fredag 11 mars 2022

Vem bjuder högst?

» Och snabbast?

Putins vansinnesdåd att få Ryssland att invadera grannlandet Ukraina har skapat en våldsam tragedi i Europa. Naturligtvis värst i Ukraina men hela Europa drabbas. Lägg till detta att attacken helt uppenbart inte gått så enkelt som Putin och hans generaler hade räknat med. Något som förvärrar situationen ännu värre. Tyvärr tror jag inte att mördandet tar slut förrän det antingen blir palatsrevolution i Moskva och Putin spärras in eller någon tar lagen i sina egna händer och tar livet av Putin. Det är tragiskt, men mördandet kommer med största sannolikhet att fortsätta länge. Vi får hoppas att jag har fel igen. Europa kommer att uppleva en flyktingkatastrof som är den värsta på mycket länge. Jag tyckte mig se att Finland får ta emot stora grupper ryssar som flyr och inte vill vara med längre.

Att satsa på fred är alltid bäst
Det kommer att handla om miljontals flyktingar till övriga Europa. En flyktingkatastrof där ALLA Europas länder måste hjälpas åt. I motsats till vad som gällde 2015 måste nu ALLA länder hjälpas åt. Sverige, Danmark, Polen, Ungern, Schweiz, Storbritannien osv. ALLA måste hjälpas åt. Det kommer att krävas uppoffringar på många håll. Precis som det gäller för Europas länder att hjälpas åt och ta sin del av bördan så måste kommunerna i Sverige hjälpas åt och ta sin del av bördan. Nu vill vi inte veta av något "Nej tack" från Europeiska länder eller Svenska kommuner!

En bieffekt av Putins vansinnesagerande och mördandet i Ukraina är den överbudspolitik vi nu drabbats av när det gäller pengar till militären. De svenska partierna kämpar om vem som kan lova mest pengar till krigsmaterial, snabbast. Det känns nästan som om summan i miljarder kronor och datumet så snabbt som möjligt är viktigare än de verkliga dagsaktuella behoven och möjligheterna för krigsindustrin att kunna leverera vettiga produkter. Nu verkar det vara viktigast att köpa så mycket som möjligt så snabbt som möjligt. Utan en tanke på vilka behoven är och som sagt var det ska köpas från.

Ett av de vettigaste besluten som fattats nu i panik är att skruva upp den svenska värnplikten ordentligt igen. Denna avskaffades ju mer eller mindre totalt 2009 av den dåvarande borgerliga regeringen. Jag ska medge att det inte var med glädje jag kallades in för min värnplikt en gång 1973. Jag gjorde allt jag kunde för att komma undan och istället få göra färdigt mina studier. Jag var nog inte heller någon mönstersoldat. Jag fick från befäl höra att jag var både idiot och kräk och mycket annat. Men jag tog inte illa upp, jag kände mig nämligen mera kompetent än vad de flesta befälen var. Jag hoppas verkligen att dagens yrkesmilitärer har en högre kompetens och förmåga än vad som gällde bland många av befälen på S2 i Karlsborg när jag tillbringade ett år där. Grava alkoholproblem, total inkompetens osv är mina minnen av många av mina befäl som alltså skulle utbilda mig.

Även om sannolikheten för att Sverige ska drabbas av att bli indragen i krig är mycket låg, om vi inte genom vårt agerande provocerar fram något sådant, så tror jag att alla skulle må bra av att göra värnplikt. Med en vettig utbildning finns det förutsättningar att lära sig enormt mycket annat som hela samhället skulle ha nytta av - oberoende av den rent militära utbildningen.

Inga kommentarer: