lördag 5 september 2020

Jag är inte förvånad

» Trött på reklamen?

Organisationen Sveriges annonsörer och analysföretaget Novus har undersökt svenskarnas inställning till reklamen som sköljer över oss. Och resultatet oroar Hanna Riberdahl som är VD för organisationen Sveriges annonsörer. Svenskarna är nämligen mer negativa till reklamen än någonsin. 60% av svenskarna säger sig vara negativa till reklamen samtidigt som de som uppskattar reklamen har sjunkit från 44% till 12% på dryga 15 år.

Påträngande megafon
Fast reklamarna som lever på reklamen verkar inte vara riktigt eniga om varför vi är trötta på deras reklam. 70% av svenskarna är dock villiga att betala extra för att slippa få reklam.

Vad är det som gör att vi har blivit trötta på reklamen? Jag är övertygad om att det beror på att den är så påträngande i dag. Den gamla tidens annonser i tidningen var det lätt att hoppa över om man inte var intresserad. Var det något intressant läste man annonsen, var det ointressant så reagerade man knappt på att man såg annonsen. I dag läser vi tidningar osv på nätet. Där poppar det med jämna mellanrum upp "helsidesannonser" som vi måste klicka bort för att läsa det vi vill läsa. Har du gjort en sökning på "strumpor" på Google kan du ge dig f-n på att du förföljs av annonserbjudande om att köpa strumpor i en månad framåt.

På TV avbryts programmen på ett ofta mycket okänsligt sätt av ett block med reklambudskap som kämpar om vem som kan vara mest infantil. Ibland undrar man om målet med reklamslingan är ett reta upp tittaren så mycket som möjligt. Jag tror att reklammakarna har en intern tävling om vem som kan producera den mest korkade reklamen. Man slänger sig på fjärrkontrollen för att sänka volymen. Av någon underlig anledning sänds alltid reklambudskapen ut med en förhöjd ljudvolym. Behöver du kissa går du ifrån TV:n och passar på att göra detta så att du slipper dumheterna. Det finns en tendens att gå och kissa även om det inte behövs - bara för att slippa möget. Tittar man via Playfunktionen så slänger man sig över fjärrkontrollen för att kunna spola förbi skiten. Dyker det upp en kändis och gör korkad reklam för ännu ett nätspelsbolag så får i varje fall jag en vilja att mörda.

Är det konstigt att vi är trötta på reklamen?

Samtidigt som alltså allt fler är villiga att betala extra för att slippa reklamen så ansluter sig Ebba Busch till Sverigedumokraternas vilja att slakta Public Service. Alltså Sveriges Radio, Sveriges Television osv. Ett utbud som vi betalar för och där vi slipper reklamen.

Läs mer:
Reklamtröttheten har aldrig varit större – sex av tio svenskar negativa till reklam. - Resumé
Svenskarnas reklamtrötthet når nya höjder. - Dagens Nyheter
6 av 10 svenskar negativa till reklam. - Sveriges Radio
Reklamtrötthet: Datadrivet en del av lösningen - inte problemet. - Resumé
Buschs löfte vid valseger: ”Snävare” public service. - Expressen

Inga kommentarer: