tisdag 7 september 2010

Dyrare tågbiljetter med Åsa

Om Högern får fortsätta styra kommer det att bli mycket dyrare att åka tåg. Högerregeringen, med Vägminister Åsa Torstensson (c) i spetsen, planerar en fördubbling av banavgifterna till Trafikverket. Alltså den avgift som SJ och andra tågbolag får betala för att köra på järnvägsspåren. Det är motsvarigheten till de skatter bilar och lastbilar osv får betala för att köra på vägarna. Dessa har däremot Högern lovat att inte höja. Kan ni tänka er ramaskriet från Högerpartierna om de Rödgröna lovat fördubbling av vägskatterna? Bered er alltså på högre pris på tågbiljetterna. Någon höjning av flygets avgifter för att starta och landa på flygplatserna planeras inte heller. Trots att de avgifter som betalas i de flesta fall inte täcker kostnaderna utan det fordras bidrag från oss andra skattebetalare för att driva de flesta flygplatser i landet. Här i Nordvästskåne ska kommunerna "skänka" 15 miljoner kronor till det bolag som ska driva flygplatsen i Ängelholm. Det finns inte heller några planer från Högeralliansen att låta flyget betala några miljöskatter på flygbränslet. Det ska fortsätta att vara skattefritt, i motsats till andra bränslen. Med Centern för en satsning på miljövänliga transporter - eller...?

Och på tal om trafik så såg jag i dag att man börjat använda de nya Pågatågen även på linjen Helsingborg - Åstorp - Kristianstad. Men det var nog ett misstag, dom nya tågen är nog förbehållna turer till och från Malmö än så länge.

Ekoredaktionen rapporterar i dag om ännu en av effekterna av Högeralliansens skattesänkarrace. Enligt Riksidrottsförbundet beräkning så minskar kommunernas bidrag till idrotten. Var femte kommun har sänkt sina bidrag. Och situationen är i stort sett den samma för andra former av stöd till ungdomsföreningar. Kommunerna har tvingats till prioriteringar när pengarna inte räcker, och då är det ofta "frivilliga" aktiviteter som får stryka på foten. Men familjen Reinfeldt blir ju i varje fall 125.000 kronor rikare.

Expressen har lyckats få det till en skandal att programledaren för TV:s skoldebatt i går (Natanael Derwinger) för 20 år sedan (!?!) hade ett förhållande med Maria Wetterstrand (mp) i skolan. Jag för min del är tveksam till om en ex (20 år senare!) är en fördel, en nackdel eller troligast inte har någon som helst betydelse vid en debatt. Det var lite mindre rubriker i Högeralliansmegafonen Expressen när det avslöjades att TV4:s och SvD:s retorikexperter visade sig vara aktiva folkpartister. Och det är också ganska tyst om att KG Bergström är f.d. moderat. Siewert Öholm gammal kristdemokrat och var Lars Adaktusson står är ju ingen hemlighet. Annars tycker jag att jag sett att debatten var den mest lyckade av alla TV-debatterna i årets valrörelse.

I Norrbotten har det under många år varit en konflikt mellan å ena sidan Övertorneå och Haparanda kommuner och å andra sidan det privata företaget Ekfors Kraft. Sedan Regeringen i förra veckan gav Haparanda kommun rätt i en del av konflikten har nu konflikten trappats upp igen av det privata kraftföretaget som stängt av strömmen till flera byar så att skola och vattenverk bland annat är utan ström. Visst är det bra med privata monopolföretag?

Jag var i dag på kvällen på träff med Åstorps Fotoklubb och när jag gick hem på kvällen vid niotiden kändes det verkligen att hösten är här. Man kunde andas Höst.

Inga kommentarer: