torsdag 24 mars 2022

Fruktansvärt tragiskt

» Hur ska man reagera?

Skolattacken på fina Malmö Latinskola där två lärare mördades av en 18-årig elev som uppenbart inte mådde bra har gjort många upprörda. Lärare (och elever) ska naturligtvis kunna gå till skolan och känna sig trygga. Att någon mördas på sitt jobb bara för att man sköter sitt jobb är så ofattbart att man har svårt för att ta det till sig.

Detta är något annat än vanlig skolmobbning. Något som, tyvärr, alltid funnits. Där någon som har problem ger sig på någon som är ännu svagare för att hävda sig själv. Det fanns i skolan när jag gick i skolan - och det är ju mååånga år sedan. Min idag 101-åriga mamma jobbade många år som skolvärdinna på en högstadieskola och har berättat många skrämmande exempel (utan att nämna namn osv) på hur elaka elever kan vara mot sina skolkamrater. Jag har efteråt fått höra många tacksamma exempel på vilken trygghet en vuxen som mamma som verkligen brydde sig kunde vara när man var utsatt eller mådde dåligt.

Den som gör något sådant, som att med våld attackera andra elever eller personal på sin skola, mår helt enkelt inte bra. Det kan inte förhindras, men kan möjligen förebyggas och minimeras genom att det finns personal på skolorna som kan fånga upp elever som inte mår bra. Men hur mycket man än gör så kan man nog inte förhindra det.

Det är inte vanligt att det händer i Sverige. Som jag förstår det har en skjutning i skolan bara hänt en gång i Sverige. Det var i Kungälv 1961. Där handlade det om ett bråk mellan ungdomar som gick överstyr om jag läst på rätt. Vi ska vara glada för att inte bo i USA där väl antagligen den goda tillgången på skjutvapen och samtidigt ett samhälle mycket mer präglat av våld har gjort att skolskjutningar sker regelbundet. Senast någon mördades på en skola i Sverige var 22 oktober 2015 när 21-årige Anton Lundin Pettersson beväpnad med kniv och svärd gick till attack på Kronans skola i Trollhättan. Totalt tre personer mördades, både elever och personal innan mördaren sköts av polis. Den attacken var uppenbart rasistiskt motiverad.

Sven Tycker till om det mesta
Nu har vi haft tre skolattacker i Skåne på mindre än ett år. I augusti 2021 gick en 15-åring till attack i en skola i Eslöv. Uppenbart inspirerad av andra skolattacker i t.ex. USA och helt förvirrad av högerextrema åsikter. Några dödsoffer blev det lyckligtvis inte. I januari i år gick en 16-årig bekant till nämnda 15-åring till attack i en skola i Kristianstad. Lyckligtvis utan några dödsoffer även denna gången. Även han var inspirerad av liknande högerextrema attacker och som sagt bekant med 15-åringen i Eslöv. Uppenbart inspirerad av hans dåd.

Om 18-åringen från Trelleborg är inspirerad av dessa dåd finns det inget som tyder på än. Vi vet alltså i skrivande stund inget om motivet till morden. Mer än att han tydligen sagt att han hatade lärare och att han uppenbarligen inte mått så bra på sista tiden. Att dra allt för långdragna slutsatser kan alltså vara farligt.

Men, i sedvanlig ordning, finns det de som baserat på sina fördomar drar slutsatser alldeles för tidigt. En anställd på Sverigedemokratiska "TV-kanalen" Riks var snabbt ute med kommentaren: - "Visst är det konstigt att vi svenskar inte vill ha mer immigration från Mena?" Mena är alltså Mellanöstern och Nordafrika, just de platser på jorden som Sverigedemokraterna anser exporterar våldtäktskultur, bidragsberoende och islamism. Ja, allt dålig, allt utom riktiga flyktingar. Nu blev han ju tvingad att snabbt plocka bort sitt twittrande när det visade sig att 18-åringen var en äkta skåning med efternamnet Cederholm. Nu fick han istället bortförklara sig med att: - "Jag drog en chansning byggd på det vanliga mönstret. Bättre ha fel ibland än varenda dag."

Det här är grupper som är så förblindade av sin rasism att dom inte har tid att invänta sanningen innan dom drar sina rasistiska slutsater som ju är helt baserade på fördomar. Andreas Gustavsson påminner i sin ledare i Dagens ETC om SD-toppen Linus Bylund som omedelbart efter att Behring Breiviks attack i Norge blev känd skrev: - "Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!". När man lite senare fick klart för sig att det rörde sig om en norsk nazist som utfört det värsta terrordådet i Skandinavisk historia fick en annan SD-politiker istället blogga: - "Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde".

När fördomar och rasism får fotfäste vill man helst dra ner rullgardinen. Den Brunblå sörja som utgör svensk opposition idag är tyvärr svårt präglad av denna rasism. Den har fått fotfäste långt utanför Sverigedemokraterna - tyvärr!

Ett exempel på detta är att det ökända moderata kommunalrådet Christian Sonesson i Staffanstorp har funnit det lika ökända sverigedemokratiska kommunalrådet i Sölvesborg Louise Erixon (Jimmie Åkessons f.d. sambo ni vet) i ett gemensamt debattinlägg i Expressen där man förklarar skillnaden mellan riktiga flyktingar som flytt från ryska bombningar av Ukraina och lycksökare som lämnat Syrien för ryska bombningar och IS-terror eller Afghanistan för talibanernas terror osv. Sverige, som helt nyligen var fullt är inte längre fullt när det nu kommer riktiga flyktingar. Dom har ju rätt hudfärg och inte fel religion.

I en motion till riksdagen kräver för övrigt sverigedemokraten Richard Jomshof att man ska kunna ta ifrån asylsökande deras värdesaker. Som familjejuveler och liknande. Fast det ska inte gälla ukrainska flyktingar. Dom har ju rätt hudfärg och rätt religion så dom är riktiga flyktingar.

FY FAN!

Läs:
Skolmord är abnormalitet. - Tove Lifvendahl i Svenska Dagbladet
Lärare ska inte behöva vara rädda för att gå till jobbet. - Ledare Helsingborgs Dagblad
Bara ett parti reagerar med spänd förväntan när lärare mördas. - Andreas Gustavsson i Dagens ETC
Därför har vi större ansvar för Ukraina än för Somalia och Afghanistan. - Christian Sonesson (m) och Louise Erixon (sd) i Expressen
Jomshof vill se ”smyckeslag” – men inte för ukrainare. - Dagens Nyheter
Hyckleri att Sverige som nyss var fullt plötsligt har plats för ukrainska flyktingar. - Arif Sulimani i Göteborgs-Posten

Inga kommentarer: