onsdag 30 mars 2022

Nya avhopp

» Inget som förvånar.

I måndags var jag på Kommunfullmäktigesammanträde här i Åstorps kommun. Åstorp styrs av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Vi har sammanlagt 13 mandat i Kommunfullmäktige. Som har totalt 31 ledamöter. Sedan finns det två oppositionsblock. En Högerallians med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som har 9 mandat och sedan Sverigedemokraterna som också har 9 mandat. Detta gör att det alltså finns ett kommunalråd på heltid (socialdemokrat) och ett oppositionsråd på halvtid (moderat). Men, SD som alltså är lika stora som Alliansen, har inget oppositionsråd. I en kommunal arbetsgrupp med representanter från alla partier som jag sitter med i och som tittar på kommunens organisation och arvoden kommer vi att föreslå att om det finns två oppositionsblock (med minst 8 mandat) så ska det också kunna finnas två oppositionsråd. Vi får väl hoppas att det inte blir så! Det är ju ganska komplicerat att få igenom beslut eftersom det krävs att två block ställer upp på det.

Uffe och Ebbas dröm
Hur som helst så satte jag ju som rubrik "nya avhopp". Av de 9 SD-ledamöterna har ju sedan ledamöter hoppat av i sedvanlig ordning. I dag har SD 8 platser i Kommunfullmäktige medan den 9:e platsen innehas av en avhoppare som är partilös. I Kommunstyrelsen är det ännu mer komplicerat. Där begärde Sverigedemokraterna när den skulle väljas efter valet 2018 att detta skulle ske genom vad som kallas proportionella val. Utseendet på KS blev det samma, men det innebär att man inte kan göra kompletterande val. Av de 13 ordinarie ledamöterna har SD nu 2 platser och det finns en partilös f.d. SD:are. Dessutom finns det tre vakanta platser som ju inte kan ersättas. Av vikarierna återstår det en SD-plats och sedan 3 vakanta platser.

För att återgå till senaste Kommunfullmäktigemötet så har alltså SD 9 platser. På en plats sitter en partilös avhoppare. Dessutom saknades en ledamot och det fanns ingen tillgänglig ersättare. SD hade alltså bara 7 platser! De som röstar på SD ska alltså vara medvetna om att det är inte säkert att partiet sedan besätter sina platser.

Det som egentligen fick mig att ta upp ämnet med avhoppare var att jag läste att SD:s riksdagsledamot Roger Richthoff nu beslutat sig för att hoppa av SD men sitta kvar i Riksdagen som partilös. Han har tidigare petats från listan till nästa val. Och hotades nog nu av att helt enkelt uteslutas. Bland annat sedan Expo avslöjat att han på Facebook delat rysk propaganda om Ukrainakriget. Han får tydligen också sparken från Försvarsutskottet. Ryska mullvadar är kanske inte så lämpliga i det svenska Försvarsutskottet.

Avhoppen och uteslutningarna fortsätter alltså.

Det är inte så många dagar sedan vi kunde berätta om att SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren hoppat av partiet men valt att sitta kvar i EU-Parlamentet som partilös. Detta sedan han dömts för sexuellt ofredande. Själv tyckte han inte att det var något att hänga upp sig på, han hade ju bara tafsat en partikamrat på brösten - under BH:n. Inget att hänga upp sig på tyckte han.

Sverigedemokraterna är INTE ett seriöst parti. Men moderater och kristdemokrater blir allt mer vänligt inställda till Sverigedemokraterna - i jakten på makten. Det säger allt! Vi kan notera att förtroendet samtidigt bland M:s och KD:s väljare för Centern minskar. Detta medan centerväljarnas förtroende för Socialdemokraterna ökar.

Läs:
Roger Richthoff, SD lämnar partiet. - Sveriges Radio
Roger Richthoff hoppar av SD – blir politisk vilde. - Expressen
Richthoff tvingas lämna försvarsutskottet. - Expressen
SD-topp petas efter Rysslandshyllning. - Aftonbladet
Uteslutning hotar Richthoff (SD) - blir vilde. - Aftonbladet
SD-ledamot i försvarsutskottet sprider film som tackar Ryssland för invasionen. - Expo
Analys: Sprickor i väljarnas partisympatier. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: