tisdag 3 mars 2009

Om att bita sig själv i stortån

Jag ser att Coop i Skåne valt att följa trenden. Dvs att importera mjölk från utlandet till sina butiker. City-Gross och Netto har redan börjat sälja lappmjölk istället för mjölk från lokala Skånemejerier. Och Lidl köper sin i Tyskland. Och nu är det alltså Coop:s tur att övergå till multinationella imperialistföretaget Arla:s mjölk. Dom lockar med några ören billigare. Och det får de skånska bönderna och miljön stå för betalningen för. För en Skåning är allt norr om Killeberg (som ligger på Smålandsgränsen) Norrland. Vi får lägga till en rad på ordspråket: "Sverige består av Skåne och några norr därom liggande fäbodar". Ska vi lägga till: "samt ett imperialistföretag vid namn Arla"? Tänk om Coop!

De israeliska myndigheterna planerar en rejäl ökning av bosättningarna på ockuperad mark på Västbanken. Sammanlagt nästan 75.000 nya bostäder planeras. I dag bor det 280.000 israeler i sammanlagt 121 bosättningar på ockuperad mark. Det innebär att det kan bli en nästan fördubbling av antalet. Bosättningarna är enligt folkrätten och FN:s resolutioner olagliga och ett stort hinder för en fredlig lösning på konflikten.

Från de ekonomiska spalterna rapporteras att den amerikanska försäkrings- och finansjätten AIG satt nytt världsrekord. Aldrig någonsin har ett företag lyckats bränna så många slantar på ett kvartal. Förlusten för AIG under fjärde kvartalet 2008 blev motsvarande 564 miljarder kronor. Detta är ungefär tre gånger så mycket som hela Sveriges budget för ett kvartal. Fy fasiken vad dom är effektiva slipsnissarna. Synd att det är skattebetalarna som får rädda hela skiten!

Och i Österrike gick extremhögern fram i regionalvalen i helgen. Det var inte för inte som der Führer kom från just Österrike. Och landet anslöt sig mer än villigt till Nazitysklands imperium!

Och i en annat av våra EU-kollegor, Ungern, växer rasismen och våldet från extremhögern. Det är främst romerna som är utsatta. Där, precis som i ett par andra EU-kolleger, som Italien och Rumänien.

Dagens skratt fick jag när jag läste att den borgerliga majoriteten i Statsbyggnadsnämnden i Stockholm sagt nej till att hedra Sveriges längste statsminister Tage Erlander (längst, både för sin fysiska längd och det faktum att han var statsminister i 23 år). Det hade föreslagits att den s.k. Rosenbadsparken utanför Rosenbad skulle döpas om till Tage Erlanders park. Men, icke sade Nicke. I detta fall heter Nicke Kristina Guillaume Alvendal och är moderatpolitiker på den nyliberala sidan. Man ska inte politisera på det viset, sade Nicke, som precis bestämt sig för att uppkalla platser efter förre moderatledaren Gösta Bohman och förre folkpartiledaren Bertil Ohlin. Men dom hedras naturligtvis inte för sin politiska gärning utan för att dom var så'na hyvens hedersmän rent privat!

För övrigt kan jag inte förstå varför Sveriges största bidragstagare, Kungahuset, inte kan stå för familjens eget bröllop. Har dom inte råd får dom väl söka försörjningsstöd för hela balunsen. Min gissning är att dom skulle fått avslag på sin ansökan pga för höga inkomster från annat håll!

Inga kommentarer: