torsdag 10 september 2020

Om grannkommunen Klippan

» Ett otrevligt minne

I förrgår gjorde jag ett nedslag i Åstorps grannkommun Bjuv. Bjuvs ledande sverigedumokrat, kommunalrådet Mikael Henrysson, konstaterade om en av sina kommuninnevånare: - "Fan vad du är blåst"! Ett väl genomtänkt uttalande?

I dag tänkte jag ta Pågatåget åt andra hållet från Åstorp. Då hamnar vi i Klippan. Ja, egentligen så kommer vi till Kvidinge först, men Kvidinge ligger i Åstorps kommun. I går var det nämligen exakt 25 år sedan som Gerard Gbeyo mördades i Klippan.

Det har nu gått exakt 25 år sedan som den 18-åriga ivorianska flyktingen Gerard Gbeyo steg av bussen på natten i Klippan. På den tiden kallade vi hans land för Elfenbenskusten. Han mördades strax efter av en 16-årig nazist som strax innan satt på sig en armbindel med hakkors på när han sett Gerard Gbeyo passera förbi. Tillsammans med en 18-årig nassekompis lät de sedan Gerard Gbeyo förblöda till döds i ett buskage utanför Försäkringskassans kontor i Klippan.

Älska din nästa
16-åringens pappa var tidigare dömd för det s.k. Raggarmordet men lyckades efter en insats från Henning Sjöström bli frikänd. Hans syster dömdes några år senare för att knivhuggit en invandrare i Båstad. Några år senare dömdes hans kusin för ett dubbelmord på Hallandsåsen. Bara nämnt lite apropå dagens heta debatt om brottsliga klaner osv. Redan på den tiden hade vi kriminella familjer med mycket på sitt samvete. Svenska familjer!

Lite senare placerade någon ut ett vitkålshuvud på mordplatsen med texten: - "En knarkhandlare mindre som vi slipper klä och fö." En annan som trampade rejält i klaveret var tidigare nämnda advokaten Henning Sjöström som hade som argument för att det inte skulle betalas ut något skadestånd till Gerard Gbeyos familj orden: - "Det vore som att vinna högsta vinsten, de bor ju i Elfenbenskusten!" Familjen tilldömdes ett mindre skadestånd, men fick aldrig några pengar. Nazismen och rasismen fanns då och den finns fortfarande kvar.

En som utan att veta om det cyklande passerade mordplatsen strax efter mordet var skolkuratorn Bert-Inge Karlsson som skulle bli ledande KD-politiker i Klippan. En ytterst sympatisk person som förra året drog sin personliga slutsats efter Ebba Buschs högervridning av KD:s invandringspolitik och gick ur sitt parti.

Den nasseinfluerade rasismen finns tyvärr kvar. Även om kanske Klippan inte är det centrum som det var på den tiden. Istället importerar vi dessa bråkmakare från Danmark. Det var främst inresta danskar som gjorde vad dom kunde för att provocera fram bråk i Malmö genom att bränna och sparka på Koranen. Nu har dessa inresta danska bråkmakare flyttat upp till Stockholm där man nu efterlyser en danskregistrerad bil för våldsprovokationer.

Även i vårt västra grannland händer det spännande saker. Under en tid för några år sedan utsattes Norges justitie- och invandringsministern Tor Mikkel Wara (som representerade Fremskrittspartiet som är Sverigedumokraternas kompisar i Norge) för olika attentat där han beskylldes för att vara rasist. Han hade polisbevakning och det gjordes långa utredningar för att ta reda på vem eller vilka som var skyldiga. Ända tills polisen anhöll ministerns sambo och partikamrat Laila Anita Berthaussen misstänkt för attentaten. Dessa upphörde och nu är det dags för rättegång. Attentaten utfördes uppenbarligen för att lägga skulden på antirasister och motståndare till det högerextrema Fremskrittspartiet.

Läs:
Johan Malmberg: Därför måste vi minnas Gerard Gbeyo. - Helsingborgs Dagblad
Klippan kan inte glömma mordet som gav byn rasiststämpel. - Helsingborgs Dagblad
Koran bränd i Rinkeby – polisen söker danskskyltad bil. - Aftonbladet
Justitieministerns sambo misstänkt för attentat – mot sig själv och honom. - Aftonbladet

Inga kommentarer: