torsdag 2 september 2010

RUT i Biståndsbudgeten

Ryktet gör gällande att det mycket snabbt brutit ut en våldsam diskussion inom Högerregeringen sedan Biståndsminister Gunilla Carlsson i dag, sedan hon i går sett Uppdrag Granskning, nu kräver att kostnaden för RUT-subventionerna ska belasta Biståndsbudgeten istället för Näringslivsbudgeten. Maud Olofsson uppges ha blivit rejält förbannad över kravet och det ryktas att det var nära att gå till handgripligheter. Uppdrag Granskning avslöjade ju hur en stor del av de jobb som för närmare en miljard kronor skapats här i Sverige gått till unga kvinnor från forna Östeuropa som för att försörja sig tvingas ta skattesubventionerade jobb i Sverige och lämna sina barn kvar hemma. Visst är det en bra reform som Maud Olofsson slåss med näbbar och klor för. För svenska folkets skattepengar får arbetslösa kvinnor i Lettland och andra östeuropeiska länder dåligt betalda jobb i Sverige för att städa hemma hos direktörerna i Danderyd. Men ska det gå under Biståndsbudgeten så kommer ju saken i ett annat läge.

Jag har i dag varit på utbildning inför Valet den 19 september. Jag är ju valförrättare här i Åstorp (närmare bestämt ordförande för Valdistrikt 1) och i dag var det utbildningsträff för alla oss som ska sitta och ta emot röster och sedan på kvällen frenetiskt räkna kuvert och röstsedlar. Det är mycket sprättande och stoppande i olika "omslag" som ska förseglas och skrivas under. Men det är ett sjutusan så kul "jobb". Så, om du får en chans, ställ upp som valförrättare. Vi fem i min grupp (Mona, Mona, Lena, Gunnel åsså Jag) är ett väl inarbetat lag.

Höstjogging 2010: Jag funderar allvarligt på att utöka dosen till tre rundor i veckan. Hur som helst tog jag en lite kortare runda i dag. 5,5 km via Tingvalla och joggingspåret där. Och det kändes riktigt bra att springa. Jag kände redan från början att det gick undan, och det gick alldeles utmärkt att hålla det höga tempot hela rundan. Tiden 27.35 är en halvminut bättre än tidigare årsbästa. Om det fungerar ska jag försöka att fram till Skanneloppet i november ha som målsättning tre rundor i veckan. En lång, en mellanlång och en kortare runda. Vi får se om det går att komma igång med detta redan nu.

Jag såg förresten att Fredrik Reinfeldt är en anspråkslös och försiktig man. Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) Ättestupalag i Sjukförsäkringen kategoriserade som "Ingen perfekt reform", och det är ju onekligen ett understatement.

Och så höjer Riksbanken räntan. Någon risk för inflation har vi inte, men däremot kommer höjningen - precis som avsett - att bromsa ekonomin. Det vill säga de katastrofalt höga arbetslöshetssiffrorna kommer att stanna kvar. Dom är ingen "synvilla" som vår anspråkslöse statsminister kallade dom nyligen.

I Norge satsar samhället 64 kronor per innevånare på att förbättra miljön för cyklister, I Danmark satsas 45 kronor och i Sverige hela 38 kronor. Vi är alltså sämst av de Skandinaviska länderna. Men vi har ju i varje fall Åsa Torstensson...

Inga kommentarer: