måndag 23 mars 2009

Fredrick Federley (c) är min favoritpolitiker

Varje gång Fredrick Federley (frontfigur för den s.k. Stureplanscentern) yttrar sig blir jag på nytt övertygad om att jag valt rätt politiskt block. Av 100 aktuella politiska frågor så tror jag att de frågor där han och jag har samma åsikt går att räkna på ena handens fingrar - på en fingeramputerad man! Jag ser att nu har Stockholmscentern haft stämma, och FF är överlycklig: - "Jag är så glad över stämman" och - "Det får helt klart bli firande i kväll". Vad är det då för beslut som glädjer Fredrick så?
* Införande av platt skatt.
* Ny kärnkraft
* Medlemskap i NATO
* Skrota LAS
Egentligen undrar jag vad det var som gjorde att Fredrick Federley blev centerpartist. Hans åsikter stämmer inte överens på en enda punkt med traditionell centerpolitik. Var det bara för att hitta en lämplig plattform för den politiska karriären? Fredrick, Mauderaten och deras vänner har förvandlat Centern från ett parti för småfolk till ett parti för Näringslivets toppar.

Vad innebär då hans glädjefrågor? Platt skatt innebär förenklat att man sänker skatten för höginkomsttagare (ju högre inkomst desto större skattesänkning). Detta finansieras med höjd skatt för låginkomsttagare eller försämrad samhällsservice. Ny kärnkraft innebär att vi gör oss beroende av kärnkraften för ännu ett par generationer framåt. Medlemskapet i NATO innebär det slutliga formella avskaffandet av den svenska neutraliteten. Istället lovar vi att ställa upp för USA, Frankrike, Italien osv om dom behöver militär hjälp. Och avskaffande av LAS innebär att vi ger arbetsgivaren ännu mer makt över de anställda, att göra precis som han vill med anställande och avskedande. Framföra kritik? Dra åt skogen!

De svenska pensionsspararnas pengar i PPM-systemet har minskat i värde från 264 miljarder kronor till 231 miljarder kronor under förra året. Men de banker och fondbolag som haft ansvar för förvaltningen har fortsatt att tjäna miljardbelopp. Bara under förra året plockade man ut drygt 2,5 miljarder i fondavgifter. Och slipsnissarna som sysslat med detta har inte varit underbetalda. Deras girighet har nog inte minskat trots deras kollektiva misslyckande. Det är som jag sagt redan innan dags för en ökad progressivitet i de svenska skatteskalorna. Inför en speciell Girighetsskatt på 10% på alla inkomster över 1 miljon kronor. Låt skatterna betalas av de som har råd att betala dom! Använd pengarna till att i viss mån förstärka pensionssystemet.

En 20-årig kvinna har i helgen anmält att hon blivit våldtagen på Finlandsfärjan Birka Paradise. En 40-årig kvinna har anmält att hon blivit våldtagen på Finlandsfärjan Cinderella. Och en tredje kvinna har anmält att hon blivit våldtagen på Finlandsfärjan Silja Galaxy. En våldtäkt är ALLTID ett grovt brott. Men, ibland undrar man över vilket ansvar den som utsatts för brottet har för att brottet blivit begånget. Den 20-åriga kvinnan drack sig rejält berusad och följde sedan med sin danspartner till hans hytt - där hon uppger sig ha våldtagits av mannen och hans kompisar. Den 40-åriga kvinnan "raggade" upp två 15-åringar och går med dom till en hytt - där hon uppger sig ha blivit våldtagen. Den man som lätt berusad travar runt med sin välfyllda plånbok stickande upp ur bakfickan och då blir bestulen på denna har delvis sig själv att skylla! Stölden är fortfarande en stöld och lika brottslig som andra stölder, men den som bli utsatt borde kanske tänkt först. Den som lämnar sin Ferrari stående med dörren öppen och startnyckeln i och sedan blir bestulen på bilen har delvis sig själv att skylla. Bilstölden är fortfarande en stöld och lika brottslig som andra, men den som blivit utsatt borde kanske tänkt först! Den som dricker sig berusad och sedan befinner sig på en olämplig plats och där blir våldtagen har delvis sig själv att skylla! Våldtäkten är fortfarande en våldtäkt och lika brottslig som andra, men den som blivit utsatt borde kanske tänkt först! Vi har alla ett ansvar för att förhindra brott, bland annat genom att inte försätta oss i en situation där risken för att utsättas ökar mångfaldigt - tyvärr är nämligen inte världen idealisk.

Antagligen blir jag hudflängd av en del feminister nu. Men jag vill påpeka att jag alltså INTE försvarar och ursäktar våldtäkter. Men den som blir utsatt för ett brott kan ibland ha sig själv att skylla. Brottet är inte mindre brottsligt, men den som blir utsatt för brottet kanske borde undvikit att utsätta sig för risken.

Inga kommentarer: