torsdag 9 september 2010

Heja Sverige

Heja Sverige
Enligt World Economic Forum är Sverige världen näst mest konkurrenskraftiga land. Detta efter Schweiz men före Singapore, USA, Tyskland, Japan, Finland, Nederländerna, Danmark och Kanada. Och då borde väl den svenska företagsvärlden vara överlyckliga? Tänk vilken förmån det måste vara att verka i ett land med så hög konkurrensförmåga. Men Icke sade Nicke. Snarare blir Svenskt Näringsliv förtvivlade. Om det är så bra i Sverige, vad ska man då gnälla över och använda som argument när man kräver nya förmåner och eftergifter? Den svenska lobbyingvärldens största gnällspik, chefsekonomen på Svenskt Näringsliv Stefan Fölster, fastslår att WEF inte kan räkna, inte vet vad dom pratar om, har fel faktaunderlag och dessutom har dom fel på allt annat också. I själva verket är Sverige ett fruktansvärt land att verka i för den fria företagsamheten. Näringslivet dignar under skatter och pålagor, regler och föreskrifter, höga löner och arbetskraftsbrist och dessutom har Stefan Fölster skoskav. Aldrig kan man bli nöjd och glad!

Åstorps kommun
Fick i går i lådan ett blad som hette Åstorpliberalen. Och det är naturligtvis valpropaganda från Folkpartiet i Åstorp det handlar om. Men det mesta materialet är naturligtvis inte lokalt utan regionalt. Och där biter folkpartiklarna i Åstorp sig själva i rumpan. Under rubriken "Stärk kollektivtrafiken" räknar regionalpolitikern Christer Sörliden upp ett antal projekt som han vill genomföra. Och den artikeln borde nog inte ha varit med i Åstorpsversionen av utgåvan. Christer räknar upp ett antal nya projekt för tågtrafiken som man vill genomföra. Och det är många projekt som det nog finns en stor enighet om. Det intressanta är att i stort sett det enda av Skånetrafikens Pågatågsprojekt som INTE finns med i texten är just det som berör Åstorp, alltså Söderåsbanan. Det finns en hel del kritik från Nordvästskåne mot att Region Skåne och Skånetrafiken prioriterat ner arbetet med Söderåsbanan för att prioritera andra projekt istället. Som t.ex. Pågatåg i Nordost. Och nu har vi alltså svart på vitt att på den punkten tillhör Folkpartiet de som gör den omprioriteringen. Bra att veta.

Giriga äro vi alla
Jag läser i ett nyhetsbrev om miljöfrågor om kristdemokraten Harry Hedemark i Haninge. I samband med en utredning om exploatering av ett markområde visar det sig att nämnda kristdemokrat dels råkar vara ordförande i den beredning som lagt förslag om vilka områden som lämpar sig för exploatering och samtidigt råkar han äga 400.000 kvm av den skogsmark som just föreslås för exploatering. Om det går igenom kan han göra en rejäl hacka på marken. Det har naturligtvis ställt frågor om jäv, vilket den gode Harry tydligen inte begriper alls utan han kallar de ledamöter som vill göra om det hela för Judas. Låt oss göra en tankesaltermotal och låta Harry Hedemark byta parti och göra honom till socialdemokratisk pamp. Kan ni se framför er rubrikerna om "maktmissbruk", "pampvälde" och "jäv" i de borgerliga megafonerna Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen? En sökning på de tre tidningarna på namnet visar att dom tydligen inte skrivit en rad i frågan - än. Efter förra valet gjordes en utvärdering av några forskare, som visade att under den valrörelsen var de tre nämnda tidningarna på nyhetsplats mer Högeralliansmegafoner än Aftonbladet var en Sossemegafon.

Sven Tycker - Sveriges äldsta dagliga blogg.      Sven Tycker - Färdiga åsikter, helt gratis.      Sven Tycker - Varje dag sedan 1997.


Slutligen ser jag att diskussionen om vad som ska hända efter valet om inget av blocken får egen majoritet har blossat upp igen. En diskussion som är helt meningslös. Främst handlar det om ifall Miljöpartiet då ska "byta sida" för att det ska gå att få ihop en majoritetsregering som slipper bli beroende av Sverigedemokraterna. Vid förfrågan har en del miljöpartister tyckt att det vore den minst dåliga lösningen. Och det är mycket möjligt att det är just det. Men att diskutera det innan valet är totalt meningslöst. Inget parti (i något av blocken) kommer naturligtvis att säga, innan valet, att man under vissa omständigheter överväger att stödja det andra blocket efter valet. Hur mycket man än funderar på detta så kommer man naturligtvis inte att säga något om det. Maud Olofsson har precis som alla andra deklarerat att någon blocköverskridande överenskommelse inte är möjlig. - "Aldrig att jag sätter mig i en regering med en kommunist" sade hon. Men tydligen gör hon sig gärna beroende av en rasist. Lägg ner diskussionen INNAN valet. Den leder ingenstans utan de svar som kommer från officiellt håll är de svar som är taktiskt riktiga. EFTER valet kan kohandlandet dra igång. Jag är väldigt nyfiken på vilka eftergifter Högeralliansen är villiga att göra för att få med Miljöpartiet, eller vilka eftergifter de Rödgröna är villiga till för att få med Centern eller Folkpartiet? Jag skulle gärna höra de förhandlingarna!

Inga kommentarer: