fredag 1 maj 2020

Att demonstrera

» En digital Första Maj

I dag skulle jag gått ut och demonstrerat. En gammal god tradition sedan "urminnes tider". Men Coronavirus sätter sina spår överallt. Så vi får alla demonstrera var för sig på det sätt som det går. Alltså har jag ett antal paroller som hänger med sedan länge:

Folkets väl
Folkets väl går före storfinansens

En gammal socialdemokratisk klassiker. En klassiker som i dagens Coronatider är mer aktuell än tidigare. I dag springer Storfinansen och kräver pengar från den hemska Staten som man tidigare föraktade. I dag passar det att tigga och kräva att Staten (det är alla vi andra) ska ingripa och rädda deras verksamhet. I många fall så måste vi alla (alltså Staten...) träda in för att rädda arbetstillfällen och framtida välstånd. Det är en svår avvägning hur mycket stöd som ska betalas ut, vilken typ av stöd, vilka som ska komma i åtanke osv. Att, som t.ex. Moderaterna krävt, betala ut 100 miljarder i månaden till hela Näringslivet i generella bidrag är ju rent vansinne. Att skicka stora summor i "bidrag" till företag som samtidigt skär guld i Coronavirusets fotspår är helt tokigt. Att skicka miljardbelopp i bidrag från skattebetalarna till företag som är registrerade i skattesmitarparadis för att slippa betala skatter är upprörande. För trots allt är det så att Folkets väl går före storfinansens!

Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

Av var och en
Det här är en gammal vänsterpartistisk klassiker. En paroll som säger väldigt mycket. Dvs att var och en betalar in skatt efter förmåga till den gemensamma kassan. Den som tjänar mycket pengar, den som har stora förmögenheter, hen betalar in mer pengar eftersom hen har en större förmåga att betala. Man använder inte denna stora förmåga till att i ren egoism få hjälp att smita undan från att betala. Samtidigt betalas det ut efter behov. Den som är sjuk och handikappad eller av andra skäl som ålder har extra stora behov får den hjälp som behövs. Oberoende av egen förmåga att betala. Men det kräver att vi alla bidrar efter förmåga till det gemensamma. Solidaritet heter det. Det här kan vi också omsätta i Coronatider. Små företag som kanske i flera månader helt förlorat sina inkomster kan behöva stöd för att överleva och kunna fortsätta när krisen är över. Men det finns ingen anledning att ge stöd till verksamheter som inte har behov av stöd. Som visar att dom klarar sig ändå genom att t.ex. betala ut stora summor till aktieägarna samtidigt som dom kräver att Staten (dvs alla vi andra) ska rädda dom. Helt enkelt Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

Även om vi inte kan gå ut på gatorna och demonstrera så kan det finnas anledning att framföra vad vi tycker. Jag har ju nästan Första Maj varenda dag när jag tycker till om allt här på Sven Tycker.

Inga kommentarer: