tisdag 28 september 2010

Kan vi hoppas att blockpolitiken rämnar?

Vart har Fredrik tagit vägen? Mycket tyder på att det kärvar ordentligt i förhandlingarna om den nya Högerregeringen. På flera håll spekuleras det i att Moderaternas kannibalism på sina stödpartier på sikt hotar Blockpolitiken. Och gissa, men jag tycker det är positivt. Om Högeralliansblocket blir lösare, och samtidigt det Rödgröna blocket luckras upp som en effekt av att den valvinst man hoppats på uteblev så är detta bra för svenska folket, den svenska politiken och för partierna. Som jag berättade i går så räddades Kristdemokraterna kvar i Riksdagen av taktikröstande Högerallianssupportrar. Mer än en tredjedel av Kd:s röster kom från röstare som egentligen föredrar andra partier. Samtidigt räddades Maud Olofsson från ett ännu större fiasko av andra taktikröstande Högerallianssupportrar. Nästan en tredjedel av de som röstade på C föredrar egentligen ett annat parti. Segerglada moderater tycker att förändringarna i röstfördelningen ska synas i fördelningen av Regeringsposter. Matematiskt bör alla tre stödpartier förlora vars en regeringspost till Moderaterna. Mot detta protesterar C, Fp och Kd, som är rädda för att helt slukas av Moderaterna om deras möjlighet att få publicitet minskar ytterligare. Effekten av detta kan bli en uppluckring av blocket för att rädda de små stödpartiernas överlevnad. Reinfeldts troliga lösning på problemet är att helt enkelt utöka regeringen med ett antal nya ledamöter, som då blir moderater. Att Jan Björklund tar över som vice statsminister efter Maud Olofsson verkar dock vara klart. Fp är ju störst av de små stödpartierna sedan Maud Olofsson och Centern tappat en femtedel av sina väljare.

Situationen för det Rödgröna blocket är inte bättre. Det troliga är att Miljöpartiet lockas till samarbete med Högeralliansen i enskilda frågor samtidigt som Socialdemokraterna helst vill slicka sår och tänka på sig själv. Samtidigt ser Vänsterpartiet en chans att stjäla besvikna vänstersossar.

Och som sagt, jag tycker det är positivt. De cementerade blocken är en fara för Sveriges utveckling.

"Svenskarna skonade av krisen" skriver Dagens Nyheter i en rubrik. Det är nämligen hela 27% som anser sig ha fått det bättre efter krisen. Ungefär hälften upplever att det inte blivit någon förändring. Fast 22% upplever faktiskt att dom fått det sämre. I korthet kan man uttrycka det som att de som hade det bra tidigare har fått det ännu bättre och de som hade det taskigt tidigare har fått det ännu taskigare. Dvs precis enligt Moderaternas mål - ökade klyftor. Vad artikeln främst vill säga är att svenskarna i snitt har klarat sig bättre än de flesta andra europeer. Vad man inte skriver med lika stora rubriker är att i snitt har de EU-länder som står utanför Euron i allmänhet har klarat sig bättre än de som avskaffat sina egna valutor (och möjligheten att föra en egen ekonomisk politik). Om det är herrarna Borg och Reinfeldt som vi har att tacka för att vi klarat oss relativt bra, eller det svenska folket som sagt Nej till Euron återstår att bedöma.

Rättegången mot de ansvariga för The Pirate Bay är igång igen. Fast alla dök tydligen inte upp. Och det är klart, har man stuckit till Kambodja, Thailand, Tyskland och Schweiz så kan det ju vara lite taskigt att åka hem. För övrigt har jag lite svårt för att skilja på The Pirate Bay och sedvanlig häleriverksamhet i allmänhet. Någon stjäler och sedan tar någon annan hand om att sprida stöldgodset.

Inga kommentarer: