söndag 29 mars 2009

Sluta skattesubventionera flyget

Under rubriken "Flygplatsen ingen belastning" gör en av Moderaternas starka män i regionen (Hans Wallmark från Ängelholm) helt klart var han står i frågan om att fortsätta att skattemässigt gynna flygtrafiken i konkurrensen med andra transportmedel. Luftfartsverkets beslut att göra sig av med en hel del förlustbringande flygplatser runt om i Sverige har på många håll, däribland i Nordvästskåne, skapat debatt om vad som ska hända med den lokala flygplatsen. I Nordvästskåne är det ju Ängelholms flygplats som Luftfartsverket vill göra sig av med. Och i sin insändare i Helsingborgs Dagblad (och NST) gör Hans Wallmark det klart att han vill att skattebetalarna även i fortsättningen ska subventionera affärsmännens flygresor medan övriga transportmedel snällt får betala skatter och avgifter. Fakta är att flyget bland annat är befriade från bränsleskatter (tänk på det när ni tankar bilen). En stor mängd flygplatser runt om i Sverige överlever också bara tack vare att kommuner och landsting täcker förlusterna. Samtidigt kräver vi av SJ att järnvägstrafiken ska klara sig utan subventioner, istället ska SJ leverera in vinst till statskassan. Hans Wallmark hotar också med att S-V-Mp om man kommer till makten ska återinföra den flygskatt som man försökte införa innan senaste valet, men som omedelbart avskaffades igen av Högeralliansen. Det står alltså klart att Högeralliansen anser att det transportmedel som är mest miljöskadligt ska skattesubventioneras medan det transportmedel som är mest miljövänligt ska krävas på avkastning till Staten. Ha det i åtanke nästa gång ni ska rösta. Vem vill gynna miljön, och vill främst gynna affärsmännens möjlighet till subventionerade billiga flygresor! Låt alla transportmedel konkurrera på lika villkor, och låt alla transportmedel betala sina kostnader och betala för sin miljöpåverkan!

Springtimeuppladdning 2009: Om någon mot förmodan sitter i spänd förväntan och väntar på en rapport om hur det går med min uppladdning inför Springtime 2009 så kan jag berätta att det blev ingen joggingrunda denna veckan. Er bloggande motionär låter närmast som en hes kråka. Livet är så orättvist att jag drabbats av en förkylning som främst visar sig i halsproblem. Helt klart är att jag inte bör prata allt för mycket, och inte heller flåsa i mig en massa kall luft. Alltså ingen joggingtur denna veckan.

Däremot en hel del promenerande. Ibland är kvinnor inte riktigt normala. Ingela var i går tillsammans med ett antal arbetskamrater i Ullared för att hjälpa till att få fart på den svenska ekonomin. Själv var jag glad för att slippa och ägnade istället förmiddagen åt en drygt två timmar lång promenad med Kimmy i handen och kamerautrustning runt halsen. Som omväxling mot sedvanliga skogspromenader blev det istället en runda ner på det stora industriområdet och via Nyvång hem igen.

Söderåsen tidig vår
Och i dag var det premiär för Friluftsfrämjandets Vårlunk i skogen. Hela familjen ägnade alltså ett par timmar på förmiddagen åt en gemensam promenad, besvarande av tipsfrågor och skogsfika halvvägs. Vrams Gunnarstorp har tydligen haft lite skogsavverkning så det fanns nya timmerstaplar att sitta på och fika. Och eftersom det i huvudsak under hela helgen varit riktigt trevligt vårväder blev det en mycket trevlig promenad. Resultatet av tipspromenaden var kanske inte så mycket att skryta med. Jag hade när alla frågor var besvarade en förhoppning om att med lite tur skulle vi få ihop alla 10 rätt. Det var ingen fråga där vi tvingades till rena tipsningar, utan alla svar var vi mer eller mindre säkra på. Nu visade det sig att vi snarare hade maximal otur. De tre frågor vi var lite osäkra på visade det sig att vi hade fel på alla. Det slutade alltså med 7 rätt. Men i sedvanlig ordning får man konstatera att det inte är att vinna som är det viktiga, utan det viktiga är att arrangemanget faktiskt får hela familjen att samtidigt ge sig ut och promenera i skogen.

Under eftermiddagen har det också varit Vårträff i Perslund arrangerat av Åstorps Hembygdsförening. Jag ägnade alltså en liten stund åt ett besök för att snabbt titta på utställningen om Haganäs och Bjärshög och även passa på att ta några bilder på hembygdsstugan, möllan och de andra byggnaderna. Jag förstod att det var osedvanligt många som lyssnade på söndagens underhållningen med Septanterna. Det var ju kul att så många ställde upp. För de som står för arrangemangen är det en bra belöning när åstorparna visar intresse.

Inga kommentarer: