fredag 27 mars 2009

Järnvägssatsningarna har drabbats av Åsabromsen

Vägverket, Banverket och Sjöfartsverket har av Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) tilldelats ca 25-30 miljarder kronor för nyinvesteringar fram till 2021. Och det mesta gör förståss till vägar, det är ju en Centerpartist som har ansvaret. Verken har nu tagit fram en preliminär lista över projekt som ska göras för pengarna, och det handlar mest om vägar kring först och främst Stockholm men också i de andra storstadsområdena. Maximalt 13 miljarder räknar man med tillfaller järnvägsinvesteringar. Klimatberedningens förslag (som alla de politiska partierna var överens om) hade förslag på att öka järnvägens kapacitet med 50%, vilket skulle kosta cirka 90 miljarder. Det saknas alltså 77 miljarder... Men Åsa Torstensson verkar tro att en avreglerad järnvägsmarknad löser problemen. Vilket säger allt om hennes okunskap.

Ett av de järnvägsprojekt som skulle varit gjort för länge sedan, men som hela tiden skjuts på framtiden pga brist på pengar är Söderåsbanan från Åstorp. Redan 1997 (alltså för mer än 10 år sedan) skrevs ett avtal mellan Åstorp och Svalövs kommuner med Skånetrafiken om att Pågatågstrafik skulle sättas in på nytt på banan. Det som krävs är att Banverket byter elsystemet, inför fjärrblockering och bygger fler mötesspår. Men de investeringarna flyttas en gång om året fram ytterligare några år pga avsaknad av pengar. Nu verkar Banverket ha på gång en upprustning, men den kommer bara att tillåta en utökning av godstrafiken. Inte någon persontrafik. Därför ser jag i Helsingborgs Dagblad att Socialdemokraterna i Åstorp på sitt årsmöte antog ett uttalande som bland annat innehåller: - "Vi finner det bedrövligt och anmärkningsvärt" och - "Vi kan inte acceptera att medborgarna i Åstorp, Billesholm, Kågeröd och Svalövs orter ska behöva stå ut med ökande godstrafikmängder utan att man får någon som helst glädje av banan i form av Pågatågstrafik. Regeringen och Banverket har manipulerat oss tillräckligt länge nu genom att lova att rusta upp banan för persontrafik". Det är dags att ge Åsa Torstensson en spark i häcken. Kan inte hennes moderata regeringskollega Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson som är från Svalöv ge sig på lite bypolitik?

Earth Hour på lördag
På lördag, mellan 2030-2130 arrangeras över hela världen Earth Hour, ett projekt för att få oss alla att tänka efter när det gäller vår förbrukning av energi. Tanken är att alla runt om i världen mellan halv nio och halv tio lokal tid på kvällen i morgon ska släcka ner ljuset. Inte för att vi tror att det sparar energi just detta, men för att få oss alla att tänka efter. En del kommuner, många företag osv ställer upp. På radion hörde jag någon ansvarig moderat i Stockholm som försökte försvara att huvudstaden inte ställde upp. Hon verkade inte ha förstått ett smack utan såg det hela som ett rent jippo. Men det är inte så lätt att förstå saker med allt för mycket moderata tankar i hjärnan. Jag tänker i varje fall släcka ljuset en timme som en markering.

Lite mod verkar det finnas hos Socialdemokraterna trots allt. I en debattartikel i DN kräver Mona Sahlin och Thomas Östros att en ny förmögenhetsskatt införs (på förmögenheter över 2 rep 4 miljoner kronor). Man föreslår också att den nuvarande fastighetsskatten utökas med en extra skatt på villor över 5 miljoner. I dag betalar Direktör Ehrencrona i Båstad för sin 10 miljoners villa samma avgift som jag gör för min villa för 300.000 i Åstorp. För att skydda personer med låga inkomster ska den begränsningsregel som finns gälla alla. Och för det tredje har man tydligen läst mina krav på en Girighetsskatt. Mona och Thomas föreslår en höjd skatt för höginkomsttagare där gränsen går kring miljonen i årsinkomst. Det hela beräknas ge cirka 5 miljarder, det vill säga långt mindre än vad de skattesänkningar som Högerregeringen ha infört kostat. Det är i varje fall alltid en början. Fast jag hörde att Miljöpartiet var motståndare. Men dom är ju i allmänhet främst allmänborgerliga ändå.

Slutligen ser jag att produktutvecklingen i Kina tar nya steg. Mobiltelefonen Cool758 innehåller även en rakapparat! Ni ska se att amerikanska Motorola snart släpper en Bang74, Mobiltelefon med inbyggd liten revolver. Själv väntar jag på den första mobiltelefonen som innehåller allt - utom möjligheten att ringa vanliga telefonsamtal!

Inga kommentarer: