tisdag 10 mars 2009

En ståndaktig stins

xxxx
När jag var ute och gick en promenad i går på eftermiddagen med Kimmy och Angeli upptäckte jag att någon hade "förbättrat" stinsen i Järnvägsparken. Med tyvärr hade jag inen kamera med. När de stora träden i parken för några år sedan gav upp pga ålder och sjukdom lät man en lokal "motorsågskonstnär" skapa statyer av stammarna. Tre står kvar i parken, en stins (naturligtvis eftersom det ju trots allt är en Järnvägspark) och två björnar. Ytterligare två björnar har placerats på andra platser. En står i rondellen vid den norra infarten och en står bredvid Kulturhuset Björnen. Att det är björnar beror naturligtvis på att björnen är symbol för Åstorp. Innan järnvägen byggdes låg här två små bondbyar, Åstorp och Björnekulla. När järnvägen byggdes ville en av de stora finansiärerna, greve Tornerhjelm på Vrams Gunnarstorp, ha en station så nära sitt slott som möjligt. Och eftersom det inte gick att dra järnvägen över åsen fick stationen ligga vid åsens krön. Så där byggdes en järnvägsstation mitt emellan de två byarna Åstorp och Björnekulla och direkt växte det upp ett samhälle som fick namnet Åstorp. Och kyrkans församling heter Björnekulla. Nu ska det påpekas att Björnekulla inte har ett dugg med björnar att göra. Det är en försvenskning av det danska namnet Biarnecolle, alltså Bjarnes kulle. Och nu har alltså någon roat sig med att ge stinsen stånd genom att sticka in en gren i en lämplig spricka i trät. Jag tyckte det var humoristiskt, men Angeli tyckte det var snuskigt och att förstöra en staty. Hur som helst tog jag en kamera med i dag när jag tog en promenad med Kimmy.

Det är uppenbarligen mycket pengar att göra på att lura pengar av missbrukare! För tillfället överöses de kommersiella TV-kanalerna av reklam för olika spelsajter på nätet. Det är tydligt att det är mycket pengar att tjäna på att lura av svenskarna sina pengar. Men, något ansvar för alla de som trillar dit i spelmissbruk tar inte dessa spelbolag. Oftast placerade i något litet "skatteparadis" så att dom slipper riskera insyn eller att betala skatter. Jag är trött på er skitreklam!

I en rapport från Socialstyrelsen berättar man att var tredje person som får försörjningsstöd (socialbidrag) har någon form av funktionshinder. Och den stora gruppen är de med psykiska funktionshinder. Det här är en grupp som ingen vill kännas vid. Arbetsgivarna gallrar ut dom för att dom är sjuka. Försäkringskassan vill inte ha in dom i systemet med sjukersättning eftersom dom anses friska. Och mycket få av dom har kunnat sköta ett jobb / jobbsökande i tillräcklig omfattning för att omfattas av A-kassan. Återstår gör socialtjänsten. Många av dessa skulle kunna jobba, om det fanns anpassade arbeten. Men dom finns inte. Antalet lönebidragsanställningar har dragits ner. Samhall som har ett ansvar för den här gruppen har ett krav på sig att gå med vinst. Återstår gör kommunernas socialtjänst. Men det är inte värdigt att dessa människor ska tvingas leva på existensminimum år efter år. Men vem bryr sig?

Slutligen noterar jag att slipsnissarnas spekulationsbubbla (som sprack) nu gett Swedbank nya storägare. Största ägare är nu Folksam, och även svenska staten (genom Svensk Exportkredit) har blivit storägare. Bakgrunden är slipsnissarnas magplask rent allmänt, och i synnerhet Swedbanks satsning på nyliberalismen i Baltikum som ju också slutat i ett magplask. Detta har nu inneburit att tidigare största ägaren Sparbanksstiftelsen inte kunnat betala sina lån sedan värdet på aktierna störtdykt och dom tvingas därför överlämna sin aktier. Jag tycker att vi alla skänker en liten tanke åt alla slipsnissar, ekonomijournalister och ekonomiska kommentatorer som inte hade en aning om att spekulationsbubblor och pyramidspel inte kan vara för evigt utan till slut kraschar.

Inga kommentarer: