tisdag 31 mars 2009

Ekonomisk störtdykning

KI (Konjunkturinstitutet) tecknar i dag en nattsvart bild av framtiden. Inte sedan efter 2:a världskrigets slut har det sett så mörkt ut. Och man föreslår en kraftig stimulans av ekonomin, både omedelbart och under nästa år. Men Fredrik Reinfeldt är kallsinnig. Den svenska Högeralliansregeringen har ärvt den inflationsparanoja som tidigare präglade Riksbankens verksamhet. Han ansluter sig till EU:s officiella position, som innebär att man ska sitta stilla på de feta bakarna och hoppas att allt löser sig så småningom om man väntar. Detta medan Barack Obamas USA satsar stort på stimulanser och investeringar i infrastruktur och gör miljövänliga satsningar. Tänk att en traditionell "USA-hatare" som undertecknad bloggare ska sitta och berömma USA på Europas bekostnad. Det är skamligt att EU så totalt ska domineras av snåljåpar som aldrig hört talas om ekonomiska stimulanser!

Ohälsostatistik
Jag såg för någon dag sedan en s.k. "skrytartikel" (dom kallas officiellt för debattartikel) från Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) som berättade hur mycket den s.k. ohälsan sjunkit sedan hon blev överkucku för sjukförsäkringen. Det kan därför finnas anledning att titta på Försäkringskassans officiella statistik. Vi kan då se i det bifogade diagrammet att ohälsan sjunkit jämnt och stadigt i många år. Många år innan CHP fick ansvaret också. Har man en god vilja kan man se en smärre ökning av minskningstakten. Och det förklaras alltså av alla oförklarliga indragningar av ersättningen som vi kunnat läsa om i media på senare tid.

I veckan träffas företrädare för de rikaste s.k. G20-länderna i London för att diskutera vad man ska göra mot den ekonomiska störtdykningen (i EU:s fall handlar det alltså om att bromsa kraven på stimulansåtgärder). I samband med mötet räknar man med stora och omfattande demonstrationer. Och det har gått ut råd i London till alla slipsnissar (och slipsnissor) som jobbar i City att lämna slipsnisseuniformen hemma. Att inte gå så formellt klädda utan kanske dra på sig ett par jeans om dom äger sådana. Allt för att inte provocera demonstranterna? Detta måste väl ända betecknas som dagens mest homoristiska nyhet!

Och sedan har den svenska anslutningen till NATO diskuterats i media igen. Sverige ska ju skaffa ett nytt krypteringssystem för att användas när svensk militär kommunicerar med varandra. Man har då valt ett system från NATO, vilket innebär att i fortsättningen kommer NATO inte att ha några problem med att avlyssna den militära kommunikationen inom det alliansfria Sverige. Och det är väl bra, med ökad öppenhet. Då slipper man ju otrevligheter och olyckor... Nä, det gör man ju inte. Jag berättade för en tid sedan om hur två atomubåtar inom NATO lyckades krocka mitt ute i Atlanten. Några dagar senare krockade två militära fartyg från NATO i vattnet utanför Iran. Detta trots att dom förhoppningsvis pratar med varandra.

Dagens avslöjande om dubbelarbetande toppar som är duktiga på att göra flera saker samtidigt - och ta betalt för båda samtidigt - handlar om den nya AMS-chefen Angeles Bermudez-Svankvist. Hon fick ju jobbet som chef för Arbetsförmedlingarna av Högeralliansen sedan dessa utan förvarning sparkat den gamle generaldirektören. För det jobbet har hon en månadslön på 129.000 kronor (vilket är mer än vad regeringsledamöterna har). Men hon hinner lite då och då dessutom hålla föredrag för speciellt utvalda. Föredrag som kan kosta upp till 40.000 per gång. Men det framgår inte att hon tar tjänstledigt med löneavdrag från sitt GD-jobb när hon är "ledig" för dessa privata arrangemang som inträffar ca 10-15 gånger per år. På AF:s huvudkontor är man mindre glada. Fast egentligen borde man vara glada - chefen är ju borta lite då och då så man kan dansa på borden? Nu tror jag inte att det blir något större mediadrev i det här fallet. Angeles tillhör fel sida och dessutom är media upptagna med annat!

Inga kommentarer: