söndag 15 mars 2009

Inför en speciell girighetsskatt

Som jag redan i går föreslog är det nu dags att öka progressiviteten i de svenska skatteskalorna. Förutom den värnskatt som finns på alla högre inkomster bör en speciell "girighetsskatt" införas på alla riktigt höga inkomster. Lämpligen 10% på alla inkomster över en miljon kronor. Ingen normalt jobbande människa har förtjänster som ens är i närheten av sådana siffror. Här hittar vi giriga spekulanter, företagsledare utan verklighetsanknytning, enstaka idrottsmän och artister osv. Men ingen normal knegare, inte ens en välbetald sådan. En sådan skatt skulle enbart drabba personer som redan tjänar mer än dom behöver, och som utan att få problem skulle kunna solidariskt avstå lite av sina överinkomster. De pengar som kommer in kan lämpligen specialdestineras till att i viss mån mildra finanskraschens effekter på pensionerna. Inför en Girighetsskatt!

Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen är putt på finansminister Anders Borg. I gårdagens lördagsintervju i radions P1 tyckte finansministern att Svenskt Näringsliv agerat ”tondövt” och som ett ”särintresse för väldigt rika”. Kritiken gällde bland annat de strandade förhandlingarna mellan Näringslivet och de Fackliga organisationerna om ett nytt "Saltsjöbadsavtal". Bland annat vill Svenskt Näringsliv ha med i avtalet regler som skulle göra det lättare att avskeda folk och svårare att strejka. Men, som t.o.m. Anders Borg påpekade, är det i Sverige lättare att sparka folk än i de flesta andra Västeuropeiska länder. Och vi har färre strejker än vad som är normalt i dessa länder. Arbetsgivarna har inget att klaga på inom dessa områden - tvärtom! Vilket Anders Borg behagade påpeka. Men det påpekandet passade inte Signhild Arnegård Hansen. Och det var ju synd om henne. Hon tycker att Anders Borg är populist, och det kan hon kanske ha rätt i. Men i det här fallet har mannen med hästsvansen faktiskt rätt.

I den senaste SIFO-undersökningen som presenterades i dag, i bland annat Svenska Dagbladet, kan vi se att Moderaterna fortsätter att äta upp sina stödpartier. Medan Moderaterna sedan förra mätningen har ökat med 4,9% har de tre stödpartierna tappat 2,7%. Och med Kristdemokraterna långt under spärren med 3,3% ser det trots detta illa ut för Högeralliansen. Moderaterna är i dag mer än dubbelt så stora som sina tre stödpartier är tillsammans. Det skiljer bara 0,7% mellan Kd och Sverigedemokraterna. Skillnaden mellan blocken är bara 3,3%, men eftersom Kd riskerar att åka ut skulle skillnaden i Riksdagen bli 6,6%. Dvs motsvarande hela Miljöpartiet, som i undersökningen är tredje största parti.

För övrigt såg jag delar av Melodifestivalfinalen i går på kvällen. Och det ångrar jag! Två av de sämsta låtarna kom i toppen. Vi ska tydligen skicka någon med magont till Moskva! Åtminstone galer hon som om hon led av någon åkomma. Nu tittade jag inte så aktivt, men vad har svenska folket för smak?

Nu räcker det för i dag. Jag har precis varit ute på en skogspromenad med hustru och både Kimmy och Angeli. Och när detta är klart bli det en joggingrunda. See you later alligator - in a while crocodile!

Inga kommentarer: