onsdag 1 september 2010

Försäkringskassan misslyckades - igen

Socialutförsäkringsministerns rasering av Försäkringskassan
Inspektionen för socialförsäkringen har offentliggjort resultatet av en den första långtidsstudien av vad som hänt med besluten om sjukersättning / Aktivitetsersättning sedan Försäkringskassan omorganiserades. En omorganisation som innebar en centralisering, koncentration av handläggningen och ökad toppstyrning. Studien visar att de regionala skillnaderna mellan besluten har ÖKAT. Dvs precis tvärt emot vad som var det stora syftet med hela omorganisationen. Enligt Jon Dutrieux på Inspektionen finns det flera skäl till att resultatet blivit precis tvärt emot vad som var syftet. Omorganisationen i sig skapade svåra problem för personalen. Samtidigt ändrade politikerna många regler som skulle genomföras med kort varsel. Och till detta skars anslagen ner av politikerna vilket skapade ytterligare problem. - "Det tycks som om man hade underskattat svårigheterna som det innebar att både dra ner på kostnaderna och reformera reglerna inom sjukförsäkringen samtidigt som man genomdrev en stor omorganisation" säger Jon. Och säger också: - "Det skulle kunna vara en signal om en rättssäkerhet som är mindre än för några år sedan" säger han vidare. Men Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) håller inte riktigt med. Men hon begriper ju i sedvanlig ordning ingenting.

Iraks flagga
Barack Obama har nu i ett tal deklarerat att kriget i Irak är slut. Han var dock av förklarliga skäl mycket noga med att inte hävda att kriget var vunnet. Och det ska kanske påpekas att det fortfarande finns 50.000 amerikanska soldat kvar i Irak, men dom ska bara finnas där för att fortsätta utbilda de irakiska trupperna hävdas det. Redan tidigare har Barack Obama satt en tidtabell för insatsen i Afghanistan och det finns ett klart utsatt datum då även trupperna i Afghanistan ska dras hem. Samma beslut har fattats av en stor andel av de länder som fortfarande finns kvar i Afghanistan under NATO-befäl. En del länder har redan dragit hem sina trupper och andra håller på att dra hem trupperna. Och i Sverige har den Rödgröna oppositionen deklarerat att det även ska finnas en tidtabell för när de svenska trupperna ska dras hem. Den militära insatsen i Afghanistan leder inte till något vunnet krig. Många hävdar snarare att de militära insatserna stärker talibanerna. Kritiken från Calle Str... förlåt, Bildt och Major Jan Björklund har dock varit mycket stark till att Sverige ska göra som alla andra länder. Jag vill därför i all anspråkslöshet påminna om att Jan Björklund tillhörde de som krävde att Sverige skulle delta i invasionen av Irak på den amerikanska sidan. Lyckligtvis fick han inte sin vilja igenom på den tiden. Vad krigshetsare som han anser, är något som Sven Tycker vi negligerar med tystnad.

Jag ser i bland annat Metro att en f.d. landslagsspelare i fotboll står anklagad för sexköp. Men han hävdar att han inte visste att kvinnan var prostituerad utan det handlade om en plötslig våldsam kärlek (den tog tydligen slut lika fort som den uppkom). Fotbollsstjärnan är lyckligt lottad. Han har nämligen en kompis som tar på sig allt. Kompisen hävdar nämligen att det var han som betalade för kärleksstunden i hans lägenhet. Efter champagne och bad i bubbelpoolen i lägenhetens relaxavdelning hamnade idrottsstjärnan och den rumänska prostituerade kvinnan i gästsängen. Men att kvinnan var prostituerad och att kompisen betalt henne hade han ingen aaaning om. Det är väl skönt med kompisar som ordnar sängvärmare åt en, helt utan förpliktelser?

I dag har Ingela och jag varit gifta i 24 år. Egentligen en prestation av Ingela att stå ut med mig så länge utan att slänga ut mig. Tack för åren! Ska vi satsa på 24 år till?

Slutligen ser jag att Moderaterna genomför en annonskampanj i bland annat Rinkeby i Stockholm. Bland annat Rinkeby har tapetserats med moderata affischer med texten: "Sveriges bästa skola ska finnas i Danderyd". Och det säger väl allt...

Inga kommentarer: