söndag 6 september 2020

Sven firar födelsedag - 68 år

» Det går upp och det går ner

Det var ett tag sedan som jag funderade över väljaropinionen. Det är lite sämre med väljarundersökningar under själva sommaren, så det kan ju vara en viss förklaring. I korthet kan man säga att den Coronauppgång som Stefan Löfven kunde känna av i början nu har lagt sig. Oppositionspartierna ute i den Brunblå sörjan har insett att dom förlorade stöd på affären och har börjat komma med kritik mot beslut som fattades i enighet. Men nu när man har mer av ett facit så är det ju ganska enkelt att vara efterklok. Dessutom har man lyckats driva tillbaka debatten till att handla om kriminalitet osv.

Alltså kan vi i opinionen se att detta har gett viss utdelning för Moderaterna och Sverigedumokraterna. Däremot verkar inte Ebba Buschs ettrighet ha gett någon utdelning för Kristdemokraterna. Kan det vara så att det finns alldeles för många kvar av de "kristna" kärnväljarna från Alf Svensson och Göran Hägglund tiden. Dom som kommer ihåg det kristna kärleksbudskapet och inte ger något för Ebbas Livets Ord inspirerade s.k. kristna budskap.

Åt var och en efter behov
Hur som helst så ser det ut så här enligt SR:s väljaropinion. Siffrorna avser mätningar i augusti och förändringarna är jämfört med dels mätningarna i juni och dels jämfört med valet 2018.

Vänsterpartiet »» 9,3% → -0,1 / +1,3
Miljöpartiet »» 3,7% → +0,3 / -0,7
Socialdemokraterna »» 27,9% → -2,5 / -0,4
Centerpartiet »» 7,6% → +0,3 / -1,0
Liberalerna »» 3,6% → +0,2 / -1,9
Moderaterna »» 20,6% → +1,1 / +0,8
Kristdemokraterna »» 6,1% → -0,3 / -0,2
Sverigedumokraterna »» 19,8% → +0,9 / +2,3

Den största vinnaren sedan valet är Sverigedumokraterna (+2,3) följt av Vänsterpartiet (+1,3) men även Moderaterna är vinnare sedan valet (+0,8).

Förlorare sedan valet är Liberalerna (-1,9) men även Centerpartiet (-1,0) och i viss mån Miljöpartiet (-0,7) får räknas dit.

Hur kommer det att gå i framtiden? Vad kan förväntas hända fram till valet? Det vet vi faktiskt inte. Den Brunblå sörjan har inte kommit så långt att man kan få ihop en egen majoritet. Den gamla Högeralliansen ligger långt från egen majoritet. Inte heller de tre Rödgröna partierna får ihop en majoritet även om man är större än den gamla Högeralliansen. Om det inte händer mycket stora förändringar i opinionen så kommer den Brunblå sörjan att behöva stöd från ytterligare ett parti. Närmast till hands är nog Liberalerna att trilla dit. Först ska dom lyckas klara sig över 4%-spärren. Öppnar dom upp till att stödja en Brunblå sörja beroende (eller till och med bestående av) Sverigedumokraterna ställer jag mig mycket tveksam till om dom kommer att klara en 4%-spärr. Klarar dom spärren är jag tveksam till om Liberalerna är villiga att återuppta samarbetet med M och KD om dessa fortsätter att vara villiga att släppa in SD också. Centerpartiet är jag övertygad om att dom inte är intresserade av detta.

Alltså kan vi nog förvänta oss ganska krångliga förhandlingar även efter nästa val om det inte händer radikala förändringar i opinionen och om t.ex. både Mp och L trillar ut.

Läs:
Grafik: Svensk väljaropinion augusti 2020. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: