lördag 21 mars 2009

Beskatta girigbukarna med en speciell Girighetsskatt

Skandalerna med giriga direktörer är inte bara ett svenskt problem. I USA har det nu visat sig att löner och bonusar till slipsnissarna på skandalbolaget AIG till och med varit ännu högre än vad som tidigare uppgetts. Och i Sverige är det nu senast AMF som hamnat på skamlistan. Den avpolletterade vd:n Christer Elmehagen har bland annat bara de senaste tre åren fått avsatt 32 miljoner till pension. Totalt har han under 10 år fått ut 104 miljoner kronor. Det var Christer Elmehagen som flyttade hela sitt pensionssparande från AMF när det stod klart att AMF skulle tvingas göra ett s.k. återtagande (dvs skriva ner pensionerna trots tidigare utfästelser). Han gjorde detta innan det var offentligt känt, men han visste själv vart det lutade. Det ska påpekas att vice vd:n Ingvar Skeberg gjorde exakt på samma sätt.

Egentligen är, med tanke på nivåerna, kritiken mot SJ:s vd Jan Forsberg som fått sin lön höjd med 9% till 3,7 miljoner ingenting. Han basar för en mycket större verksamhet och har tydligen en mycket lägre lön. Det är uppenbart att det är slipsnissarna inom finansvärlden som är de mest giriga. Och detta gäller i hela världen. Det här är gubbar (och några gummor) som helt uppenbart tappat kontakten med den värld som finns utanför deras marmordiskar. Dom sitter på sina feta bakar och håvar in inkomster på ett enstaka år som normalt slitande människor inte får ihop under hela sitt liv. Och har sedan mage att kräva ännu mer! Jag vidhåller mitt förslag. Det är dags för en Girighetsskatt, förslagsvis 10% extra skatt på alla inkomster över 1 miljon. För skäms, det gör girigbukarna inte! Kanske skulle vi ta 20% extra...

Varje dag kommer det nu nya avslöjanden om de israeliska övergreppen i Gaza. Det har helt uppenbart använts flera olika sorters förbjudna vapen under krigföringen. Inte bara de bomber med vit fosfor som tidigare framkommit. Även olika typer av förbjudna splitterbomber har uppenbarligen använts. När det gäller bomber med vit fosfor så får dessa inte användas mot levande mål, utan bara för att skapa rökridåer. Dessa bomber har Israel skjutit rakt över tättbefolkade städer inne i Gaza. Det har också kommit flera vittnesmål från israeliska soldater som skäms och nu berättar om hur man medvetet skjutit civila. Jag tar för givet att alla avslöjandena får konsekvenser för världens förhållande till Israel. Men, nä, jag ska vara uppriktig. jag tror inte alls det. Vi kommer att fortsätta att ha goda kontakter med Israel och gärna sälja mer vapen och krigsmaterial. Samtidigt som vi fortsätter att blockera palestinierna och då främst Gaza. Fortfarande får det inte föras in byggnadsmaterial för att reparera det som förstörts i kriget! Jag skäms!

Springtimeuppladdning 2009: Eftersom jag fick tid ganska tidigt på eftermiddagen för en joggingrunda bestämde jag mig även för att (eventuellt) ta en lite längre runda. Det riktigt vårlika vädret som vi haft en tid nu visade sig inte i dag. Det har varit gråmulet hela dagen och blåst en lätt, men ganska bitande, vind hela tiden. Men trots att detta innebar motvind i början kändes det ganska bra de första två kilometrarna - kanske också pga ett lite lägre tempo? Jag bestämde mig därför för att ta en lite längre runda. Och det kändes förvånansvärt bra i stort sett hela tiden. Visst var det tungt i uppförsbackarna. Som jag brukar säga, det är tveksamt om jag hade blivit diskad om det varit en gångtävling. Så sakta går det uppför. Jag tog till och med en avstickare en bit på den gamla skogsstig som en gång i tiden var del av en 5 kilometersrunda uppe på åsen. Större delen av den del jag sprang på är i ganska gott skick. Mot slutet har stormfällen och skogsavverkning förstört stigen en del, så då sneddade jag ut på skogsvägen istället. Och på ett ställe var det lite väl blött. Trots idoga försök att pricka rätt på rotknölar, stenar och tuvor blev det ett riktigt plask med båda fötterna. Det är KALLT med vatten i skorna när temperaturen ligger på ett par grader plus bara. Hur som helst tog jag mig hem på en tid av 51.25. Och jag uppskattar att rundan blev cirka nio kilometer. Som sagt, förvånansvärt fräscht. Den rundan får jag göra om!

Och slutligen det sedvanliga påpekandet. Sverige är det enda landet i världen som straffbeskattar den som får pension, tar ut föräldrapenning, får rätt till A-kassa eller blir sjukskriven.

Inga kommentarer: