fredag 13 mars 2009

Skilda världar - del två

Dagens SEB-avslöjanden är faktiskt tre. Nummer ett är en fortsättning på gårdagens avslöjande om vd:n Annika Falkengrens lön. Den höjdes ju från 7 miljoner till 9 miljoner för att kompensera för att man avskaffat bonusarna. Men det sade man inget om när man avskaffade bonusarna. Det visar sig också att överkuckun Wallenberg själv dessutom står och ljuger på bolagsstämman. När Folksams representant på bolagsstämman frågade om förändringarna i ledningens löner hävdade hr Wallenberg att dessa var marginella. Nu visar det sig att dom låg på kring 25% upp för hela ledningen. Jag kan inte se att från 7 miljoner till 9 miljoner är en marginell höjning. Tycker man det så kan man antingen inte räkna, eller så ljuger man. Det kan tilläggas att till lönen så har hon hemtjänst. tjänstebil osv.

Avslöjande två handlar om girigbuken Annika Falkengrens pensionsavtal. Höjningen av lönen med 2 miljoner ger henne dessutom drygt 35 miljoner kronor mer i pension. Hon har rätt att gå i pension vid 60 (för slipsnissar och andra girigbukar gäller inte högeralliansens arbetslinje). Och om hon lever till 85 (vilket är vad man vanligtvis räknar med i pensionssammanhang) så kommer hon att ha fått ut drygt 146 miljoner kronor i pension från SEB. Det är många löntagares konton som går åt för att betala den summan.

Avslöjande tre handlar om att SEB Enskilda (som är ett helägt dotterbolag till SEB och som tydligen leker med aktier) för helgen (4 nätter) hyrt hela lyxhotellet Gstaad Palace i Schweiz för att umgås. Rummen på hotellet kostar mellan knappt 5.000 till över 100.000 per natt. Och det var tydligen en lämplig åtgärd att flyga ner 230 personer för att träffas. Jag utgår ifrån att skattemyndigheten begär in program för att se om det handlar om arbetsresa eller nöjesresa. Och att andra myndigheter kontrollerar inbjudna gäster vad gäller mutor.

Någonstans på vägen har det uppenbarligen klickat i hela SEB:s ledning. Vad kunder tycker om bolaget har en viss betydelse för ett företags överlevnad. Och läser man kommentarer i media (inklusive Veckans Affärer och Dagens Industri) så handlar de flesta om att helt enkelt byta bank. Något som jag också hade gjort om jag varit SEB-kund. Och detta inte bara för att man är så giriga, utan också för att man verkar inkompetenta och totalt okunniga om verkligheten utanför bankpalatsets väggar. Vad jag kan göra är att sluta använda SEB:s bankomat. Kontoret i Åstorp ska ju läggas ner. Dom måste väl spara så att dom får ihop till Annikas pension!

Apropå debatten om vargens farlighet och att vi måste utrota denna vidriga best så såg jag i bladet att en liten flicka på Filippinerna dödats av en krokodil. Det vore väl något för de skjutgalna svenska jägarna. Åk till Filippinerna och utrota krokodilen, den är ju livsfarlig och kan inte få finnas i naturen.

Och apropå exakt samma sak. Jag såg också i bladet att varje dag dör ett tiotal svenskar i förtid pga alla föroreningarna i luften. Kanske skulle samma skjutgalna jägare ge sig ut och skjuta på alla pestspridande bilar, för att inte tala om snöskotrar, fyrhjuliga motorcyklar och alla andra totalt meningslösa trädgårdsredskap som lata trädgårdsägare tror att man måste förpesta grannarnas tillvaro med. DET är väl onödiga utsläpp? Kimmy och jag var ute på vår sedvanliga eftermiddagspromenad i dag och passerade en villaägare som var ute och blåste undan löven i trädgården med en bensindriven blåsapparat. Det stank när man gick förbi av avgaserna och den dönade så det hördes i flera kvarter. Undrar om han hört talas om ordet kratta?

Inga kommentarer: