måndag 9 mars 2009

Offpiståkning - både här och där

I Italien sitter en svensk skidåkare anhållen efter att genom offpiståkning satt igång en lavin. I Sverige har Metalls ordförande Stefan Löfven (m) satt igång en annan lavin. Metalls nya avtal som gör det möjligt för arbetsgivaren att tvinga alla till 80% arbetstid (och 80% lön) har hyllats på ledarsidorna i högerpressen och krav har omedelbart kommit från andra arbetsgivarorganisationer som vill ha samma möjlighet. Och i samma fotspår går Älmhults centerpartistiska kommunalråd Elisabeth Peltola som tycker att alla kommunanställda i Älmhult borde avstå årets lönehöjning för att rädda Älmhults budget. Det ska påminnas att de som går med på ett dylikt avtal inte bara tjänar 20% mindre under den aktuella tiden. Det blir lägre pension för all framtid. Skulle man bli sjuk eller arbetslös under tiden blir det lägre sjukpenning och A-kassa. Skulle det hela inte hjälpa utan man blir uppsagt sänks alltså A-kassan. Det är dags för Högeralliansregeringen att krypa upp ur badtunnan hemma hos Mauderaten och rädda kommunernas budget. I värsta fall får man väl plocka in lite skattemedel från de rika och högavlönade som gynnats av den förda skattepolitiken.

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Från EU rapporteras att ett nytt lagförslag håller på att behandlas. Det skulle innebära att Sverige skulle tvingas att försämra föräldraledigheten. Enligt förslaget, som arbetsmarknadsministrarna diskuterar, är en mamma tvingad att ta föräldraledigt i 18 veckor i samband med förlossningen. En del före och en del efter. Observera att det handlar inte om rättighet, det handlar om tvång. Och det handlar inte om en förälder, det handlar om mamman. Det här visar återigen på den klåfingrighet och översittarmentalitet som präglar EU. I tron att allt måste se likadant ut i Italien och Grekland som i Sverige och Finland. Det är snart EU-val. Gå och rösta, och rösta på en kritisk röst. En röst som arbetar för att stoppa EU:s utveckling till en överstat. Låt EU vara ett samarbete mellan självständiga stater, inte ett projekt där en grupp okunniga överbetalda byråkrater sitter i Bryssel och bestämmer över alla.

Att ha ett autistiskt barn kan ibland skapa problem, och ofta får man ett gott skratt. För Kimmys del så visar sig hans autism bland annat i att han inte pratar. Men man märker att han förstår vissa ord - när han själv vill! Just nu är han inne i en period där det är mycket viktigt att allting återfinns på rätt plats. Tyvärr rätt plats enligt hans sätt att se det, inte vårt sett att se det. Som jag nog redan sagt så tycker han t.ex. att alla tidningar (och böcker) ska ligga bakom soffan, eller alternativt i grytskåpet. Men där får inte så många plats. I går tyckte Ingela att det nog var dags att sätta undan pulkorna. Vinternöjena är nog över för denna säsongen. Men det tyckte inte Kimmy - så han tog fram dom igen.

Springtimeuppladdning 2009: Det var länge sedan sist. Men under veckan har jag haft mycket långt gångna tankar på att försöka komma igång igen från söndagen. Det var därför med sorg (hrm) jag konstaterade på förmiddagen att det regnade och blåste en del. Och det är inget idealväder. Men framåt femtiden på eftermiddagen började solen titta fram, och det fanns inget kvar att skylla på. Strax efter sex hade jag inget annat val än att dra på mig joggingdojor och ge mig ut på en njutbar runda. Och med en nästan molnfri himmel, nästan fullmåne och dessutom i stort sett vindstilla så blev det riktigt skönt. Trots alla promenader under helgen gick det förvånansvärt lätt att springa. 31.50 på den knappt sex kilometer långa rundan var fullt godkänt. I varje fall som säsongspremiär för en snart 57 år gammal gubbe som börjar få en liten kulmage!

I går berättade jag om den brasilianska flicka som våldtagits av sin styvpappa. Och där katolska kyrkan bannlyst mamman och läkarna (inte styvpappan) för att dom gjort abort på flickan som blivit gravid med tvillingar. I dag har den fundamentalistiska katolska kyrkans klavertramp nått större delen av media i Sverige. Jag ser att Vatikanen nu uttalats sig i frågan. Kardinal Giovanni Battista Re säger: - "Liv måste alltid försvaras, attacken mot den brasilianska kyrkan är orättvis...." Hrm!

Apropå rovdjursdebatten så ser jag i bladet att en göteborgare fått föras till sjukhus efter att ha överfallits av en trut mitt i stan. Skjut alla trutar, inför rovdjursjakt på trutar!

Inga kommentarer: