lördag 14 mars 2009

Fartblinda, pengakåta slipsnissar gör pudlar på löpande band

Det verkar bli populärt att dra tillbaka de sjukligt generösa villkoren för de fartblinda slipsnissarna i toppen. Istället blir det bara rent allmänt överdrivet generösa villkor för samma bortskämda slipsnissar. Redan i går på kvällen såg jag på SEB:s hemsida att man dragit tillbaka de kraftiga höjningarna av de fasta lönerna för topparna med Annika Falkengren i toppen. Fast egentligen är pudeln ingen riktig pudel. Jag hörde Annika intervjuas på TV. Och det handlade inte om att man insett att lönebeloppen och villkoren var omoraliskt generösa. Nä, det handlade om att "man inte lyckats kommunicera" det hela! Det var alltså inget fel att höja Annika Falkengrens lön från 7 miljoner till 9 miljoner. Felet var att man inte lyckats hålla det hemligt? Skäms dom inte öronen av sig?

Samtidigt avslöjades det att AMF skulle betala ut generösa bonusar till sina höjdare. Och detta samtidigt som verksamheten gått så dåligt att pensionstagarna skulle få sina pensioner sänkta! Jag trodde att bonus var något man skulle få om man gjorde ett exceptionellt bra arbete. Inte att man skulle få bonus om man gjort fiasko. Nu tvingas även AMF göra en pudel.

Jag vill därför ge finansminister Anders Borg ett förslag. Att man inför en speciell extra värnskatt. På alla inkomster över 1 miljon dras ytterligare 10% i skatt. Skattepengar som specialdestineras till att i viss mån mildra de sänkningar av pensionerna som är på gång efter slipsnissarnas spekulationsfiasko. Det är dessa fartblinda och pengakåta slipsnissar som är skyldiga till den ekonomiska krasch som världen just nu upplever. Fartblinda gubbar (och några gummor) som inte förstod att ett pyramidspel förr eller senare kraschar. För det är just ett pyramidspel som man spekulerat med andras pengar i.

Jag såg förresten att regeringens egen rådgivare, Lars Calmfors, framfört att regeringen kunde ha "gjort lite mer lite tidigare" när det gäller åtgärder mot den ekonomiska kraschen. Experten Lars Calmfors tycker helt enkelt att Anders Borg och dom andra från De Fyras Gäng gör fel som avvaktar allt för mycket. Se till att kommunernas ekonomi räddas till en börja med!

En majoritet av familjen har under eftermiddagen varit på bio. Jag fick både Kevin och Angeli med mig för att titta på Rosa Pantern 2. Rosa Pantern förknippas väl främst med Peter Sellers. Men 2006 kom den första filmen om världens klantigaste polis, Jacques Clouseau, med Steve Martin i huvudrollen. Och nu är det alltså dags för nummer 2 där The Dream Team (inklusive Clousseau) samlas för att fånga in den som bland annat återigen stulit Rosa Pantern diamanten. I sedvanlig ordning blir polischef Dreyfus (denna gång spelade av John Cleese) förtvivlad. Och naturligtvis misslyckas det mesta för att slutligen lösa sig de sista minuterna och Clouseau blir hjälte på nytt. Båda Angeli och Kevin skrattade gott, och även jag själv blir road ibland. Det är ju inget avancerat, men visst är det värt att titta på. Jag ger filmen tre pantrar. Men främst Angeli men också Kevin ger den nog minst fyra.

Och när vi pratar skatter så finns det anledning att påminna om att Sverige (styrt av en högerallians) är unika i världen med att ta ut straffskatt på ålderdom, barnafödslar, sjukdomar och lågkonjunkturer genom att ta ut högre skatt på pension, sjukpenning, föräldrapenning och arbetslöshetsersättning.

Inga kommentarer: