måndag 20 september 2010

En seger för egoismen och okunskapen

Jag har funderat en hel del över rubriken. "En seger för egoism och okunskap". Med egoism menar jag att man från Moderaterna och deras stödpartier har lyckats sälja in budskapet att "du har fått mer i plånboken". Att detta skett på bekostnad av de svagare i samhället har ingen betydelse. "DU, har ju fått mer i plånboken". Detta är ett val som väljaren har gjort, och det kan vi inte göra ogjort. Mina tankar om "Nej till egoismen - Ja till ett samhälle för alla" var uppenbarligen inget värd. Väljaren har valt den egna plånboken framför det solidariska samhället.

Nä, det är ordet "okunskap" jag haft vånda för. Beror Sverigedemokraternas framgångar på okunskap? Eller kan det vara så illa att nästan sex procent av svenskarna hyser halvt rasistiska och i varje fall islamofobiska åsikter. År det inte pga okunskap som man gått på SD:s islamofobiska och populistiska budskap utan man har gjort ett seriöst val? Som skåning skäms jag öronen av mig och funderar på att ta bort allt som kan förknippa mig med det i dag mörklagda Skåne.

Annars kan vi konstatera att valet har tre klara vinnare och två klara förlorare. Miljöpartiet som gått från 5,2% till 7,2% (en ökning med nästan 40%). Från att ha varit minst i Riksdagen är man nu Sveriges tredje största politiska parti. Moderaterna som gått från 26,1% till 30% (en ökning med nästan 15%) och man är nu nästan lika stora som Socialdemokraterna. Och slutligen Sverigedemokraterna som gått från 2,9% till 5,7% (nästan en fördubbling) och blivit representerade i Riksdagen. De två stora förlorarna är Socialdemokraterna som tappat från 35,3% till 30,9% (ett tapp av omkring var åttonde väljare) och bara med en hårsmån lyckats behålla titeln som Sveriges största parti. Men frågan är om inte Centerpartiet är en lika stor förlorare, man har gått från 7,9% till 6,6% (och tappat nästan var femte väljare). Från att ha varit Sveriges tredje största parti är man nu inte ens störst av Moderaternas stödpartier och det är bara SD, Kd och V som är mindre, och dom närmar sig alla.

Och sedan finns det väl ännu en rejäl förlorare - Piratpartiet. Från framgångarna i EU-valet till ett parti i gruppen Övriga med stöd bland decimalerna. PP har med största säkerhet gjort sitt i den svenska politiken och bör koncentrera sig på att vara en lobbying och påtryckargrupp inom sina områden.

Oc h för att återgå till Centerns fiasko, från att ha varit vice statsminister är det tveksamt om Maud Olofsson får behålla denna titel. Jan Björklund är ju större. Och om regeringsförhandlingar skulle leda till att även Miljöpartiet bjuds in så blir faktisk Miljöpartiet det största av partierna i en sådan regering efter Moderaterna och skulle självklart kräva posten som vice statsminister.

Vi gillar olika
Av vad jag sett preliminärt så kommer åstorparen Tony Wiklander att bli en av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter. Och jag skäms nu ännu mer. Tony är en av aspiranterna på titeln som svensk mästare i partibyte. När jag var yngre och politiskt aktiv var Tony socialdemokrat. Efter en förskingringsskandal tvingades han lämna sin tjänst som chef på ett äldreboende. I vredesmod lämnade han även S. Första anhalten blev Vänsterpartiet, men där blev han snabbt ovän med stora delar av resten av partiet och bytte igen. Sedan dess har han hunnit avverka ett antal olika missnöjes och populistiska partier främst ute på högerkanten. Både egna skapelser och i samarbete med andra. Det brukar sluta i konflikt. I dag är han alltså Sverigedemokrat och det säger allt om både Tony och SD.

I Dagens Media ser jag en beräkning på hur mycket pengar de olika partierna spenderat på marknadsföring och vad varje röst kostat för dom. Allra dyrast blev rösterna för Centerpartiet (som är ytterst förmögna). Varje röst kostade för dom 171 kronor i reklamkostnader. Att jämföras med Miljöpartiet med en mycket mer begränsad budget där varje röst kostat 17 kronor. Totalt för de Rödgröna gruppen kostade varje röst 33 kronor medan Högeralliansen totalt betalade 57 kronor för varje röst då man har en mycket större budget. Vad jag förstår ingår inte "stödannonseringar" i beräkningen. Bland annat LO har ju satsat pengar på en Rödgrön seger medan olika näringslivsgrupper satsat pengar på en Högeralliansseger. På valdagen såg jag en stor annons från Villaägarna som med en stor gravsten hotade med vad de Rödgröna skulle hitta på. För Sverigedemokraterna kostade varje röst 58 kronor dvs mer än vad Högeralliansen satsade och mycket mer än de Rödgröna. Någon direkt fattig "underdog" är man inte.

Även om valet ju gick åt skogen (som sagt en seger för egoism och okunskap) så gick jobbet i vallokalen riktigt bra. Ett stort tack till Mona, Mona, Lena, Gunnel och Azad. Vi gjorde alla ett utmärkt jobb. Vi är ett av de största valdistrikten i Åstorp, men vi var tvåa färdiga för redovisning till Valnämnden. Detta av kommunens tio distrikt. Det är ett rent nöje att jobba mer er. Ni är kunniga, seriösa och samtidigt jättekul att jobba med. Tack!

Därmed tar det slut för i dag. Jag fortsätter i morgon med en massa bortförklaringar och spekulationer.

Inga kommentarer: