måndag 21 september 2020

Jonas Sjöstedt i topp

» Jimmie Åkesson i botten

Vad är det jag tycker till om nu då? Jo, det handlar om Novus regelbundna undersökning av vilka partiledare vi har förtroende för - och vilka partiledare vi saknar förtroende för.

I listan över den partiledare som vi har mycket stort förtroende för eller ganska mycket förtroende för så seglar Jonas Sjöstedt (V) upp i topp och passerar Stefan Löfven (S) som tappar i förtroende. Så här ser det ut i tabellen för september och med en jämförelse förändringen sedan förra gången i juni.

Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedt (V) - 36% (+2)
Stefan Löfven (S) - 35% (-5)
Ulf Kristersson (M) - 32% (-2)
Ebba Busch (Kd) - 29% (-2)
Jimmie Åkesson (SD) - 27% (+1)
Annie Lööf (C) - 24% (+3)
Isabella Lövin (Mp) - 11% (0)
Per Bolund (Mp) - 10% (-1)
Nyamko Sabuni (L) - 8% (+1)

När det gäller Jonas Sjöstedt är det uppenbart att förtroendet för honom finns långt utanför Vänsterpartiet. Helt enkelt för att han är klar och tydlig och inte (har behövt) kompromissa med partiets åsikter. De tre partiledarna inom den Brunblå sörjan (Ulf, Ebba och Jimmie) har ungefär lika högt förtroende. Men Jimmie kommer sist. Det är uppenbart att sympatisörerna till dessa tre partier till stor del har gott förtroende för alla tre ledarna inom den Brunblå sörjan. Att Mp:s språkrör och Nyamko ligger i botten kanske inte ska förvåna. De är också företrädare för de två minsta partierna och lockar inte till förtroende för så många utanför partiet. Detta i motsats till Annie Lööf som lyckas locka till förtroende hos ganska många även utanför partiet. Fortsätter utvecklingen går hon om Jimmie Åkesson till nästa gång. Men i topp alltså Jonas Sjöstedt där fyra gånger så många har förtroende för honom jämfört med stödet för Vänsterpartiet.

Men Novus frågar också efter vilka som saknar förtroende för de olika partiledarna. Och här hittar vi Jimmie Åkesson i toppen.

Den nya Brunblå sörjan
Jimmie Åkesson (SD) - 60% (-1)
Isabella Lövin (Mp) - 60% (+1)
Nyamko Sabuni (L) - 54% (-5)
Ebba Busch (Kd) - 51% (+1)
Per Bolund (Mp) - 50% (0)
Stefan Löfven (S) - 44% (+6)
Ulf Kristersson (M) - 41% (-2)
Jonas Sjöstedt (V) - 35% (-2)

Det ska alltså påpekas att här ska man ju ligga längst ner i tabellen, att ligga överst är dåligt. Likaså är det ju bättre med negativa förändringar än att ha plustecken i förändring. Detta innebär ju att ännu fler saknar förtroende. Väldigt förenklat så borde tabellen bli samma som den första tabellen, men upp och ner. Den stora skillnaden i detta är Jimmie Åkessons placering. Det är alltså uppenbart att personer utanför de grupper som gillar Jimmie Åkesson, dom litar inte alls på honom. Man är inte neutral till Jimmie Åkesson. Om 60% av svenskarna helt saknar förtroende för Jimmie Åkesson så innebär det ju att stora grupper inom Moderaterna (och kanske även Kristdemokraterna) även saknar förtroende för Jimmie Åkesson. Detta är illavarslande för de grupper inom Moderaterna och Kristdemokraterna som vill skapa ett, som man kallar det, Konservativt block med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedumokraterna. Det som jag föredrar att kalla den Brunblå sörjan! Hur reagerar dessa grupper inom M och Kd som helt saknar förtroende för Jimmie Åkesson när frågan ställs på sin spets vid valet 2022? Kommer dom trots detta att rösta på M och Kd och riskera att släppa in någon dom helt saknar förtroende för i regeringen? Eller dom vänder sig till Liberalerna i protest och för att rädda detta partiet kvar i Riksdagen?

Visst kan det bli spännande. Men låt oss vänsterpartister glädjas så länge Jonas Sjöstedt är kvar.

Läs:
Förtroendet faller för Löfven – Sjöstedt i topp. - SVT
Förtroendet för Löfven faller – Sjöstedt i topp. - Expressen
Novus: Sjöstedt upp i förtroendetopp. - Aftonbladet

Inga kommentarer: