söndag 13 september 2020

Dagens Sverigedumokraterna

» SD-bakslag på kö

Ett av Sverigedemokraternas skyltfönster efter valet är Bromölla i nordöstra Skåne. Här fick Sverigedemokraterna makten med hjälp av Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala missnöjespartiet Alternativet. Dock saknade man majoritet. Men nu har som sagt skyltfönstret rämnat. Motgångarna har stått som spön i backen.

Först hoppade inte mindre än fyra SD-representanter av från politiken. Bland annat kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson. Avhoppen kompenserades inte fullt ut av att två KD-politiker, bland annat Kristdemokraternas ordförande i Bromölla Anton Olsson, istället hoppade över till SD.

Be en bön
Istället slutade "hela havet stormar-karusellen" i Bromölla med att Sverigedemokraterna avgick från styret sedan man misslyckats med att locka kommunens största parti Socialdemokraterna till samarbete för att få ihop en majoritet. Man konstaterade helt enkelt att det inte gick att styra i minoritet eftersom man alldeles för ofta förlorade omröstningarna. Vid ungefär hälften av omröstningarna i Kommunfullmäktige gick man på pumpen.

Och nu har alltså Förvaltningsrätten i Malmö ogiltigförklarat ett av de beslut som Sverigedumokraterna i Bromölla trots allt lyckats få igenom. Med stöd från Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Alternativet drev man igenom att beslut som förbjöd all kommunalt anställd personal ett oberoende av religion be en bön på arbetstid. Förvaltningsrätten kom fram till att beslutet strider mot bestämmelserna om religionsfrihet som finns i både Regeringsformen och Europakonventionen.

All personal har rätt att ta rast och paus från arbetet för att till exempel gå på toaletten, dricka en kopp kaffe, ha ett privatsamtal med en arbetskamrat, röka en cigarett eller alltså be en bön till sin Gud. Arbetsgivaren ska inte lägga sig i vad personalen gör under sin paus eller rast så länge detta inte går ut över annan personal. Man ska sköta sitt jobb, men har också rätt att ta en kort rast för återhämtning. Och vad man gör under denna har arbetsgivaren inget med att göra.

En kristen socialsekreterare som har ett jobbigt ärende har rätt att be en bön om vägledning från sin Gud. Precis som en muslim har rätt att be en bön till sin Gud. Det ska alltså inte arbetsgivaren lägga sig i. Även om det är Sverigedumokraterna som styr över arbetsgivarens reglemente. Att KD röstat för ett beslut som förbjuder en kristen att be en kort bön visar vad partiet valt för riktning på många håll i landet.

Läs:
SD lämnar ordförandeposter i Bromölla. - Aftonbladet
Bromölla får inte förbjuda bön på arbetstid. - Aftonbladet
Förbud mot bön på arbetstid upphävs i Bromölla kommun. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: