fredag 20 mars 2009

Bloggaren som fick stryk av Barack Obama

Jag trodde att jag tog i ordentligt när jag föreslog en Girighetsskatt på 10% på alla inkomster över 1 miljon. Och så ser jag att jag lagt mig i underkant. I USA har Barack Obama lagt fram ett förslag på en skattesats på 90% på vissa utbetalda bonusar. Jag som trodde att det var jag som var radikal!

EU-höjdarna har haft träff för att snacka mer om vad man inte ska göra mot den ekonomiska krisen. Det blir allt mer uppenbart att det är USA som för den mest expansiva och stimulerande politiken. EU-politikerna bara snackar och snackar, men så mycket stimulanser tror man inte på. Antagligen vill man ha ner ekonomin ordentligt i källaren först. I Sverige fortsätter ju Kommunministern (och tillika Förskingringsministern) Mats Odell nej till mer pengar till kommunerna. Det område som verkar drabbas värst inom kommunerna är skolorna. Anledningen är att samtidigt som kommunerna måste spara pengar minskar barnkullarna. Vi är på väg mot en ordentlig arbetslöshet bland lärare t.ex. Följ USA:s exempel! Pumpa in pengar i ekonomin så att det börjar ta fart, sitt inte på rumpan och vänta!

Jag noterar förresten att inbromsningen av ekonomin inom Euroområdet är kraftigare än i länderna utanför!

I Aftonbladet läser jag om under undersökning man gjort om förhållandet mellan ishockey och våld. Den visar bland annat att många vill ha MER slagsmål i hockeyn. Bland yngre är det till och med mer än 50% som vill ha mer slagsmål. Och Lasse Anrell på Aftonbladet tycker att det behövs mer hårt spel än i dag. Jag för min del blir allt mer övertygad om att jag föredrar bandy framför hockey. Den sporten (hockeyn alltså) går ju bara ut på att knuffa motståndaren så hårt som möjligt in i sargen...

Nästa krismyndighet verkar Arbetsförmedlingen bli. Jag såg min gamla kompis Thomas Fager uttala sig i Aftonbladet om Högeralliansens nyligen tillsatta Generaldirektör Angeles Mermudez-Svankvist. Hon har verkligen satsat på svågerpolitiken när det gäller tjänstetillsättningar. Trots Högerregeringens löfte om ökad öppenhet när det gäller tillsättningen av chefer har AF:s GD tillsatt ett antal mycket högt betalda chefer från sin egen bekantskapskrets utan att varken utannonsera tjänsterna eller ha någon form av öppet tillsättningsförfarande. Det var väl för att få ihop till dom topplönerna som man sparar på andra håll inom myndigheten.

Sedan ser jag att Försäkringskassan offentliggjort statistik över utvecklingen av Tillfällig Föräldrapenning. Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) fick ju för sig att fusket var enormt så hon införde en ny regel som innebar att man måste bifoga ett intyg från dagis/skola om barnets frånvaro för att få ut ersättning. Resultatet har blivit en enormt tillkrånglad byråkrati (både på Försäkringskassan och på dagis och skolor), men ingen effekt på utnyttjandet av förmånen. Snarare har det blivit en marginell ökning sedan regeln infördes. Som Försäkringskassans personal (och ledning) hade kunnat berätta för CHP så innebar krångligheten bara krångel men ingen effekt på det fusk som fanns. Men, hon frågade inte! Byt ut Husmark Pehrsson (m)!

Inga kommentarer: