måndag 13 september 2010

Funderingar kring Straffbeskattning

En av denna valrörelsens viktigare frågor är det som Högeralliansen kallar Jobbskatteavdraget, eller det som jag kallar Straffbeskattningen av gamla, sjuka, arbetslösa och föräldralediga. Syftet med "Jobbskatteavdraget" är enligt supportrarna två saker. Dels att "det ska löna sig att jobba" istället för att gå på bidrag. Och dels att det ska skapa nya jobb. Redan i dag "lönar det sig" att jobba. Sjukpenningen t.ex. är bara 77% av lönen och då på en maximal inkomst av 26.500 kr/månad. Formellt heter det att den är 80%, men Högerregeringen har sedan tidigare infört att de 80% endast räknas på 97% av inkomsten. A-kassan är också formellt 80%, men bara på inkomster upp till 18.700 kr/månad. Så i princip får ingen heltidsarbetande ens 80%. Det behövs alltså ingen straffbeskattning för att det "ska löna sig att arbeta". Det lönar sig redan att arbeta. Däremot innebär alltså "Jobbskatteavdraget" att klyftan mellan den som har förmånen av ett jobb och den som blivit gammal, den som blivit sjuk, den som förlorat jobbet eller den som fått barn har ökat kraftigt. I praktiken är Jobbskatteavdraget bara ett sätt att ytterligare sänka ersättningsnivåerna i försäkringarna - dvs att straffa den som av olika anledningar inte kan jobba.

Men det andra argumentet då? Att det ska skapa jobb. Enligt förespråkarnas teori ska detta ske dels genom att den som jobbar ska sporras att jobba mer eftersom han får behålla mer pengar. Dels ska det sporra den som inte har något jobb att skaffa ett jobb. Teorin bygger alltså på att den som är arbetslös valt detta. Om han skulle förlora ännu mer pengar på att vara arbetslös så ska han ta sig i kragen och skaffa ett jobb - som inte finns. Den som är sjuk eller handikappad ska alltså sporras att bli frisk eftersom han tydligen valt att bli sjuk. Den som är gammal ska sporras att bli yngre och återgå i arbete. Den som är föräldraledig ska sporras att inte ta ut sin föräldraledighet utan börja jobba istället. Som alla förstår så är teorin ren rappakalja och bygger på att arbetslösa och sjuka bara är lata som inte vill jobba. Sven Tycker att Högern ser ner på sjuka och arbetslösa.

Sedan finns det ett annat argument som inte används i valpropagandan. Men som används när man vetenskapligt ska motivera Jobbskatteavdraget. Det heter nämligen att om den som jobbar får behålla mer av sin lön kommer man att kräva lägre löneökningar. Att man håller tyst i valpropagandan om detta kan man ju förstå. För i praktiken innebär det ju att den som i propagandan "får mer i plånboken" egentligen inte ska får mer i plånboken eftersom lönerna inte ska öka. Nu har det visat sig att denna teori inte heller fungerar. Svenska lönerörelser har under en ganska lång tid hållit sig på låga nivåer. Och det finns ingen förändring i trenden sedan avdraget infördes. Även den teorin är alltså rappakalja.

Har det då skapat några jobb? Jag såg att Fredrik Reinfeldt i debatten i går hävdade att det skapat 75.000 jobb. Några vetenskapliga fakta för detta finns dock inte. Vad vi vet är att andelen personer som jobbar har minskat jämfört med läget under förra valrörelsen. Antalet personer som är arbetslösa har ju ökat mycket kraftigt. De som jobbar, har det också visat sig, jobbar mindre nu än kring förra valrörelsen. De ekonomer som talat om möjligheten till nya jobb säger närmast att det är möjligt att det på lång sikt kan skapa ett litet antal nya jobb. men det är tveksamt. Och det sker, som Regeringens egen Lars Calmfors säger, till priset av ökade klyftor.

Vad vi VET är att Samhället förlorat mer än 100 miljarder i inkomster. Att denna inkomstförlust inneburit att omkring 35.000 människor förlorat sina jobb inom Vård, skola och Omsorg.

Kort sagt. Jobbskatteavdraget är ett system för att föra över pengar från de som har det svårt till de som redan har det bra.

Jag hörde på radion i morse en intervju med en byggjobbare som valt att lämna Sverige för att istället driva sin verksamhet i Norge. Han ville inte längre vara med om det fiffel med ROT-avdraget som förekom. Husägarna krävde att byggfirman skulle bokföra material och annat (som inte berättigar till ROT-avdrag) som arbetskostnad (som berättigar till ROT-avdrag). Den som vägrade att "jobba svart" förlorade jobben till den som var villig att fiffla. Han hade nu tröttnat på fifflandet. Men, var det inte för att göra svarta jobb vita som subventionerna införts?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vem ska sjuka och arbetslösa rösta på i år? Vänstersidan kommer ju ha kvar straffbeskattningen av dessa grupper däremot sänker man skatten för ålderspensionärer även för de med mycket höga inkomster. Hur tänkte man där?

Sven-Erik Ottosson

Sven Tycker sa...

Det är en mycket berättigad fråga. Och, jag anser att vi när vi väljer måste fundera "ideologiskt". Dvs vilka är partiernas övergripande tankar. Vi kan inte bara rösta efter enskilda sakfrågor.

Och därför är valet inte svårt för mig. Högeralliansens ideologi är att det är rätt att den som är sjuk, arbetslös, föräldraledig och gammal ska betala mer skatt än den som arbetar. Den Rödgröna ideologin är att inkomster ska beskatas lika.

Problemet är att det är mycket dyrt att rätta till orättvisan. Att sänka skatten för alla kostar mycket pengar som man anser behövs på andra håll. Och att höja skatten för de som har jobbskatteavdraget vågar man inte.

JAG tycker att man får acceptera en utjämning av skatterna, dvs en mindre höjning för vissa för att betala en sänkning för andra.

GA sa...

Lätt för alla som Sven att kräva högre skatter för de som jobbar och sliter.
S och vänstern är inga abrterpartier längre, de är bidragspartier.

Sven Tycker sa...

Är det VårdnadsBIDRAGET du menar? Infört av Högeralliansen. Eller det är det ökade Försörjningsstödet (SocialBIDRAGET) som ökat under Högeralliansen? Eller du kanske menar BIDRAGEN från andra skattebetalare för att vissa ska få städat där hemma?

Sjukförsäkringen, Arbetslöshetsförsäkringen är just FÖRSÄKRINGAR precis som Bilförsäkring och Hemförsäkring. Du betalar in när du jobbar för att sedan få ut en försäkringsersättning när du blir sjuk, arbetslös, bilen blir stulen eller huset brinner upp.

Sjukförsäkringen och Arbetslöshetsförsäkringen har införts av arbetarrörelsen för att de som jobbar ska kunna försörja sig även när dom blir sjuka eller förlorar jobbet.

Det kanske ska påpekas att Sjukförsäkringen sedan många år (innan den moderata sjukutförsäkringsministern började härja) har gått med överskott.

Jag tycker att du ska ta och läsa på lite"!