måndag 31 augusti 2020

Internationella förebildsdagen

» Läs mer än en sida

Det är viktigt med många olika källor för nyheter innan man tror att man kan bilda sig en uppfattning. Jag läser flera olika tidningar varje dag. Tidningar med helt olika politisk inriktning. Och det är nyttigt! Man väljer olika nyheter, olika inriktning på hur man behandlar nyheter. Och ibland kan det vara nyttigt att fundera över vad man INTE skriver om.

Naturligtvis kan man applicera detta på SD-svansens media. Läser man t.ex. den Sverigedumokratiska pestspridaren Samhällsnytt (Kent Ekeroths megafon) så kan man lätt tro att all kriminalitet i Sverige begås av invandrare medan svenskar aldrig begår brott. Sverigedumokrater som snöat in på denna pestspridare och dess kollegor skulle må bra av att läsa annat också för att få en allsidig bild av vad som händer. Och jag tror faktiskt att vi människor som står till vänster är mycket bättre på att läsa olika sidor av saken innan vi bildar oss en uppfattning om något än grupper mer högerut.

Flygplan
Det som får mig att fundera i dessa banor var en artikel i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga i dag. Den har rubriken: Flygkrisen fick uppstickaren att lyfta. Det hela var en så tillrättalagd hyllning av ett bolag att jag började leta efter det lilla ordet "Annons" i någon hörna. Men det fanns det inget om.

Artikeln handlar om det lilla flygbolaget Air Leap som börjat flyga på ett antal inrikeslinjer. Bland annat Ängelholm-Bromma. Men inte på en enda plats i artikeln står det nämnt att de ledande personerna i Air Leap tidigare drev bolaget Nextjet som 2018 gick i brakkonkurs med skulder på över 10 miljoner. Under 10 års tid hade bolaget, trots att man mjölkat kommuner osv på mångmiljonbelopp för att upprätthålla regional flygtrafik, inte gått med överskott ett enda år. Inte under ett enda av dessa 10 år gick verksamheten ihop. Till slut blev det brakkonkurs.

Dagens ETC skrev också om bolaget. Men i motsats till Svenska Dagbladet berättade man om kopplingarna mellan konkursade Nextjet och nya Air Leap. Skandalbolag storsatsar på nytt inrikesflyg hade Dagens ETC som rubrik på sin artikel. Bolaget gjorde sig ökänt genom att t.ex. vägra skriva kollektivavtal. Konkursen gjorde Luftfartsverket upprörda. Men som sagt, när Näringslivet skriver så blir det en hyllningsartikel.

Men, miljonrullningen till svenskt regionalflyg fortsätter. Skattebetalarna får står för notan.

Läs:
Flygkrisen fick uppstickaren att lyfta. - Svenska Dagbladet
Skandalbolag storsatsar på nytt inrikesflyg. - Dagens ETC
Flygbolaget Air Leap ökar i pandemin. - Svenska Dagbladet
Hård kritik mot flygmyndigheter. - Svenska Dagbladet
Dubbelsmällen – Sveriges värsta konkurser. - Svenska Dagbladet
Flygplatsens pris ifrågasätts – landade på 20 miljoner efter ”jättelånga förhandlingar”. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: