fredag 25 september 2020

Om mentalt fängelse

» Sverigedumokrater visar sitt sanna ansikte

Jag vet att jag kan upplevas som lite tjatig när jag tar upp ämnet med Sverigedemokraterna och deras syn på vad demokrati och anständighet är. Men jag kan inte låta bli att ta upp de ständiga övertramp och fiaskon som kännetecknar Sverigedemokraternas version av att styra och ta ansvar.

Här i Skåne har ju Sverigedemokraterna fått makten i några kommuner, med villigt stöd av stödpartier som Moderaterna och Kristdemokraterna. Fast de här sverigedemokratiska skyltfönstren har oftast blivit väldigt smutsiga. Jag får inspiration till mina tyckerier i dag från en kolumn i dagens Helsingborgs Dagblad med rubriken: I Svalöv blir alla förlorare. Inte minst M och KD. Det är den fristående skribenten Ingrid Runsten som känner oro.

Med största sannolikhet kommer Ingrid Runstens rader att avfärdas från Sverigedumokraterna som typiskt exempel på den vänstervridna svenska journalistiken. Enligt SD är nämligen allt som publiceras i Sverige och som inte hyllar SD eller dess företrädare bevis på vänstervridningen av journalistiken. Allt som publiceras som är kritiskt mot Socialdemokraterna, Vänstern, Miljöpartiet, Stefan Löfven osv är däremot sann journalistik och undantagen som bekräftar denna regel.

Tystad journalist
Den SD-anknutna sajten Nyheter Idag har dock en del tips på hur man kan förfölja journalister som skriver kritiskt:
* Kommer man över bilder där journalister dricker alkohol - gör en orosanmälan om barnen till socialtjänsten.
* Om en journalist söker dig i någon form av negativa samband - ansök om kontaktförbud hos Polisen. Då måste nämligen polisen kalla journalisten till förhör.
* Om man har tid över så kolla upp var journalisten bor genom t.ex. Google. Fotografera boendet, begär ut planritningar från kommunen och kolla upp så att inte en altan är svartbygge eller liknande.
* Osv. Låt mig citera ordagrant:

- "Taktiken är att hitta minsta lilla grej som kan tolkas på värsta tänkbara sätt. Så fort du hittat något, sprid detta i sociala medier och tipsa publikationer du läser och litar på. Det finns garanterat bloggare och alternativa medier som gladeligen tar upp stafettpinnen när du väl hittat något smaskigt. Effekten blir ett mentalt fängelse där de aktivistiska journalisterna till slut inte vågar göra någonting."

Som sagt, man kallar sig för Sverigedemokrater men man är inga demokrater. Man är Sverigedumokrater!

Hur som helst så kan väl Ingrid Runsten hänföras till "aktivistiska journalister" som ska placeras i "mentalt fängelse där hon till slut inte vågar göra någonting".

Hur som helst så tar Ingrid Runsten upp några av de kommuner där Sverigedumokraterna kommit till Makten. I Bromölla slutade det hela med fiasko. Till slut tvingades styret avgå och lämnar över styrandet till oppositionen.

Hörby har verkligen hamnat i media. Sedan SD tog Makten har massavhopp från kommunala chefer präglat debatten. Hörby fick för inte så länge sedan sin senaste kommundirektör i Lena Mårtensson Stenudd. Hon kom från min egen kommun Åstorp där hon precis fått sparken. Chefsskandalerna i Hörby har dock fortsatt. Nu senast kunde vi läsa om berusade chefer som badat nakna i bassängen i samband med en kommunal konferens. Och det aktualiserade problem med sexuella och andra former av trakasserier inom kommunens förvaltning. Fast det fanns tydligen inga sådana problem enligt Lena Mårtensson Stenudd och den politiska ledningen. En anställd som protesterade bestraffades istället av kommunen.

Nästa exempel är Svalövs kommun. Svalöv är en av några kommuner som kommit på att man kan skatteplanera genom att bilda ett kommunägt bolag som ska sköta verksamheten. Det handlar om avdrag för moms och liknande som gör att kommunen kan spara in på att betala in skatt. Kommunen tjänar men Staten förlorar. Avancerad skatteplanering kan man kalla det. I Svalöv lyckades ett medborgarinitiativ får fram ett beslut om att det ska hållas en folkomröstning i kommunen i frågan. Kommunala folkomröstningar är visserligen bara rådgivande, men anständiga politiker tar ändå resultatet från en sådan folkomröstning i beaktande när besluten fattas. Gissa vad man gör i Svalöv? Jo där har styrande SD + M + KD bestämt sig för att dom fattar beslut i kommunfullmäktige omedelbart. Dom väntar inte ens på att folkomröstningen har hållits! Så fungerar en Sverigedumokratisk syn på vad demokrati är.

SD:s officiella syn på folkomröstningar är annars:

- "Sverigedemokraterna har en positiv inställning till fler folkomröstningar då vi menar att detta stimulerar fler att delta i samhällets beslutsprocesser och för medborgarna närmare de politiska besluten."

Fast det gäller kanske bara om folket tycker rätt? Rätt är alltså att tycka som Sverigedumokraterna. Lita ALDRIG på en sverigedumokrat!

Några Sverigedumokrater

Läs:
I Svalöv blir alla förlorare. Inte minst M och KD. - Ingrid Runsten i Helsingborgs Dagblad

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Lite mer om den populistiska högern i den sverigedumokratiska svansens syn på journalistik och demokrati. https://www.etc.se/inrikes/nyheter-idag-hetsar-mot-journalister-sa-hotar-och-hatar-du-lagligt