lördag 12 september 2020

Ansvarslöst

» Skånetrafikens smittspridningsstrategi

I motsats till övriga länstrafikbolag så har Skånetrafiken gjort nedskärningar i trafiken pga Coronapandemin. Medan myndigheterna uppmanar till att man inte ska trängas har Skånetrafiken gjort inskränkningar i busstrafiken i länet och även när det gäller Pågatågstrafiken. De entreprenörer som kör bussarna och tågen på avtal med Skånetrafiken har tvingats säga upp bussförare, lokförare och kundvärdar. Allt för att spara pengar eftersom det blivit färre som åkt pga Coronaviruset.

Region Skåne
Men minskade intäkter beror inte bara på färre resande utan också på biljettsystemet. På bussarna är det ingen påstigning framtill hos chauffören utan den sker vid de bakre dörrarna. På stadsbussarna finns det biljettläsare även här, men på regionalbussarna finns det inga biljettläsare alls. Det faktum att man inte kan gå på bussen hos chauffören innebär också att man inte kan köpa biljetter på bussen. Har du ingen biljett köpt på annat håll eller Skånetrafikens app i mobiltelefonen så kan man helt enkelt inte betala för sin resa. På de ställen där det även går Pågatåg kan man köpa en biljett i automaten innan resan. Men vill man gå på bussen på annat håll kan man helt enkelt inte köpa någon biljett. Antalet gratisresenärer har alltså ökat när man inte kan köpa biljett och biljettkontrollen är ytterst sporadisk.

Men färre platser på bussarna och indragna turer på bussarna har gjort att det ibland att trångt som attan på bussarna och resenärer uppmanas att avstå från att stiga på en fullsatt buss och ta nästa. Vilket man ju inte gör om nästa buss går en timme senare och garanterat är lika full. Samma gäller på Pågatågen när nu skolor kommit igång. Det kan vara rejält fullt på tågen. Så fullt att det knappt finns ståplatser.

Pågatåg
Men Skånetrafiken har alltså skurit ner på trafiken!

För ett par dagar sedan demonstrerade buss- och tågpersonal mot inskränkningarna som förutom att göra personal arbetslös ju också riskerar att öka på smittspridningen. Personalen har även protesterat tidigare. Resandet har minskat med 40% hävdar Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson. Hur han fått fram den siffran vet jag inte. Men tar jag Pågatåget mellan Åstorp - Helsingborg så tycker jag knappt man kan märka någon minskning. Det är överfullt på många avgångar. Personalen tycker att man istället skulle utöka trafiken i rusningstrafiken för att minska risken för trängsel och smittspridning.

Kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Skåne, moderaten Carina Zachau, har dock inga upplyftande besked att lämna. På frågan om när det kan tänkas bli utökad service igen svarar hon: - "Jag tror inte att det blir i höst. Jag tror inte vi kommer att se någon förändring förrän möjligtvis till sommaren nästa år."

Så svarar en ansvarsfull politiker - eller!?!

Läs:
Tåg- och bussförare protesterar: ”Vi vill inte att några ska bli sjuka”. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Efter neddragningarna – nu protesterar lokförare och busschaufförer. - SVT Helsingborg
Lokförare demonstrerar: "Risk för resenärerna". - Kvällsposten

Inga kommentarer: