lördag 4 september 2010

Skattefunderingar

Varför är dagens Socialdemokrati så feg? Jag tänker främst på skattedebatten. Varför är man så rädda för att berätta (och alltså argumentera) för att skatter faktiskt behövs för vår välfärd. Skatter behövs för att betala bra skolor. Skatter behövs för att betala för en bra barnomsorg. Skatter behövs för att betala för en bra sjukvård. Skatter behövs för att betala en bra åldringsvård. Skatter behövs för att betala för en anständig sjukförsäkring och föräldraförsäkring. Skatter behövs till A-kassan, för vägar, för miljövård, för poliser, för försvar och jag kan fortsätta berätta. Om man, som Högeralliansen gjort, gör kraftiga skattesänkningar så får detta konsekvenser. Under åren med Fredrik vid rodret har vi fått 34.000 färre anställda inom det som kallas "vård, skola och omsorg". Vi har fått en Sjukförsäkring där svårt sjuka människor behandlas skandalöst och slängs ut ur sjukförsäkringen. Vi har för många fått enormt höjda avgifter för A-kassan och som resulterat i att tusentals människor nu står utanför A-kassan.

Mona Sahlin
Vill man bevara det svenska välfärdssamhället så måste man också tala om att skatter behövs för att betala för detta. Och de skatter som tas in måste fördelas på ett solidariskt sätt. De som har stora resurser får helt enkelt ta ett större ansvar. Då duger det inte att bara svälja t.ex. Jobbskatteavdraget. Det grymma orättvisa som straffbeskattningen av gamla, sjuka, arbetslösa och föräldralediga i verkligheten är kan inte accepteras på sikt. Det duger inte att lova att sänka pensionärernas skatter till samma nivå. Det innebär ännu mindre inkomster för att betala välfärden. Och samtidigt bibehålls straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa och föräldralediga. Vad man genom att helt hålla tyst om den straffbeskattningen är att man accepterar den sänkning av ersättningsnivåerna som ju straffbeskattningen de facto är. Jag kan inte se varför jag som arbetslös ska få ett lägre Vårdnadsbidrag än den som jobbar. I praktiken blir det ju mindre värt för mig när jag är arbetslös än när jag jobbar eftersom jag får betala högre skatt för det då. Det innebär också i praktiken att jag får mindre betalt för min insats som valförrättare om några veckor än mina kollegor som jobbar får. Jag får ju betala mer i skatt på ersättningen än dom får göra. Samma gäller de som hunnit bli pensionärer. Dom får mindre betalt i praktiken än den som har en anställning.

Var inte så feg Mona Sahlin! Skatteinkomster är något, hur tråkigt det än är, helt nödvändigt ont för vårt välfärdssamhälle.

Afghanistans flagga
I Svenska Dagbladet i dag har Urban Ahlin, Jan Eliasson och Lena Hjelm-Wallén en debattartikel med rubriken Krig utan tidsgräns gagnar ingen. Naturligtvis skriven med anledning av Calle Bildts vägran att debattera utrikespolitiken med Urban Ahlin. Självklart ska Sverige, precis som andra länder, planera för ett militärt uttåg ur Afghanistan. Den militära insatsen är ett misslyckande som istället stärker de odemokratiska krafterna. Kriget går inte att vinna, nu handlar det om att försöka vinna freden istället. Carl Bildt (och Jan Björklund) som båda agerade för den illegala amerikanska invasionen av Irak har ingen trovärdighet. Den amerikanska insatsen i Irak (som byggde på lögner om irakiska massförstörelsevapen) betydde också en stärkt talibanmakt i Afghanistan. Innan USA lärde sig Sovjetunionen att det inte går att vinna ett krig i Afghanistan. Och innan dess var det britterna...

Jag ser att Calle och Corazza Bildt är oeniga med den svenska Skattemyndigheten. Det handlar om arbetsgivaravgiften för familjens anställda barnflicka. Calle (svensk moderat utrikesminister) och Corazza (svensk moderat EU-parlamentariker) tycker att dom bor i Italien och ska betala skatten för damen i Italien. Egentligen är det för jävligt att den svenska skattemyndigheten ska ifrågasätta så fint folk. Säger en svensk minister och en svensk EU-parlamentariker att dom bor i Italien så finns det väl ingen anledning att ifrågasätta detta? Nu ska dom betala mer än 100.000 kronor i skatt + skattetillägg. Var ska dom få pengar till det ifrån? Där ryker ju en stor del av vad dom tjänat i skattesänkningar på jobbskatteavdraget. Eller dom skattar sina egna skatter också i Italien?

Höstjogging 2010: I varje fall första höstveckan lyckades jag klara min målsättning om tre löparrundor i veckan. Veckans tredje runda blev i dag. 7,5 km via Tingvalla och Promenadrundan där uppe. När jag gav mig iväg sent på eftermiddagen kändes det riktigt fräscht. Det kändes som om jag skulle kunna hålla ett riktigt högt tempo. Men, jag hade mobiltelefonen i fickan... Först ett SMS som krävde ett snabbt svar och ett snabbt telefonsamtal. Och sedan på hemvägen ringde det igen. Men dom lade bara på igen. Och till detta så låg bokträdet kvar över vägen ovanför Tingvalla så det fick bli klättring över. Tiden 39.05 är därför riktigt bra. Det är bara 20 sekunder sämre än årsbästa. Och utan en mobil i fickan hade jag slagit det - tror jag.

Slutligen kan jag berätta att det i dag är 60 år sidan den amerikanska kopian av 91:an Karlsson publicerades första gången. Mort Walkers serie Knasen publicerade för första gången den 4 september 1950. Knasen är kul, nästan lika kul som 91:an!

Inga kommentarer: