tisdag 22 september 2020

Energiproblem?

» Kärnkraft - problemenergi

Jag läste i gårdagens Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga en artikel som berättade att: - Kärnkraftsägare vill ha betalt för mer än bara el! Vad det handlar om är att de låga elpriserna i Sverige skapar problem för den svenska kärnkraftselen. Den är ofta dyrare att producera än vad dom får betalt för den. Ren förlustaffär alltså. Artikeln inleds med:

- "Rekordlåga elpriser under vår och sommar ledde till att kärnkraftsreaktorer stod stilla. Nu vill kärnkraftsägarna få betalt för mer än bara el."

Kärnkraften har spelat ut sin roll
Under en period i sommar blev det ju en hel del skriverier om höga elpriser och elbrist i Sydsverige. Anledningen till detta var att priserna egentligen låg så lågt att kärnkraftsbolagen inte fick produktionskostnaden betald. Alltså stängdes flera reaktorer ner för att passa på att göra det årliga underhåll som ska göras. Efter detta fick ett par andra kärnkraftsreaktorer tekniska problem och fick också stängas ner. Alltså fanns det i princip ingen elproduktion från kärnkraften kvar och då uppstod det vid några tillfällen en brist på el i Sydsverige eftersom man samtidigt hade problem med överföringen av el från norra Sverige.

Men grundproblemet är att Sverige har ett stort överskott på el. Om man nu ska kalla detta ett problem eftersom el i normalfallet exporteras till andra länder. Det stora överskottet på el gör att elströmmen i Sverige är mycket billig. Så billig att kärnkraftsföretagen ofta inte får så mycket betalt att kostnaden för att producera elen täcks upp. Nu vill alltså kärnkraftsföretagen ha betalt inte bara för den elström dom producerar utan också för att dom har beredskap att producera el. Låt mig citera ännu ett långt stycke i artikeln:

- "En orsak var att Svenska kraftnät, myndigheten som ansvarar för stabiliteten i elförsörjningen, fick reducera överföringskapaciteten från norra till södra Sverige på grund av tekniska utmaningar. Så södra Sverige har inte riktigt fått ta del av de här låga priserna, utan man har haft riktigt höga priser. Dessutom valde kärnkraftsägarna att förlänga underhållsperioden för vissa av sina reaktorer. För det var helt enkelt för dåligt betalt för att köra för fullt."

Energiminister Anders Ygeman verkar ha full förståelse för kärnkraftens önskemål. Så här kommenterar han det:

- "Har vi ett elpris som är lågt över tid så kommer det att bli större och större perioder där kärnkraften inte är lönsam att köra på marknadsmässiga grunder. Om då elsystemet behöver de systemtjänster som genereras i kärnkraften måste det finnas en marknad för att köpa och sälja sådana systemtjänster."

I en annan artikel på Svenska Dagbladets Näringslivssidor läser jag om andra problem för kärnkraften i hela Europa. - Hårt slag mot ny atomkraft i Europa skriver Svenska Dagbladet. Och berättar att Hitachi Nuclear drar sig ur det polska kärnkraftsprojektet Wylfa som dragits med stora förseningar och fördyringar. Precis som andra kärnkraftsprojekt i Europa. I Storbritannien återstår bara ett kärnkraftsprojekt, Hinkley Point C. Ett projekt som förutom fördyringar och förseningar har problem med att det är det statliga kinesiska bolaget CGN som är inblandat.

- "Än så länge håller myndigheter fast vid att nya reaktorer behövs, trots att priserna för dessa bara stiger samtidigt som förnybara energislag blir allt konkurrenskraftigare."

Vi behöver bara ta Finlandsfärjan över till vårt grannland (om den inte går på grund......) och besöka Olkiluoto. Här skulle Finlands femte kärnreaktor Olkiluoto 3 ha stått färdig 2009. Den är fortfarande inte färdig och har kostat många miljarder mer än budgeterat.

Kärnkraften har spelat ut sin roll! Den är för dyr och för osäker.

Läs Mer:
Kärnkraftsägare vill ha pröjs för mer än el. - Svenska Dagbladet
Hårt slag mot ny atomkraft i Europa. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: