torsdag 12 mars 2009

Din värld och min värld

Veckan Affärer har ett tips för småsparare (jo, det står faktiskt småsparare i artikeln). Det är företaget Avanza som säljer en femårig obligation med Volvo som motpart. Man utlovar 10,6% ränta per år om man behåller obligationen under alla fem åren. Och det är ju en bra satsning för småsparare. Fast jag undrar om det är en bra satsning från Volvo om dom ska lova över 10% ränta. Det borde vara billigare med ett banklån? Fast det får dom kanske inget och tvingas istället betala "ockerränta". Fast det där med småsparare var kanske lite tveksamt. Minsta insats är 50.000 Euro, dvs drygt en halv miljon kronor. Det är uppenbart att Veckans Affärers skribenter och undertecknad lever i lite olika världar. Jag undrar om man kan ta ett banklån på 50.000 Euro för att köpa en obligation? Med dagens ränteläge är ju räntan lägre än 10%. Något att fundera på!

En annan som lever i en helt annan värld är SEB:s vd Annika Falkengren. För inte så länge sedan hängdes stora helgonglorian upp när Annika deklarerade att hon inte skulle ta ut någon bonus (som var ett villkor för att eventuellt kunna få statligt stöd). Nu har det visat sig att det fanns en hake med det beslutet. Den fasta lönen höjdes med 2 miljoner som kompensation..... De pengakåta slipsnissarnas förbund innehåller även en och annan slipsnissa. De höga cheferna inom SEB får sina löner höjda med upp till 25%. Jag undrar om det påslaget även gäller städerskor och bankkassörskor? Hoppa ner från era pidestaler - NU! Jag har svårt att förstå vad någon ska med en lön på 7 miljoner till (dvs 9 miljoner efter höjningen). Det går inte att shoppa slut på pengarna i varje fall. Och livet handlar inte om att den som har flest kulor med sig i kistan vinner. Fast SEB:s ordförande Marcus Wallenberg begriper inte vad kritiken handlar om. Och det är klart han lever själv i samma verklighetsfrämmande värld.

Försämringskassan
Under 2008 satsade Försäkringskassan nästan 1 miljard kronor på att avlöna konsulter (främst inom IT-fiaskot). Detta var en fördubbling från året innan då summan var "bara" 429 miljoner kronor. Jag har faktiskt inte sett en enda som lyckats påstå att detta var en lyckad satsning!

För övrigt har jag svårt att förstå varför det ska falla snö! Det måste vara "han där uppe" som straffar oss "här nere". Det ska vara vår nu, HÖR DU DET!

Inga kommentarer: