tisdag 14 september 2010

Mer om fortkörande moderater

I lördags och söndags kommenterade jag den lokala moderatpolitikern (och nämndemannen) Pontus Pålssons (m) upprepade fortkörningar. Och jag hade även lite funderingar på om hans dåliga uppträdande mot poliserna vid dessa tillfällen kunde bero på den socialdemokratiska flumskolans oförmåga att lära ut hyfs. För jag kunde inte tänka mig att det kunde bero på dålig uppfostran från hemmet då mamman är lärare och i dag moderat riksdagsledamot och skolpolitisk talesman för Moderaterna. Men jag tyckte att straffen för upprepade fortkörningar borde skärpas. Och nu ser jag att jag inte är ensam om denna synpunkt. Den Europeiska trafiksäkerhetsorganisationen ETSC har jämfört trafiksäkerhetsarbetet inom EU och tycker att Sverige har anledning att skärpa hastighetsövervakningen i den svenska trafiken och att man borde skärpa straffen för fortkörning. Och allra helst för upprepade trafikbrott genom ett pricksystem som resulterar i indraget körkort efter upprepade fortkörningar. Jag håller fullständigt med! Det finns på tok för många (oftast) män, som befinner sig i den första halvan av sitt liv, som tror att det bara finns två lägen för gaspedalen. Uppe när bilen står stilla och i botten när man kör. Vissa speciella bilmärken är dessutom klart överrepresenterade. Dom verkar inte oroade över att åka fast. Och skulle dom ha oturen att åka fast någon enstaka gång så ingår de minimala böterna uppenbarligen i kalkylen. Sven Tycker att en rejäl risk för att åka fast och en uppenbar risk för att körkortet ryker med största sannolikhet skulle förändra beteendet.

Republikanska föreningenJag ser att Högeralliansregeringen nu har kommit fram till att det även i fortsättningen inte ska vara straffbart att muta den svenska Knugafamiljen. Det ska alltså inte vara brottsligt att genom gåvor och tjänster till familjen Bernadotte i gengäld få gentjänster på olika sätt som tack. I korthet ska det även i fortsättningen vara helt OK för Familjen Bernadotte att bättra på ekonomin när våra skattepengar inte räcker genom att sälja ut sina tjänster till högstbjudande. Ännu ett argument för att avskaffa Monarkin. Skattefinansierad verksamhet är inte till salu för högstbjudande. - "Det finns inga skäl att ändra lagen så att det blir straffbart att muta någon ur kungafamiljen" är det slutliga beskedet från en underdånig högerregering. Sven Tycker som bekant att vi inför republik. Det är sedan självklart att det är straffbart att muta presidenten.

Romernas flagga
Och sedan reser vi utrikes. Jag hörde en särdeles ilsken representant för EU, nämligen EU:s justitiekommissionär Viviane Reding i dag på radion. Hon yttrade sig om Frankrikes utvisning av romer. Nu riktade sig ilskan inte så mycket mot att Frankrike utvisar romer. Det är det många länder (inklusive Sverige) som gör på mycket tveksamma beslut. Men ilskan kom sig av att Frankrike i sitt svar ljög för EU. Och där kom ilskan in. Och troligtvis kommer detta förfarande att kosta Frankrike en hel del - med rätta.

Palestinas flagga
Och i Mellanöstern fortsätter förhandlingarna mellan Israel och Palestinierna. Det finns de som är optimistiska - men det är inte jag. En förutsättning för fred är att de israeliska bosättningarna på ockuperad mark stängs. I Israel i allmänhet, och bland bosättarna i synnerhet kommer ett sådant löfte att vålla så stor ilska att den israeliska regering som går med på något sådant störtas. Och, den palestinska ledare som går med på en överenskommelse som inte innehåller ett sådant löfte kan lika mycket hälsa hem. Det krävs för fred en längre tids upparbetad acceptans inom Israel för att bosättningarna faktiskt är omöjliga i en fredsöverenskommelse. Israel har illegalt ockuperat marken och har ingen rätt till denna enligt internationella överenskommelser och regler.

Sedan ser jag att Förskingringsminister Mats Odell (kd) tycker att myndigheter (t.ex. Försäkringskassan) som inte betalar ut sin ersättning i tid ska betala böter till den som ska ha sina pengar. Får man inte pengarna inom en månad så ska man få 20% extra tycker Mats Odell. Jag utgår ifrån att den minister som har ansvaret för att se till att myndigheten får tillräckligt med resurser så att man kan sköta sitt jobb kommer att ersätta myndigheten ur sin egen plånbok. Om en myndighet som Försäkringskassan alltså inte får tillräckligt med anslag för att sköta sin verksamhet ska dom alltså från de redan för låga anslaget ta en del pengar för att betala "böter". Antagligen får man då minska personalen för att ha råd med böterna, och det kommer ju onekligen att lösa problemen... - "Jag tror att det här kommer att ha en uppfostrande effekt på myndigheterna, så att det blir medborgarperspektivet som genomsyrar verksamheten" säger Mats Odell (kd). Jag kan upplysa herr ministern om att det faktiskt är medborgarperspektivet som genomsyrar de flesta som jobbar på myndigheter. Men sedan finns det politiker som istället prioriterar skattesänkningar framför tillräckligt med resurser till personal. Och det finns politiker som beslutar om lagändringar utan att ha en tanke på konsekvenserna. Som beslutar om ändringar av lagen bara några veckor innan dom ska genomföras vilket skapar totalt kaos bland de som ska följa lagarna. Sven Tycker att Mats Odell tar och sätter sig i en hörna och läser lite i Bibeln istället för att haspa ur sig dumheter.

Höstjogging: Det blev en runda till slut i dag framåt kvällen. I går hann jag inte pga besök hos en begravningsbyrå. Och i dag på förmiddagen regnade det allt för mycket. Vädret i dag på förmiddagen var sådant att man lite känner skam för yttranden som att jag föredrar hösten! Hur som helst tog jag en runda på 6 km framåt kvällen. I början kändes det tungt, men den sista halvan gick undan ordentligt. Tiden 31.25 är faktiskt den näst bästa i år. Och då måste vi lägga till att jag stannade till en knapp minut för att med mobilen dokumentera att korna som betar i Kalvahagen faktiskt även betar uppe i fårhagen. Men, det kommer bara att bli två rundor denna veckan. Under helgen lär jag inte hinna någon runda pga valet. Däremot blev det faktiskt tre rundor förra veckan. Jag sprang i fredags den runda som jag nu mätt upp till 8,8 km. Tiden 48.50 var inget att skryta med. Och bara några timmar efter löpningen fick jag beskedet om pappas död, och sedan fick jag ändra planerna helt för den dagen.

Inga kommentarer: