söndag 5 september 2010

Al Qaida och slipsnissarna

Ibland får man läsa sanningen på de mer oväntade ställena. I dagens Svenska Dagbladet skriver Andreas Cervenka i Näringslivsbilagan under rubriken "Skrota bankernas massförstörelsevapen" om de fartblinda slipsnissarnas framfart. Och han formulerar det så bra att jag inte kan låta bli att citera:

- "De kunder och aktieägare som lade sina drömmar i händerna på HQ Bank trodde att de hade att göra med en trygg och småputtrig privatbank. I själva verket var det en hedgefond på steroider. Bankernas tradingavdelningar är potentiella terrorceller som det är dags att stänga ner."

Girighet
Och han fortsätter:

- Terror, det är väl ändå att ta i? En drastisk jämförelse, javisst. Men i båda fallen handlar det om personer som för att uppnå sina egna syften är beredda att sätta tusentals helt oskyldiga människors välbefinnande på spel. Al Qaida drivs av en perverterad religiös ideologi, runt världens tradingbord tillbeds Mammon och Den Stora Uppgiften: att tjäna så mycket pengar som möjligt för egen del. Medan terrorister av skäggiga typen ofta väljer att möta undergången tillsammans med sina offer, har dessa kostymklädda motsvarigheter i finansbranschen besvärande ofta lindat sina laddningar av derivat och andra explosiva finansiella instrument runt kroppen på kollegor, kunder, aktieägare och skattebetalare medan de själva befunnit sig på betryggande avstånd när det smällt."

Det är helt enkelt dags att plocka ner dessa slipsnissar (slipsnisse har inte så mycket med slipsar att göra utan ska mer ses som ett förolämpande skällsord) på jorden. Den ohämmade spekulationsekonomi som växt upp i finansvärlden tillför inte det gemensamma samhället något positivt. En liten grupp människor kan tjäna stora summor pengar på att flytta runt kapital tills bubblan spricker och alla andra får ta konsekvenserna. Men när bubblan spricker har dessa fartblinda slipsnissar flyttat vidare för att blåsa upp en annan bubbla. Och så fortsätter det. Det krävs en rejäl reglering av finansmarknaden. NU!

Och apropå hur pengarna styr vår värld så ser jag att Fotbollsförbundet funderar på att sälja hela Allsvenskan till "Finansvärlden". Det är tydligen en norsk finanssnubbe som heter Idar Vollvik som vill köpa upp hela midevippen och döpa om skiten. Norrbaggen äger tydligen ett mobilföretag som heter Ludo, så tanken är visst att Allsvenskan ska döpas om till Ludoligan. Jag höll på att skriva Luderligan - allt går att köpa för pengar om det finns en villig säljare som lägger upp sig för en lämplig slant.

Och ännu mer apropå idrotten och de alldeles för stora summor pengar som snurrar runt där så såg jag ett citat av Fredrik Ljungberg: - "Jag försöker hålla en låg profil. Jag har inte några av mina sportbilar här. Jag kör min Hummer. Man behöver inte trycka upp något i ansiktet på andra." Det där med låg profil måste bygga på att Hummern väl, i jämförelse med bredden, är en ganska låg bil. Men att hålla en låg profil med en Hummer visar väl bara att vi lever i olika världar.

Och vi stannar kvar i idrottsvärlden (?!) ett litet tag till. Jag läste i går om den s.k. Kristallengalan då TV-världen delar ut lite utmärkelser till sig själva. Och en som tydligen var där och fick ett pris är den f.d. idrottaren Patrik Sjöberg. SVT:s Mästarnas Mästare fick tydligen priset för Årets dokusåpa. Och där var tydligen den gode Patrik med. - "Vi uppskattar inte priset. Jag tror inte vanligt folk är intresserade av det." är hans kommentar. Och det finns det väl inte så mycket att säga om. Men Patrik var uppenbarligen inte helt nykter, han säger bland annat: - "Det var varmt och det var ingen bar där vi satt. Det är svårt att komma hit och vara lite tipsy och sen sitta och vara nykter i tre timmar..." Stackar ponke, fick ingen hutt på tre timmar. Det måste ha varit en hemsk upplevelse. Patriks råd är att det ska finnas bar nästa år. Mitt råd är att Patrik tar kontakt med AA eller Länken eller någon annan. Kan han inte vara utan sprit i tre timmar är läget allvarligt!

Hästar
Höstlunken: En gång i tiden skojade man om att det fanns fler svin än människor i Åstorp. Och då menade man inte mänskliga svin utan sådana med trynen och som säger nöff. Sedan dess har nog antalet svin minskat (dom där med trynen alltså -dom mänskliga svinen är jag tveksam om utvecklingen för). Men antalet hästar ökar däremot hela tiden. Det måste finnas ett enormt medlemsunderlag för Åstorpsortens Ryttarförening. Här är två som vi mötte på vår runda. I dag var det nämligen premiär för Friluftsfrämjandets tipspromenad på Söderåsen, den s.k. Höstlunken. Och pga andra plikter i familjen vid lunch gick vi upp till Friluftsfrämjandets stuga tidigt, och vi var för omväxlings skull nästan först. I sedvanlig ordning hade det varit bra med ett litet uppslagsverk, eller möjligen tillgång till Internet, när vi skulle svara på frågorna. Det fick alltså bli en hel del gissningar. Men vi fick trots allt ihop 6 rätt på de 10 frågorna. Så med tanke på svårighetsgraden tycker jag det var godkänt. Det visade sig att Kevin hade ett pris från förra säsongen att lösa ut. Det står nu två burkar från Björnekulla i kylen. En med äppelmos och en med vildhallonsylt. Den senare visar Kimmy mycket stort intresse för. Och det är nog motiverat, Vildhallon är en verklig delikatess. Några fler bilder och lite bättre kvalitet kan ni se på mitt Facebookalbum Lunken hösten 2010. Det är fritt fram för alla.

Inga kommentarer: