lördag 25 september 2010

Meningslösa uppfinningar

Vilken är den mest meningslösa uppfinning som gjorts? Jag är medveten om att konkurrensen är knivskarp om utmärkelsen, men jag vill trots detta nominera en ytterligare uppfinning till utmärkelsen. Självhäftande lagningslappar till punkterade cyklar. Syftet med lagningslappar för punktering är att dom ska laga punkteringen. Jag har ännu inte träffat på någon självhäftande variant som gör detta med någon varaktighet. Antingen håller det inte tätt alls, eller också börjar det läcka efter några månader. Men tyvärr är det snart bara den självhäftande varianten som går att få tag på om man inte uppsöker cykelhandlare. Och dom finns inte på så många håll numera. Själv har jag just bytt ut en sådan självhäftande variant eftersom jag inte kunde få tag på solution när jag tvingades laga punkteringen första gången. Skit är skit och ska benämnas som skit!

För övrigt har jag svårt att förstå nöjet med att sprida glassplitter på cykelbanor. De som gör det är ju ändå inte närvarande och kan skratta åt den som drabbas. Det är mycket skadegörelsen och sabotage där man undrar vad som försiggår innanför pannbenet när det utförs. Jag förstår vad som gick runt ibland de grå cellerna om man förstör något som man tycker illa om. Djurrättsaktivister som förstör för pälsuppfödare. Grannar som förstör för grannen man är ovän med. Förstörelse av lyktstolpar om ljuset stör. Nedrivning av politiska motståndares valaffischer. Den som målar graffiti på väggen till en gångtunnel. Och så vidare. Jag accepterar inte den typen av aktioner, men jag förstår varför man gör det. Men den som bryter planterade träd även om man inte tycker att det är fel med trädplanteringen. Den som river upp planterade blommor trots att man egentligen tycker att det är trevligt att dom är där. Den som pangar rutor i en affär som man inte har något otalt med. Den som slänger glassplitter på en cykelväg trots att man kanske själv är tacksam för att cykelvägen finns där. De som sprejar fult klotter på en vacker målning som man inte har något emot. De ligister (av alla åldrar) som gör sådant är ju så blåsta i de övre regionerna att det borde utfärdas stormvarning om dom vistas utomhus.

Det blev biobesök på kvällen i dag. Tillsammans med Kevin och Angeli åkte vi in till Helsingborg för att se Salt med Angelina Jolie som CIA agenten Evelyn Salt. En osannolik action där man aldrig kunde veta vem som är vän eller fiende. Mycket action och inget som var självklart för nästa scen. Men det här är inte min favoritgenre så jag ger bara filmen 3 spindlar. Däremot fick jag intrycket att både Kevin och Angeli gav högre betyg. Det här är Kevins favoritgenre men Angeli hade nog velat ha lite mer romantik. Av slutet att döma så kan vi se fram emot en Salt II. Det ska bli spännande att då se vilka vänner som är fiender och vilka fiender som är vänner.

Atomkraft - Nej tack
Slutligen ser jag att den svenska kärnkraften har bekymmer. Av våra tio kärnkraftsreaktorer står i dag fyra helt stilla och en ger bara 30% av full effekt. Oskarshamns tredje reaktor, som är Sveriges största, har haft stora problem sedan den rustades upp för stora pengar förra året. Den har aldrig kommit upp i full effekt och står allt som oftast stilla sedan dess. Just nu ger den svenska kärnkraften en tredjedel av vad den är byggd för att leverera. Kärnkraften är en tekniskt mycket avancerad teknik. En teknik som är livsfarlig för 1000-tals människor om något händer vilket gör att säkerhetsmarginalerna är höga. Slutresultatet är att det blir dyrt och otillförlitligt. Sverige är ett av världens mest kärnkraftsberoende länder vilket gör oss fruktansvärt beroende av några enstaka produktionsanläggningar. Det är dags att på allvar bli av med det svenska beroendet av kärnkraften. Inte att bygga fast oss i ett ännu större beroende som beslutet att möjliggöra byggandet av nya kärnkraftsaggregat innebär. Elproduktion genom kärnkraft är dyrt, otillförlitligt och farligt. Sätt fart med avvecklingen!

Höstjogging: Förresten tog jag en joggingrunda i går som jag glömde att rapportera. Men det gick ganska tungt, tiden på de 8,8 km som jag till slut valde, 49.10, är den sämsta på den rundan. Men det kändes skönt även om jag alltså tog det ganska lugnt.

Inga kommentarer: