torsdag 24 september 2020

Mer från en siffernisse

» Man kan beskriva samma verklighet på olika sätt

Från samma siffror kan man dra olika slutsatser. När media gör sådana val så kan det bero på önsketänkande, men det kan också bero på viljan att få till en bra rubrik. Hur som helst är detta tankar jag får när jag läser om Dagens Nyheters presentation av Ipsos senaste väljarundersökning.

- "DN/Ipsos: Övertag för högertrion bland väljarna."

Så har Dagens Nyheter satt som rubrik sedan undersökningen visat att Den Brunblå sörjan med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna får 46% medan de fyra partierna i Januariöverenskommelsen, Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet får 42%. De tre högerpartierna har alltså tillsammans större stöd än vad de fyra partierna inom Januariöverenskommelsen får ihop. Fast då räknar man inte in Vänsterpartiet alls. Så en annan rubrik som kunnat sättas var:

Ulf Kristersson pusslar
- Högertrion fortfarande i minoritet hos väljarna.

Verkligheten är att det i stort sett inte hänt något i opinionen sedan förra mätningen. Ingen förändring är större än en procentenhet. Dvs helt inom felmarginalen. Så här ser det ut i varje fall. Med förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna - 26% (-1)
Moderaterna - 20% (0)
Sverigedemokraterna - 20% (-1)
Vänsterpartiet - 9% (-1)
Centerpartiet - 8% (+1)
Kristdemokraterna - 7% (+1)
Miljöpartiet - 4% (0)
Liberalerna - 4% (+1)

Om ni inte får ihop ovanstående siffror med det som redovisas för blocken så handlar det väl om decimalerna som inte skrivs ut. Slutsatsen är att det inte händer något i opinionen. Den Brunblå sörjan kommer fortfarande inte att kunna bilda regering efter valet om dessa siffror står sig. Så gissningsvis fäller Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson vardera en gemensam tår och hoppas på att fortsatt utmålande av Sverige som ett konkursbo ska ge utdelning en dag. I valet 2018 fick de tre partierna i högertrion 44%. Partierna har alltså en uppgång med två procentenheter. Inte mycket att skryta med om jag ska vara uppriktig.

Läs:
DN/Ipsos: Övertag för högertrion bland väljarna. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: