måndag 16 mars 2009

Skattekverulanterna argumenterar

I Helsingborgs Dagblad hittar jag ett debattinlägg från Skattekverulanterna (även kända under namnet Skattebetalarnas förening) undertecknad av Nima Sanandaji och Robert Gidehag som är vd (vad ska en förening med vd till, borde det inte vara en ordförande...). Inlägget består i sedvanlig ordning i krav på skattesänkningar, men inget om hur dessa ska betalas. Och jag kan i och för sig också tänka mig sänkta skatter. Jag skulle gärna se en skatteskala som var mer progressiv, dvs lägre skatt för låginkomsttagare och högre skatt för de med höga inkomster som verkligen har råd med att betala skatten. Men, Skattekverulanternas krav handlar om vad som med ett vackert ord kallas "Platt skatt". I korta ordalag innebär det högre skatt för låginkomsttagare och lägre för höginkomsttagare. Eller också bara lägre skatt för höginkomsttagare och sämre samhällsservice (som ju främst drabbar de med låga inkomster). Jag tror jag fortsätter att hålla mig utanför Skattekverulanterna även i fortsättningen.

Bonusdebatten är inte bara aktuell i Sverige, den förekommer på många håll i världen. Den 3 mars berättade jag om den amerikanska finansjätten AIG som sista kvartalet 2008 satte nytt världsrekord i att förlora pengar på ett kvartal, motsvarande drygt 560 miljarder kronor. Bolaget har också räddats från konkurs av de amerikanska skattebetalarna genom biljardlån. Men mångmiljonbonusar ska visst trots detta betalas ut? Kan någon förklara för mig varför personer som redan innan har fantasibelopp i lön eftersom dom är så kvalificerade och gör ett så bra jobb, dessutom ska få en bonus om dom gör just det, alltså ett bra jobb. Först hög lön för att dom förväntas göra ett bra jobb, och sedan ännu mer om dom gör vad dom har fått betalt för att göra. Obegripligt! Och ännu mer obegripligt bli det om det går åt skogen?

Och som sagt bonusdebatten fortsätter även i Sverige. Senaste bolag till räkning är Skand(al)ia. Höga bonusar som faller ut trots resultat åt helvete. Och när det kommer till allmänheten (och kundernas) kännedom - dags för en pudel!

Skanneloppetuppladdning 2009: Precis som jag lovade i går så blev det en joggingtur sent på eftermiddagen (eller tidigt på kvällen) beroende på hur man definierar tiden strax efter sex på kvällen (ja, eller eftermiddagen...). Själv tror jag att jag definierar efter sex som kvällen och innan sex som eftermiddag. Hur som helst blev det den sedvanliga sexkilometersrundan. Det kändes faktiskt lite tyngre än förra söndagen. Något jag skyllde på promenaden strax innan. Men jag borde ha tänkt på att jag faktiskt tog en ännu längre promenad innan förra söndagens runda och blivit lite misstänksam. Det visade sig nämligen att det gick nästan en minut fortare, 30.55. Att det kändes tyngre bör alltså istället ha berott på ett lite högre tempo.

Och bland utrikesnyheterna nås vi av beskedet att Benjamin Netanyahu nu lovat högerextremisten Avigdor Lieberman att bli utrikesminister i Israel. Lieberman har utlovats ytterligare 4 platser i den nya högerregeringen för sitt parti. Det ska bli mycket intressant att följa den internationella reaktionen på denna nya höger/extremhöger regering. För de få steg mot fred som finns i regionen är beskeden en katastrof. Lieberman är en ivrig förespråkare för bosättarpolitiken - han är ju själv bosättare på ockuperad mark!

Inga kommentarer: