fredag 6 mars 2009

Andra tennisbollar

Till medias stora besvikelse verkar det än så länge ha varit lugnt i Malmö kring Baltiska Hallen där Sverige spelar tennis mot Israel. En grupp mycket högljudda fanatiska Israelkramare har gjort partipolitik av frågan. Medan sabotörer från AFA och andra udda grupper har fått gratisreklam genom ett massivt polisuppbåd. Vi får hoppas att vi även i fortsättningen får se fredliga, lugna och värdiga demonstrationer mot den israeliska ockupationsmakten. Av princip anser jag att man ska ha kontakt med de flesta. Att samtal löser fler problem än bojkotter. Det är därför jag har protesterat mot att man vägrar tala med Hamas t.ex. Att vi behandlar skurkar i Israel på ett sätt och skurkar i Palestina på ett annat sätt. Vi verkar ha två olika måttstockar.

När det gäller idrottsbojkotter har jag i allmänhet varit motståndare. Stora arrangemang med många nationer inblandade ska av princip inte bojkottas. Det blir bara patetiskt. Hit räknar jag t.ex. OS och liknande. Visst är de Olympiska Spelen en propagandamaskin för arrangerande land. Så har det varit sedan Berlin (och långt innan) och via Moskva, Los Angeles och Beijing. Debatten kring OS i Kina gjorde att debatten om situationen i Kina fick en stor spridning. Men, när det gäller landskamper mot enskilda nationer kan ribban läggas lägre. Jag anser alltså inte att matchen skulle genomförts. Israel ockuperar delar av ett grannland. Idrottsmän bosatta i Gaza vägras oftast utresetillstånd av Israel för att delta i tävlingar utomlands. Och eftersom den flygplats som fanns i Gaza (finansierad av bland annat Sverige) är förstörd med bomber och bulldozers av Israel måste man passera en gräns kontrollerad av Israel för att ta sig ut. Under de terrorbombningar som Israel utförde nyligen förstördes medvetet en stor del av de idrottsanläggningar som fanns i Gaza. "Idrottsministeriet" bombades. Och i dag vägrar man att låta Gaza importera cement, armeringsjärn och annan byggnadsmaterial för att bygga upp det som förstörts (t.ex. idrottsanläggningar). Jag anser inte att Sverige ska arrangera en landskamp mot denna nation i den situation som gäller just nu. Se'n får fanatiska Israelkramare inom Folkpartiet och Moderaterna bli hur upprörda dom vill.

Flyget är i kris ser jag. Antal flygresenärer från de svenska flygplatserna har minskat med 17% sedan förra året. Inrikestrafiken minskar med mer än 20%. Va bra! Vi kanske till och med kan stänga ett par flygplatser som inte lönar sig och inte behövs. Men, om jag förstått det rätt så skulle det innebära att nästan alla flygplatser (förutom Arlanda) fick stängas. I stort sett alla flygplatserna i Sverige överlever bara tack vara skattesubventioner. Och då är ändå redan flyget i sig skattesubventionerat jämfört med andra trafikmedel.

Antalet konkurser i Sverige ökar däremot kraftigt. Enligt UC är ökningen 50% sedan förra året. Men det ger tydligen jobb åt advokatfirmorna, så det finns ju något gott i det hela. Så Maud Olofsson (c) kan sitta kvar i sin badtunna!

För övrigt är det fredag så jag uppmanar alla läsare att ta det lugnt. Sätt er i gungstolen och njut. Efter nå'n timme kan ni börja gunga så smått.

Inga kommentarer: