torsdag 19 mars 2009

Mauderaten (c) och Don Quijote

Medan i stort sett en enig politikerkår har insett alla bonusars skadlighet på ekonomin går Näringsminister Maud Olofsson (c) ut till försvar för skevheterna! Uppenbarligen är det Mauderaten (c) som låg bakom den förändring av bonusreglerna för statliga företag som Högeralliansregeringen införde. De Fyras Gäng gjorde ju bonusreglerna förmånligare jämfört med de regler som sossarna tidigare infört. Det blev möjligt till högre bonusar, fler bonusar och bonusar vid fler tillfällen. Maud jobbar hårt på att distansera sig från de små folken och skapa sig ett namn bland de stora gubbarna. Den intressanta frågan är vad vi ska med Centerpartiet till? Att tanten inte har en aning om vad hon pratar om visar hon genom att jämföra bonusarna till vd:ar och liknande med resultatlöner som t.ex. renhållningsarbetare, byggnadsarbetare osv har. Läs på Maud!

Luftfartsverket har problem med sina flygplatser ser jag. Därför har man dels sänkt flygbolagens start- och landningsavgifter för hjälpa flygbolagen att hålla priserna nere när flygandet minskar. I sitt pressmeddelande skryter Luftfartsverket med hur många hundratals miljoner som man sänkt avgifterna sedan 2004. Det är uppenbart att det hade funnits utrymme för den flygskatt som Sossarna införde men som De Fyras Gäng var bland det allra första dom avskaffade igen när man kom till maktens grytor. I dag är alltså flyget ett skattefrälse jämfört med konkurrerande transportmedel som bil, tåg osv.

Men lite problem verkar man trots allt ha på Luftfartsverket. Man har tydligen tröttnat på att subventionera en massa flygplatser runt om i landet som inte går ihop. Ett antal av dom är nu till salu, bland annat den här omkring, alltså Ängelholm. Ni ska se, att nu kommer det snart ett krav att kommunerna i området ska köpa flygplatsen för att rädda den, och så blir det ännu mer kommunala skattepengar som ska gå till att subventionera flygresandet.

Villaägarnas Riksförbund har startat en kampanj mot feltaxerade hus. Man letar helt enkelt efter hus som är alldeles fel taxerade. Jag för min del har föreslagit Kungliga Slottet i Stockholm som garanterat är alldeles för lågt taxerat. Men Villaägarnas Gnällförbund klagar naturligtvis bara på hus som är för högt taxerade. När huspriserna har rasat har det ju inneburit att en del hus blivit för högt taxerade. Man höll mer tyst om feltaxerade hus när husen blev för lågt taxerade när priserna steg i höjden tidigare. Nu handlar naturligtvis kampanjen främst om att man från Villagnällarna inte vill betala någon fastighetsskatt / fastighetsavgift alls. Ett skatteuttag som faktiskt är vanligt i många länder. Gissa varför så många bor i stora husvagnar i USA? Just det, för att slippa fastighetsskatten. Skillnaden är att på många håll betalar man efter storlek och inte efter värde. Behåll fastighetsskatten!

Kristdemokraterna har börjat få panik. Risken att åka ut ur Riksdagen vid nästa val börjar bli överhängande när Moderaterna allt mer äter upp sina stödpartier. För KD gäller det därför att profilera sig. Och fastighetsskatten tycker man är ett lämpligt område. Göran Hägglund har därför på sin egen lilla tribun (DN Debatt) skrivit ett debattinlägg på det temat. När jag vill läsa det hela på nätet fick jag dock svaret: "Error: Invalid Input." Och var ju ganska talande!

Inga kommentarer: