onsdag 4 mars 2009

Dyra tennisbollar

1,3 miljoners tennisboll
Den här loggan för Sveriges ordförandeskap i EU under andra halvåret 2009 har kostat 1,3 miljoner kronor. Bra pris för en tennisboll. Det får mig att börja fundera på att när jag snart blir arbetslös gå en kurs i grafisk design. Det räcker att få ett sådant uppdrag så är man försörjd i 4-5 år. Två sådana uppdrag, och så kan jag gå i pension.

Metall fortsätter att utmärka sig. Man har tydligen skrivit på ett avtal som gör det möjligt att istället för uppsägningar skära ner arbetstiden och lönen till 80%. Jag utgår ifrån att detta då också innebär att chefer på företaget och Metalls ombudsmän ger ner till 80% i lön?

Jag hörde Anders Borg (m) kommentera Metalls nya avtal och det faktum att Metalls A-kassa tvingas höja avgiften från 125 till 300 kronor i månaden. Littorinavgift kallad. Anders Borg påpekade att man från Staten sänkt A-kasseavgifterna två gånger. Vad han glömde berätta var att man först chockhöjde den.

Jag upptäcker förresten att jag tydligen glömt att säga vad jag tycker om Volvos tajming. Uppsägning av stora grupper personal, begäran om hjälp från Staten och samtidigt ordentlig utdelning till aktieägarna och höjda bonusar till cheferna. Svenskt rekord i dålig tajming? Till och med Volvo själva insåg detta och drog i dag tillbaka sina planer när det gäller bonusarna. Och sedan hörde jag min favoritminister, Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m), försöka prata bort att regeringens mångmiljonsatsning på att, i privatiseringens tecken, få företagshälsovården till att sköta primärvård misslyckats. Inte ett öre har använts av de pengar som anslagits eftersom företagshälsovården är ointresserade. Fast det verkade inte som om CHP ville erkänna att det hela (som så mycket annat från den sidan) var ett fiasko.

Det är uppenbart att tidningsbudet lyckats spåra vem det var som skulle ha den Sydsvenskan som jag lyckats tjuvläsa några dagar. Det ligger i varje fall ingen tidning i trappen längre. Läsomanen i mig fick snabbt abstinens.

Som sagt tidigare, Sverige är det enda landet på jordklotet som infört straffskatt på att bli gammal, bli förälder, bli sjuk eller bli arbetslös.

Dagens skratt fick jag när jag läste att Tävlingen Fiasco Awards nu, efter en omröstning, utsett Windows Vista till teknikvärldens största fiasko någonsin. Fast trots min aversion mot Micro$oft så tror jag faktiskt att det finns värre fiaskon. Regalskeppet Wasa i Sverige för att nämna något. Vista fungerar ju i varje fall ibland. Wasa fungerar bara som turistmagnet!

Inga kommentarer: