lördag 18 september 2010

Gå och rösta

I morgon är det valdag i Sverige. Att i ett demokratiskt val få utse de som ska föra vårt land, vårt län eller vår kommun vidare är något som inte alla människor på vår jord har rätt till. Det är inte heller om vi går tillbaka i historien något självklart hos oss. Det finns fortfarande många människor som riskerar sina liv för att kämpa för en demokratisk rösträtt. Historiskt är det många människor som har förlorat livet i kampen för demokrati. Ännu många fler har fängslats eller misshandlats för att dom ansett att demokrati är något självklart som alla människor borde ha rätt till.

Men, i Sverige finns det istället många som inte gitter rösta. Som inte gitter informera sig om de olika partiernas åsikter. Som inte gitter masa sig iväg till en vallokal. "Dom är ändå likadana". "Det är ingen skillnad". "Dom bara luras". Det är bara några av de ursäkter som latmaskarna använder. Men, det är struntprat och bara undanflykter! Inför varje val brukar tidningar och annan media kontrollera hur det gått med vallöftena från förra valet. Och det har alltid visat sig att det mesta faktiskt har genomförts. Och det har ingen betydelse vilket "block" som haft makten. Man lovar aldrig något som man inte haft för avsikt att genomföra. Sedan kan saker inträffa som satt stopp för löften. Det kan vara ändrade förhållanden. Det kan vara att det inte gått att få majoritet i Riksdagen osv. Men man lovar inte saker medvetet utan att ha tanke på att genomföra det.

Och, det är också fel att dom är likadana, att det inte finns någon skillnad. Det finns en klar ideologisk skillnad mellan höger och vänster. Ett vägledande ord från Höger är "egoism". Från vänster är motsvarande ord "solidaritet". Den som har kraft, styrka, förmåga ska enligt partier till vänster bidra till det gemensamma så att de som av olika anledningar inte har samma förutsättningar också ska få ett drägligt liv. Partier till Höger anser istället att den som inte har den förmågan har sig själv att skylla. Ett samhälle måste ha stora skillnader för att den som är duktig ska få utdelning på sin duktighet medan den som är lat istället ska sporras att inte vara så lat.

Vi kan se detta på Jobbskatteavdraget. Syftet är att öka klyftan mellan den som har fördelen av ett bra jobb och den som är sjuk, arbetslös, gammal eller kanske föräldraledig. Vi kan se det på förändringen av sjukförsäkringen där den som är sjuk i själva verket bara är lat och passiv. Inför man en ättestupa i försäkringen och istället kallar det hela ett bidrag så får den sjuke en rejäl spark i häcken så att han eller hon tar sig i kragen och börjar jobba och inte bara sitter och tycker synd om sig själv. Det är skillnader. Det gör skillnad.

Sedan ska man inte förvänta sig att ett visst parti tycker på samma sätt som man själv tycker i alla frågor. Den politik ett parti för fram är en kompromiss mellan olika viljor inom detta parti. Sedan har vi ju tyvärr just nu en cementerad blockpolitik där varje block "tvingats" till att kompromissa fram en gemensam åsikt i nästan alla frågor redan innan valet. Men, det GÖR SKILLNAD! Så, GÅ OCH RÖSTA!

Säg NEJ till egoismen - säg JA till ett samhälle för ALLA!   -   Rösta rätt - Rösta rött


Själv har jag i dag börjat dagen med att under en knapp timme förbereda möbleringen av vallokalen. Och sedan tagit tåget till Helsingborg för att hälsa på syrran på sjukhuset. Och medan jag väntade på tåget passade jag på att snacka lite med ett par av "gänget" på bänken. Om man så uttrycker det, några av mina gamla "kunder". Den ena skulle helt självklart gå och rösta. Medan den andra inte kunde. Han hade ingen legitimation, var skriven i Helsingborg men vistades i Åstorp. Och fick posten till en postbox i Helsingborg. Mitt råd var att börja med att skaffa en legitimation. Men det är inte så lätt. Det krävs i princip redan en legitimation. Eller att man har någon närstående som kan legitimera dig. Och det finns kanske inte.

I morgon är hela dygnet inbokat som valförrättare. Jag hoppas jag inte kommer i säng allt för sent efter midnatt...

Gå och rösta!

Inga kommentarer: