningar om att det inte alls är säkert att han kommer att acceptera valutslaget om han skulle förlora. Eftersom han är den bästa president som USA någonsin haft och står intellektuellt skyhögt över andra så kan han ju inte förlora. Tycker han alltså själv. Skulle valresultatet visa att han har förlorat så måste detta ju därför bero på fusk, och detta kommer han inte att acceptera. Då får dom bära honom ut från Vita Huset.

Diskussionen om utnämnandet av en ny ledamot av Högsta Domstolen är en del i denna desperata kamp för att få sitta kvar i Vita Huset. När därför Donald Trump nu vill utse den konservativa domaren Amy Coney Barrett till ny ledamot i Högsta Domstolen är detta ett led i kampen om att få sitta kvar på tronen i Vita Huset. När Donald Trump nu bara ett antal veckor för presidentvalet vill utse en ny ledamot i Högsta Domstolen ska vi ha i åtanke att när Barack Obama ett antal månader före presidentvalet ville utse en ny ledamot så stoppade Republikanerna detta eftersom det var för tätt inpå valet.

Vem som har Makten i Högsta Domstolen har stor betydelse. Ett exempel är valet 2000 då Högsta Domstolen stoppade en omräkning av rösterna i Florida och därmed i praktiken utnämnde George W Bush till president. Det är alltså betydelsefullt vem som har Makten.

Senaste avslöjandet om Donald Trump handlar om hans deklarationer. Som den första amerikanska presidenten i "modern tid" har Donald Trump vägrat att offentliggöra sin deklaration. Det har fram tills nu setts som naturligt för att kunna visa att det inte finns några dolda hemliga lojaliteter. Men Donald Trump har alltså vägrat. Vilket vi förstår lite av sedan The New York Times avslöjat siffrorna. Under de senaste 15 åren har Donald Trump inte betalt en dollar i federal skatt under 10 av åren. Under sina två först år som president betalade han 750 dollar om året i federal skatt. Det handlar om enorma förlustavdrag som hållit nere skatten. Något som motsäger hans bild som en ytterst framgångsrik affärsman. Uppenbart är att Donald Trump antingen är en skattetrixande skattesmitare eller en dålig affärsman. Troligtvis både ock. Man förstår varför han inte har velat offentliggöra sina deklarationer.

Läs:
Fruktar att senilattackerna slår tillbaka mot Trump. - Aftonbladet
Därför är striden om Högsta domstolen viktig. - Aftonbladet
Long-concealed records show Trump’s chronic losses and years of tax avoidance. - The New York Times
Trump med byxorna nere - men spelar det någon roll? - Aftonbladet
New York Times: Trump smet från skatt i åratal. - Svenska Dagbladet
Tidning: Trump undvek skatt i åratal. - Helsingborgs Dagblad
New York Times: Trump betalade ingen skatt i åratal. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: