söndag 27 september 2020

Hänt? Inget!

» Hur ska det gå?

Jag vet att en del av mina regelbundna läsare troligtvis tycker att jag är för mycket siffernisse. Men faktum är att jag gillar statistik. Statistik kan användas till att bevisa det mesta. Statistik behöver inte ens vara sanningen. Men i allmänhet är det i varje fall en del av sanningen. All statistik ska dock tas emot med ett visst mått av misstänksamhet och en massa nypor av salt. Som någon vis man (eller kvinna) uttryckte det. Det finns tre former av lögn: Lögn, Förbannad dikt och Statistik.

Med den långa inledningen ska jag alltså komma till dagens ämne för Sven Tycker. Svensk Väljaropinion för september 2020. Det handlar om den sammanvägning av väljaropinionen som Kantar Sifo gör varje månad för Sveriges Radio och där man något förenklat uttryckt slår samman flera olika väljarundersökningar gjorda under september.

Den Brunblå sörjan
Vad kan vi då dra för slutsats av septemberopinionen? Ja, den största slutsatsen skulle väl kunna vara att det egentligen inte hänt något i opinionen sedan augusti. Den förhoppning från partierna inom den Brunblå sörjan om att när man nu fått lov att diskutera hur katastrofalt läget är i Sverige med mord, kriminalitet och okontrollerad invandring så ska väl en majoritet av svenska folket inse att Jimmie, Ulf och Ebba står för lösningen och rusa till stöd för de tre.

Verkligheten måste kännas som en besvikelse. Stödet för de tre partierna inom den Brunblå sörjan har ökat med 0,1 procentenheter och det är fortfarande en majoritet av svenska folket som säger Nej Tack till Högertrion. De tre partierna inom den Brunblå sörjan får stöd av sammanlagt 46,6% av svenskarna.:
Moderaterna - 20,6% (-0,1)
Sverigedemokraterna - 19,8% (+0,1)
Kristdemokraterna - 6,2% (+0,1)

De fyra partierna som genom Januariöverenskommelsen i praktiken styr Sverige har ett lägre stöd än de tre partierna i den Brunblå sörjan, sammanlagt 42,7%. Detta är helt oförändrat jämfört med för en månad sedan. Inte upplyftande siffror, men troligtvis är det inte just dessa siffror som får Stefan och dom andra att sova dåligt:
Socialdemokraterna - 27,1% (-0,7)
Centerpartiet - 8,1% (+0,5)
Miljöpartiet - 4,0% (+0,2)
Liberalerna - 3,5% (0)

Vänsterpartiet Åstorp
Men vi får inte glömma bort det som är Sveriges fjärde största parti. Vänsterpartiet. Ett parti som inte ingår i Januariöverenskommelsen utan istället är i aktiv opposition. Men också ett parti som står till vänster om JÖK-partierna och verkligen inte skulle stödja någon Brunblå sörja. Tvingas Vänsterpartiet välja mellan en regering bestående av de fyra JÖK-partierna eller med de tre Högersörjan-partierna så har V inget annat val än att förhindra att dessa tre populister får någon makt.
Vänsterpartiet - 9,0% (-0,3)

Så nu har jag alltså lyckats fylla ett helt nytt Tyckeri i form av ett blogginlägg för att berätta att ingenting har hänt. Visst är statistik fascinerande?

Läs:
Grafik: Svensk väljaropinion september 2020.- Sveriges Radio
Stabil väljaropinion trots budget - Sveriges Radio

Inga kommentarer: